Bílý chřest s holandskou omáčkou, šunkou a vejcem

1 rok starý 32
Bílý chřest s holandskou omáčkou, šunkou a vejcem

Jednoduchý, elegantní a vynikající, přesně takové pokrmy máme rádi. Pokud si netroufáte na přípravu holandské omáčky, vězte, že chřest bude skvělý i s rozpuštěným máslem, vejci, šunkou – tu můžete v každém případě vynechat pro vegetariány – a petrželkou.

Suroviny

chřest bílý 32 ks

cca 6–9 výhonků na 1 porci (viz Něco navíc), oloupaných a zbavených dřevnatých konců, ponechaných v celku

šunka 8 plátků

dobrá vařená šunka, nakrájená na nudličky

vejce 4 ks

uvařená natvrdo či nahniličko, oloupaná a nakrájená na drobno

petrželka

hladkolistá, nasekaná, nebo kerblík, nasekaný, k podávání

bylinky 2 PL

např. estragon nebo petrželka

citronová štáva

na dochucení

pepř

čerstvě mletý, na dochucení

Postup

1

HOLANDSKÁ OMÁČKA Ocet s bylinkami a pepřem svařte na poloviční objem. Přeceďte a dejte stranou. Vodu v hrnci uveďte do mírného varu. V žáruvzdorné misce, kterou můžete postavit na hrnec, metlou prošlehejte 3 žloutky se 2 lžícemi svařeného octa (zbylý uchovejte v uzavřené nádobce na jindy). Šlehejte je v páře do zhoustnutí; aby se voda nevařila, občas hrnec odstavte. Omáčku na okrajích misky stírejte stěrkou. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků. Vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla, zašlehejte a zopakujte; směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku dochuťte solí a citronovou šťávou, popřípadě i pepřem. Podle potřeby udržujte teplou na vodní lázni.

2

Chřest uvařte doměkka (cca 5–10 minut, podle tloušťky výhonků a vašich preferencí) ve vroucí osolené vodě se špetkou cukru. Vylovte, nechte okapat, elegantně rozdělte na talíře a podávejte přelitý holandskou omáčkou a posypaný nakrájenou šunkou, vejcem a bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Na 4 porce tady počítejte zhruba s 1,5 kg, tedy se 3 běžnými svazky. Když pokrm doplníte vařenými novými bramborami maštěnými máslem, získáte hlavní chod a vystačíte se 2 svazky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

 Kde se skrývá veverka?

KVÍZ: Kde se skrývá veverka?

Hovězí patří v našich zeměpisných šířkách k oblíbeným druhům masa. Milovníci masa nepohrdnou šťavnatým steakem či burgerem, tradiční svíčkovou na smetaně či lahodným gulášem. Hovězí maso lze využít na spoustu způsobů.  ...

Obsahuje vařené jídlo prospěsné látky?

Obsahuje vařené jídlo prospěsné látky?

Jednoznačná odpověď neexistuje. Jisté však je, že pokud chceme dodat svému tělu s jídlem to nejlepší, nestačí suroviny plné živin jen nakupovat či pěstovat. Aby se dostaly do těla, měli bychom se snažit je kulinářskými úpravami také...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Zdroj