12 nejlepších a nejhorších potravin pro plíce a astma

před 1 rok 37
12 nejlepších a nejhorších potravin pro plíce a astma

Promyšlený výběr potravin může zmírnit příznaky astmatu a zlepšit průběh nemoci, ale některé potraviny mohou stav postižených také zhoršit.

Může jídlo ovlivnit astma (astma) ? Přestože vědecké výzkumy ještě nedospěly ke konečným závěrům, některé ukazatele ukazují, že výběr potravin, které používáme ve stravě, a jak mohou ovlivnit průběh a stav astmatiků. Lékaři zdůrazňují, že neexistuje žádná dieta, která by odstranila nebo vyléčila astma, ale existují věci, které mohou pomoci. Individuální reakce na jídlo se velmi liší od člověka k člověku, ale lékaři stanovili několik pokynů, co jíst, abyste si pomohli, pokud trpíte astmatem, nebo abyste si onemocnění alespoň nezhoršili.

Jablka – nejlepší

Zde je další důvod, proč zařadit jablka na svůj seznam potravin, které byste měli jíst každý den. Britská studie zjistila, že lidé, kteří uváděli, že jedli 2 až 5 jablek týdně, měli o 32 procent nižší riziko astmatu než lidé, kteří jedli méně (i po kontrole jiných faktorů). Autoři studie předpokládají, že za tento výsledek mohou prospěšné sloučeniny známé jako flavonoidy, protože jeden flavonoid – khelin, otevírá dýchací cesty.

Citrusové plody – nejlepší

Vitamin C je silný antioxidant, který může zabránit poškození plic bojem proti volným radikálům. Jedna studie na dětech v předškolním věku v Japonsku zjistila, že u dětí s nejvyšším příjmem vitaminu C byla nižší pravděpodobnost vzniku astmatu než u dětí s nejnižším příjmem. Přestože vitamin C najdete ve většině ovoce a zeleniny, je hojně zastoupen v citrusových plodech, jako jsou pomeranče a grapefruity, kiwi, brokolice, růžičková kapusta a rajčata.

Mrkev – nejlepší

Mrkev je známá tím, že obsahuje beta-karoten, další známý antioxidant. Předběžné studie naznačují, že betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamín A, může snížit výskyt astmatu vyvolaného cvičením. Pigment je také nezbytný pro udržení zraku a imunitního systému v nejlepší kondici a může dokonce pomoci při srdečních chorobách, rakovině a Alzheimerově chorobě. Betakaroten najdete nejen v mrkvi, ale i v dalším pestrobarevném ovoci a zelenině, jako jsou meruňky, zelená paprika a batáty.

Káva – nejlepší

Zdá se, že téměř každý týden se objeví nový titulek o tom, jak kofein může nebo nemusí ovlivnit naše zdraví. Pokud jde o astma, kofein se objevuje jako „dobrý chlap“. Studie zjistily, že káva s kofeinem může mírně zlepšit funkci dýchacích cest po dobu až 4 hodin po konzumaci ve srovnání s pitím nápoje bez kofeinu. lékaři nám připomínají, že kofein je bronchodilatátor, který může zlepšit proudění vzduchu, a ze stejného důvodu může být prospěšný i černý čaj.

Vejce – nejhorší

Přestože kožní reakce, jako jsou vyrážky (kopřivka), jsou nejčastějším projevem alergie na vajíčka, výskyt astmatu je další možnou reakcí. Alergie na vejce jsou nejčastější u dětí a mnohé z nich přerostou. Pokud máte vy nebo vaše dítě takovou alergii (alergolog to může potvrdit kožními nebo krevními testy), vyhněte se vejcím a vaječným výrobkům – čtěte tedy pozorně etikety. Žena ve Španělsku, která byla alergická na vejce, měla astmatickou reakci na směs používanou k obnově starých budov. To vedlo několik odborníků k tomu, aby varovali lidi před takovými alergickými reakcemi, pokud jde o obnovu.

Lněné semínko – nejlepší

Lněné semínko obsahuje hodně omega-3 mastných kyselin a také hořčík. Některé výzkumy naznačují, že omega-3 kyseliny, které jsou bohaté na lososa a jiné tučné ryby, mají příznivý účinek na astma, ale tento výzkum je stále předběžný. Hořčík je možná další užitečnou složkou, protože uvolňuje svaly obklopující průdušky, dýchací cesty a tím je udržuje otevřené, protože právě sevření průdušek způsobuje astmatický záchvat.

Česnek – nejlepší

Je známo, že česnek má protizánětlivé vlastnosti a je tradičně na vrcholu seznamu jako lék na cokoli od hemoroidů po virové infekce. Ale v případě astmatu je to důležité, protože česnek obsahuje allicin, extrémně silný antioxidant. Studie z roku 2009 zjistila, že jak se alicin v těle rozkládá, produkuje kyselinu, která ničí volné radikály. A pomáhá to na astma? Lékaři říkají, že ano, mohlo by to pomoci.

Mléko – nejlepší a nejhorší

Existují smíšené důkazy o tom, zda mléko a jiné mléčné výrobky mohou astma zhoršit. Někteří lidé jsou však alergičtí na mléko, což může mít za následek sípání, kašel a další respirační příznaky. Na druhou stranu je mléko jedním z nejlepších zdrojů vitamínu D, který může zmírnit příznaky astmatu.

Arašídy – nejhorší

Arašídy mohou u některých z nás způsobit potenciálně smrtelné alergické reakce a u jiných alergické astma. Ale škodlivé vlastnosti tohoto ořechu mohou jít ještě dál. Jedna studie zjistila, že u dětí s astmatem, které měly také alergii na arašídy, se astma vyvinulo dříve než u dětí bez alergie na arašídy. Je také pravděpodobnější, že budou hospitalizováni a pravděpodobněji budou potřebovat steroidy. Mnoho astmatických dětí s alergií na arašídy má také alergie na trávu, plevel, kočky, roztoče a pyl stromů, které mohou vyvolat astmatické záchvaty.

Nejhorší je sůl

Údaje o tom, zda sůl zhoršuje astma, jsou smíšené, ale spojení dává smysl. Astma je charakterizováno zánětem a zúžením dýchacích cest a sůl může přispívat k zánětu tím, že způsobuje zadržování tekutin. Lékaři doporučují, aby lidé s astmatem jedli méně sodíku. Snížení příjmu soli je dobré i z mnoha dalších důvodů. A neměli bychom zapomínat, že většinu soli spotřebujeme v restauraci nebo ve zpracovaném rychlém občerstvení a ne ze slánky, která je na stole.

Červené víno – nejlepší a nejhorší

Několik studií naznačuje, že červené víno může vyvolat astmatické záchvaty, pravděpodobně kvůli přítomnosti konzervačních látek zvaných siřičitany (nacházející se také v sušeném ovoci a krevetách). Jiné studie naznačují, že to může být samotný alkohol nebo nějaká jiná složka. Jiné studie ale zjistily, že lidé, kteří pijí víno, mají mírnější formy astmatu a méně záchvatů. Vzhledem k rozdílným výsledkům výzkumu je však třeba si dávat pozor na množství vypitého červeného vína a vyhnout se mu, pokud se zdá, že je to problém.

Avokádo – nejlepší

Avokádo obsahuje důležitý antioxidant zvaný glutathion. Jejich úlohou v těle je chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Avokádo – ať už v salátu nebo v omáčce guacamole – je také bohaté na mononenasycené tuky, typy tuků, které ve své stravě skutečně chcete, protože pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

The post 12 nejlepších a nejhorších potravin pro plíce a astma appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek