8 důvodů, proč jíst hrozny každý den

před 9 měsíce 86
8 důvodů, proč jíst hrozny každý den

Zdroj: Novinky

Existuje mnoho důvodů, proč sníst každý den alespoň jedno hroznové víno. Bez ohledu na to, jaký druh hroznů si vyberete, neuděláte chybu, protože každý z nich je bohatý na vitamíny a kyselinu listovou. Pouze 100 gramů hroznů obsahuje 25 procent doporučeného denního množství vitamínu C. Hrozny jsou určitě jednou z nejvýživnějších potravin, protože obsahují draslík, sacharidy, bílkoviny, vitamíny A a C, vápník, železo, vitamín B6 a hořčík.

Pokud ji budete jíst pravidelně po celou sezónu, přispěje k detoxikaci organismu, bude mít pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, ledvin, pokožky…

1. Zlepšuje paměť

Černé hrozny mohou pomoci zpomalit rozvoj zapomnětlivosti u starších lidí. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří publikovali svou práci v British Nutrition Journal. Za takový účinek hroznů jsou zodpovědné polyfenoly nacházející se v semenech. Existují náznaky, že mohou dokonce snižovat riziko Alzheimerovy choroby.

2. Zmírňuje bolest

Černé hrozny mohou snižovat bolest, proto se doporučuje při záchvatech dny nebo revmatoidní artritidy. Obsahuje bioflavonoid známý jako quercetin, silný antioxidant, který spolu s vitamínem C stimuluje imunitní systém k boji s infekcemi, rakovinou a záněty. Kombinace antioxidantů a vitamínu C navíc zmírňuje bolestivé příznaky revmatoidní artritidy v kloubech a svalech. Hroznová semínka obsahují také pycnogenol, také antioxidant, který pomáhá v boji proti bolesti způsobené artritidou, kardiovaskulárními problémy, ale také proti stresu a alergiím.

3. Je to dobré pro srdce

Hrozny jsou bohaté na antioxidanty a polyfenoly důležité pro snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Bostonští vědci zjistili, že hroznové polyfenoly mohou snižovat špatný cholesterol, krevní tlak a záněty, což vše přispívá k lepší funkci srdce. Hrozny, jak bylo zjištěno ve stejné studii, také zabraňují srážení krve. Je to jen doplněk k poznatkům, které již byly získány v dřívějších studiích a potvrzuje účinnost šťávy z tmavého hroznu na pružnost tepen, což přispívá ke zdravému oběhu a krevnímu tlaku.

6. Čistí ledviny

Složky hroznů – anthokyan a resveratrol, které jsou také považovány za silné antioxidanty, hrají klíčovou roli v boji proti volným radikálům, které mohou způsobovat infekce a nemoci. Také čistí tělo od toxických prvků, jako je kyselina močová. Proto jsou hrozny výbornou volbou pro detox ledvin, protože pomáhají čistit močové cesty od nezdravých kyselin.

7. Reguluje cukr

Lidem s vysokou hladinou cukru v krvi se často doporučuje nejíst hroznové víno, zejména proto, že obsahují asi 20 gramů jednoduchých sacharidů v jednom šálku. Ale hrozny mají nízký glykemický index (53), což znamená, že hladina glukózy v krvi se postupně zvyšuje, což umožňuje dobrou regulaci její koncentrace.Během některých vědeckých studií bylo také zjištěno, že hrozny obsahují sloučeniny, které snižují hladinu cukru v krvi úrovně.

8. Regeneruje pokožku

Flavonoidy obsažené v hroznech mohou snížit poškození kožních buněk v důsledku nadměrné expozice slunečnímu ultrafialovému záření. Toto záření je hlavní příčinou kožních problémů, rakoviny kůže, popálenin a solárního erytému, stejně jako předčasného stárnutí dermis a epidermis. To je důvod, proč dermatologové doporučují, abyste využili sezóny a snědli co nejvíce hroznů, protože to bude mít dobrý vliv na vaši pokožku.

Vaření Přečtěte celý článek