12 potravin s nejvíce energií na snídani a rychlejší vstávání

před 10 měsíce 69
12 potravin s nejvíce energií na snídani a rychlejší vstávání

Pro někoho je snídaně nejdůležitějším jídlem a někdo ji vynechává nebo ji nahrazuje kávou; na čem se odborníci na výživu shodují, je důležitost úrovně energie, kterou získáme z prvního jídla dne

Snídaně, tedy jídlo, které ráno sníme, je základem nejen pro naše další stravování během dne, ale také nejlepší zásobárnou energie pro pokušení, která nás čekají. Po pravdě mnoho lidí tvrdí, že běžná snídaně je spíše věcí zvyku než nutnosti, a nejprve si „popadnou jezvu“. Jak se říká, je to nejlepší způsob, jak se probudit…

Slovo odborníků: Existuje ideální snídaně?

Odborníci na výživu Deborah Malkoff-Cohen, Rebecca Washuta a Dr. Stephanie Hunter se shodují: energie, kterou můžeme z jídla využít, by měla být klíčová při výběru jídla, kterým začínáme den.

– Potřebné množství bílkovin nebo vlákniny je nutné k tomu, abychom byli co nejdéle sytí, a také abychom udrželi hladinu cukru v krvi stabilní. Kromě toho jsou pro nás důležité vitamíny a minerály které pomáhají nastartovat metabolické procesy v těle spolu se železem a vitamínem B12 – myslí si Deborah Malkoff-Cohen. Stephanie Hunter dodává, že různé druhy jídla nám dodají energii různými způsoby. V čele jsou komplexní sacharidy, které tělo tráví déle a které zajišťují pomalé a plynulé uvolňování energie, a obsahuje zdravé tuky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny. Nesmíme podle ní zapomínat ani na libové bílkoviny a další vitamíny skupiny B, které pomáhají tělu přeměnit glukózu na energii.

Jakým potravinám se ke snídani vyhnout

Malkoff-Cohen doporučuje vyhýbat se konzervovaným a zpracovaným potravinám protože jim obvykle chybí vláknina a bílkoviny a obsahují hodně cukru, chemikálií a konzervantů. Ačkoli sladké potraviny mohou dočasně zvýšit hladinu energie, když se uvolní inzulín, aby se hladina glukózy v krvi vrátila do normálu, dojde k poklesu a touha jíst něco sladkého se pravděpodobně zvýší, říká.

Registrovaný dietolog Rebecca Vašata poukazuje na to, že jednoduché sacharidy, jako jsou sladké pečivo (koblihy) a další sladké pochoutky, mají vysoký obsah kalorií. Proto je nejlepší se jim vyhýbat ráno, protože do oběda pociťujeme hlad, ale i únavu.

Stephanie Hunter radí, že kromě sladkých a tučných smažených jídel je třeba se vyhýbat také rafinovaným a zpracovaným obilninám (bílá mouka). Tělo je tráví rychleji, což způsobuje skokový nárůst cukru v okamžiku konzumace, ale i pokles později, během dne.

Odborníci předložili své návrhy: 4 potraviny, každé s vynikající úrovní energie, které by bylo dobré jíst na začátku dne.

Deborah Malkoff-Cohen: Vejce, ovoce nebo ovesná kaše k snídani

Vejce:

Jedno vejce má 7 gramů vysoce kvalitních bílkovin, spolu se žloutkem železo, vitamíny, minerály a karotenoidy, dále obsahuje lutein a zeaxantin. Jsou to cenné látky v ochraně před nemocemi. Vejce z ekologického chovu mají dvakrát více omega-3 tuku, třikrát více vitamínu D a čtyřikrát více vitamínu E než konvenční vejce.

banány:

Jako bohatý zdroj komplexních sacharidů, draslíku a vitaminu B6 patří banány mezi nejužitečnější potraviny pro začátek dne, pokud jde o energii. Vitamin B6 je zvláště důležitý jako stimulátor metabolismu a komplexní sacharidy se štěpí na glukózu, jako „surovinu“ pro zpracování a získávání energie.

Ovesné vločky:

A obsahuje komplexní sacharidy, které se snadno přeměňují na energii. Existuje také množství vitamínů a minerálů, které pomáhají v procesu výroby energie z vitamínů B a železa.

Káva:

Přírodní stimulant díky obsahu kofeinu. Kofein se rychle přesouvá z krevního řečiště do mozku a posílá mu energii. S kávou to nepřehánějte a bylo by dobré před ní sníst alespoň dvě sousta jídla.

Rebecca Vashuta: Kefír, celá zrna, ořechy

Kefír:

Obsahuje zdravou směs vápníku, mastných kyselin a bílkovin pro doplnění energie, kterou potřebujete pro svou ranní dávku. Patří mezi nejlepší probiotika, která je zvláště důležitá pro trávení. Přidejte chia nebo lněná semínka, kousky ovoce nebo lesní plody.

Celozrnné sušenky:

Kombinace naklíčených zrn pšenice včetně prosa, ječmene a ovsa nám poskytne vynikající kombinaci energie a dalších živin. Můžete přidat ořechové máslo, polovinu nakrájeného avokáda nebo jiné ovoce.

ořechy:

Tyto ořechy jsou výborným zdrojem zdravých tuků a vlákniny, díky kterým se budeme cítit sytí nejen po ránu. Jsou také bohaté na omega-3 tuky, které tělo využívá k přeměně potravy na energii.

Ovocné a ořechové máslo:

Tato kombinace jídla bohatého na vlákninu, komplexní sacharidy a nízkotučné bílkoviny dodá především potřebnou energii na zbytek dne.

Dr. Stephanie Hunter: Hummus, čerstvý sýr…

Okurky a hummus:

Okurky jsou bohaté na vodu a dobrá hydratace je pro začátek dne velmi důležitá. Hummus je vynikajícím zdrojem bílkovin a vlákniny a také hořčíku.

Chia semínka:

Již od Mayů a Aztéků se chia semínka používají pro jejich schopnost dodávat tělu energii, která vydrží co nejdéle. Porce dvou polévkových lžic chia semínek obsahuje 11 gramů vlákniny, 4 gramy bílkovin a 12 gramů sacharidů. Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny mohou chia semínka absorbovat až 10-12násobek své hmotnosti ve vodě, takže směs chia semínek je skvělou variantou snídaně.

Čerstvý sýr:

Jedna porce čerstvého sýra s 1 procentem mléčného tuku má 163 kalorií a 28 gramů bílkovin. Obsahuje také téměř 60 procent doporučené denní dávky vitaminu B12, který je potřebný pro mnoho enzymatických činností v těle. Je bohatý na selen, antioxidant, který je důležitý a je nedílnou součástí zdraví štítné žlázy.

Celozrnný chléb:

Stejně jako další kolegové navrhuje, že základem snídaně by měly být celozrnné výrobky, které dodají nejen energii a živiny, ale také zabrání nadýmání.

The post 12 potravin s nejvíce energií na snídani a rychlejší vstávání appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek