Biopotraviny – mohou nás potraviny bez pesticidů alespoň do určité míry ochránit před nemocemi

před 1 rok 43
Biopotraviny – mohou nás potraviny bez pesticidů alespoň do určité míry ochránit před nemocemi

V Nizozemsku v roce 2003 mělo až 14,4 procenta testovaných potravin rezidua pesticidů nad povolené limity, přičemž u potravin vyrobených v rozvojových zemích je tato hladina ještě vyšší. Hodnoty organofosfátových pesticidů, které se ukládají v tukové tkáni, jsou hlavně zvýšené a mohou ovlivnit reprodukci u mužů a snížit možnost početí u žen, říká praktická lékařka Dr. Ana Čupić.

Biopotraviny se pěstují a vyrábějí jinak než potraviny získané konvenčními metodami. Občané se obávají domněnek, že konvenční produkty obsahují pesticidy, herbicidy a růstové hormony, a jsou stále více rozhořčeny. Nespokojenost má i vědecký základ, protože odborníci uvádějí, že tyto potraviny obsahují látky, které mohou vést k žaludečním potížím a vážným onemocněním.

Biopotraviny obsahují méně dusičnanů

Produkce biopotravin je systém udržitelného zemědělství, jehož metody zahrnují používání přírodních postupů a látek a omezují nebo zcela eliminují používání syntetických látek, jako jsou syntetické pesticidy, umělá hnojiva, geneticky modifikované organismy, antibiotika a podobně, zdůrazňují odborníci.

Většina výzkumů ukazuje, že organické rostlinné produkty mají nižší množství dusičnanů, což není překvapivé vzhledem k tomu, že množství dusíku, které lze během roku přidat do půdy (ve formě hnoje nebo jiné formy hnojení povolené v ekologické produkci ) je omezena zákonem. Hladina dusičnanů ve výrobku závisí do značné míry na jejich množství v půdě, ale také na množství slunečního záření, takže zvýšené hladiny lze často nalézt v hlávkovém salátu, špenátu a podobných produktech, které se pěstují převážně v chladnějších a méně slunečnou část roku než např. u paprik a rajčat, zejména v podmínkách jeho zvýšené koncentrace v půdě. Při trávení se dusičnany v těle přeměňují na nitrosaminy, které jsou karcinogenní a mohou postihnout zejména gastrointestinální trakt. – říká pro portál eClinic praktický lékař a specialista na výživu a bioprodukci Dr. Ana Čupić.

Biopotraviny nelze pěstovat v blízkosti frekventovaných silnic

Kromě menšího množství pesticidů a dusičnanů obsahují biopotraviny také nižší koncentrace nebo dokonce úplnou absenci některých těžkých kovů, jako je kadmium, vysvětluje Dr. Čupić.

– To je skutečnost, protože ekologickou výrobu nelze organizovat v blízkosti průmyslových závodů nebo hlavních silnic, protože kadmium je ve velké míře přítomno ve výfukových plynech automobilů. Pro biopotraviny se nesmějí používat syntetická hnojiva, ve kterých je kadmium nosičem jiných prvků. Kadmium se v těle hromadí a jeho dlouhodobé užívání může vést k poškození ledvin, jater, kosterního a kardiovaskulárního systému, oslabení zraku a sluchu. Je také považován za metaloestrogen a ovlivňuje reprodukci u žen – zdůrazňuje doktor Čupić.

Větší množství vitamínů, flavonoidů…

Tvrdí se, že organické ovoce a zelenina obsahují vyšší množství vitamínu C, antioxidantů a fenolických sloučenin.

– Pexistuje řada studií, které naznačují, že organické produkty mohou mít zvýšené hladiny makroživin, zejména sacharidů. Tyto vlastnosti potravin se sice odvíjejí především od odrůdy, oslunění, oblasti, kde probíhá výroba, a ne tolik od samotného způsobu výroby. Ve většině studií se uvádí, že bio zelenina a ovoce obsahují zvýšené hladiny vitaminu C, karotenoidů, flavonoidů a některých mikroelementů – upozorňuje Dr. Ćupić.

Více antioxidantů a omega 3 mastných kyselin

Lékař vysvětluje, že tyto vyjmenované látky lze nazvat jedním jménem – antioxidanty, které mají v lidském těle významnou ochrannou funkci.

– Neutralizují volné radikály a zabraňují oxidativnímu stresu, který je považován za jednu z hlavních příčin mnoha nepřenosných onemocnění moderní doby, jako je diabetes mellitus II. typu, kardiovaskulární onemocnění. Oxidační stres je u kořenů patologie různých forem rakoviny, ovlivňuje zrychlený proces stárnutí a nástup nemocí spojených se stárnutím – připomíná doktorka Ana Čupić.

Spolubesedník portálu eKlinika upozorňuje, že bio živočišné produkty naopak obsahují vyšší koncentraci antioxidantů, ale také omega 3 – mastných kyselin.

Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny, které je nutné přijímat s potravou, protože si je naše tělo neumí syntetizovat. Omega-3 mastné kyseliny mají velký význam pro dobré fungování našeho imunitního systému a tvorbu protizánětlivých cytokinů – dodává doktor Čupić.

Chutnají starší odrůdy ovoce a zeleniny lépe?

Podle některých tvrzení došlo v posledních desetiletích k extrémnímu poklesu množství mikroživin v půdě. Předpokládá se, že je to důsledek nadměrného používání chemických hnojiv a využívání půdy.

Některé studie ukázaly, že luštěniny, obiloviny, ovoce, zelenina a ořechy mají až o 50 procent méně vitamínů a minerálů než před 50 lety. Stále častěji se mluví o tom, že jablka, meruňky, hrušky, zelí, špenát, cibule nemají takovou chuť jako před půl stoletím. Je opravdu pravda, že jablko, které konzumujeme dnes, nemá stejnou chuť, ale nemá stejnou nutriční hodnotu jako jablko, které se používalo ve stravě před 50 lety, zeptali jsme se doktora Čupiće.

– Ekologická produkce je především zemědělská výroba, která se zabývá zachováním kvality půdy a životního prostředí. Toho je dosaženo napodobováním přírody tak, že v určité oblasti společně pěstujeme rostliny, které se navzájem chrání, respektujeme obměnu rostlin v určité oblasti s vědomím, která rostlina může přijít po předchozí kultuře, abychom co nejlépe využili půdu bez poškození její kvality a zachovali mikrobiom půdy. Snažíme se na určitém území nastolit biodiverzitu a ekosystém, který by měl kromě toho, co produkujeme, přitahovat různé druhy hmyzu a živočichů. Bio produkty mají obecně více sušiny, což výrazně ovlivňuje chuť. Chuť a vůně plodů závisí také na samotné odrůdě. V ekologické produkci se doporučuje používat starší odrůdy ovoce a zeleniny, které jsou považovány za odolnější, a to vše má vliv na lepší chuť a vůni produktu – říká doktor Čupić.

Menší nebo úplná absence reziduí pesticidů, těžkých kovů

Existují určité studie, které uvádějí, že kvůli všemu výše uvedenému je potřeba výrazně vyšší konzumace konvenčních potravin, aby se dosáhlo stejné koncentrace živin jako při používání bio produktů. Doktor Čupić dodává, že existuje mnoho studií, které s tímto tvrzením nesouhlasí.

– Na čem se autoři obecně shodují, je, že biopotraviny jsou ve srovnání s konvenčními potravinami bezpečnější, vzhledem ke sníženým hladinám nebo úplné absenci reziduí pesticidů, těžkých kovů, dusičnanů, antibiotik a podobně – upozorňuje Dr. Ana Čupić.

Pesticidy se ukládají v tukové tkáni

Bylo prokázáno, že biopotraviny obsahují nižší množství pesticidů, ale také se tvrdí, že studie týkající se zdravotních přínosů biopotravin ve srovnání s konvenčně vyráběnými potravinami často přinášejí protichůdné výsledky. Existuje v tuto chvíli dostatečné množství studií, které mohou s jistotou potvrdit všechny výhody biopotravin?

Dr. Čupić říká, že dosud největší počet studií se zabývá pesticidy a rezidui pesticidů (reziduí) v potravinách, protože se v praxi ukázalo, že hladiny reziduí pesticidů mohou být výrazně vyšší než maximální povolené limity i ve vyspělých zemědělských zemí.

– V Nizozemsku v roce 2003 mělo až 14,4 procent testovaných potravin rezidua pesticidů nad povolené limity, přičemž u potravin vyrobených v rozvojových zemích je tato hladina ještě vyšší. Hodnoty organofosfátových pesticidů, které se ukládají v tukové tkáni, jsou většinou zvýšené a mohou ovlivnit reprodukci u mužů, snížit možnost početí u žen a vést ke vzniku ekzémů a alergií u dětí.. U těhotných žen, které měly zvýšené hodnoty metabolitů pesticidů, byl pozorován zvýšený počet předčasných porodů a nízká porodní hmotnost novorozenců – vysvětluje Dr. Ćupić a dodává, že vše více výzkumů, které se zabývají nutričními vlastnostmi bioproduktů, rozdíly oproti konvenčně vyráběným potravinám a také účinky, které bioprodukty mají na lidské zdraví.

Právní rámce v Srbsku a Evropské unii

Zeptali jsme se Dr. Čupiće, do jaké míry jsou u nás právní rámce dobře regulovány a nakolik je jisté, že potraviny prodávané v Srbsku pod označením bio jsou skutečně biopotraviny vyrobené za přísně kontrolovaných podmínek?

– Je regulována a kontrolována zákonem, to znamená, že certifikát pro bioprodukci obdrží každý výrobce při splnění všech zákonem a vyhláškami stanovených podmínek. Povinností certifikovaného producenta biozeleniny a ovoce je respektovat a pracovat podle zákona o ekologické produkci a pravidel ekologické produkce, respektovat Seznamy povolených prostředků v ekologické produkci a vést si deník o jejich produkci. Certifikační dům, akreditovaný Ministerstvem zemědělství, kontroluje, zda byly dodržovány zákony a předpisy, má právo kdykoli odebrat vzorek jakéhokoli produktu k chemické kontrole a pouze v případě dodržení všeho vydat certifikát výrobce. Právní rámce jsou plně harmonizovány se zákony, které platí v ekologické produkci v Evropské unii, a jsou v některých případech ještě přísnější, zejména pokud jde o seznam povolených produktů – zdůrazňuje Dr. Ana Čupić.

The post Biopotraviny – mohou nás potraviny bez pesticidů alespoň do určité míry ochránit před nemocemi appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek