Brambory jsou cenově dostupné bezlepkové jídlo a nejlépe se připravují na jeden způsob

před 11 měsíce 39
Brambory jsou cenově dostupné bezlepkové jídlo a nejlépe se připravují na jeden způsob

Slupka brambor obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, takže když je oloupeme, jejich nutriční hodnota se výrazně sníží

Brambory jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, což z nich dělá zdravou potravinu, která navíc neobsahuje lepek. Je poměrně levná, snadno se pěstuje, lze ji připravit na různé způsoby a je vždy vynikající. Proto patří na seznam oblíbených jídel jak na půst, tak na stůl s masem.

Jaké živiny obsahují brambory?

Srovnáme-li to s jinými potravinami, řekněme, že brambory jsou na mírném stupni kalorické hodnoty a nejvíce na to má vliv způsob úpravy. Logicky, pokud se smaží a připravuje na hlubokém oleji, bude mít nesrovnatelně více kalorií.

Brambory obsahují malé množství tuku a velké množství vlákniny, jsou bohaté na vitamíny C a skupiny B, draslík, mangan, hořčík a vápník.. Obsahuje také fosfor, niacin a foláty.

Antioxidanty z brambor zabraňují srdečním chorobám, cukrovce a rakovině

Brambory jsou také bohaté na sloučeniny, jako jsou flavonoidy, karotenoidy a fenolové kyseliny. Tyto látky působí v těle jako antioxidanty, neutralizují potenciálně škodlivé molekuly (volné radikály). Když se volné radikály hromadí, mohou zvýšit riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a rakovina.

Jedna laboratorní studie ukázala, že antioxidanty z brambor mohou zpomalit růst buněk rakoviny jater a tlustého střeva. Výzkum ukázal, že fialové brambory mohou mít třikrát až čtyřikrát více antioxidantů než bílé brambory. Aby byla tato doporučení ještě relevantnější, je zapotřebí více lidského výzkumu.

Jak mohou brambory zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi

Brambory obsahují speciální druh škrobu známý jako rezistentní škrob. Tento škrob se nerozkládá, a když se dostane do tlustého střeva, stává se zdrojem živin pro prospěšné bakterie. Výzkum spojil rezistentní škrob s mnoha zdravotními přínosy, včetně snížení inzulínové rezistence, o které je známo, že zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi.

Stále vzácné studie u lidí s diabetem 2. typu také ukazují, že konzumace jídel s rezistentním škrobem pomáhá účinněji odstranit přebytečný cukr v krvi. Vědci zjistili, že rezistentní škrob snižuje inzulínovou rezistenci o 33 procent. Studie na zvířatech ukázaly, že myši krmené rezistentním škrobem měly nižší inzulínovou rezistenci, což znamená, že jejich těla byla efektivnější při odstraňování přebytečného cukru z krve. Zajímavé je, že můžeme zvýšit obsah rezistentního škrobu v bramborách. K tomu bychom měli uvařené brambory skladovat přes noc v lednici a konzumovat je studené.

Trávení je lepší, když jíme brambory

Rezistentní škrob v bramborách je zdrojem výživy pro prospěšné střevní bakterie. Převádí se na řadu krátkých řetězců mastných kyselin. Slibnými účinky je snížení zánětů v tlustém střevě, zlepšení obranyschopnosti tlustého střeva proti infekcím a nižší riziko kolorektálního karcinomu. Rezistentní škrob v bramborách také zlepšuje trávení. Prospěšné střevní bakterie ho tráví a přeměňují na mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Je velmi užitečný pro pacienty se zánětlivými onemocněními střev, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a divertikulitida.

Brambory jsou snadno dostupnou bezlepkovou potravinou

Většina lidí nepociťuje žádnou újmu z konzumace lepku. Lidé s celiakií nebo s citlivostí (alergií) na lepek však mohou mít vážné nepohodlí při konzumaci potravin, které ho obsahují. Příznaky zahrnují ostrou bolest břicha, průjem, zácpu, nadýmání a vyrážku. Brambory neobsahují lepek, ale je to také velmi důležitý způsob přípravy, protože je obsažen ve velkém množství dalších potravin, se kterými se brambory kombinují.

Udržuje pocit sytosti

Kromě toho, že jsou brambory výživné, zasytí vás. Ve studiích brambory obecně získávají vysoké známky při hodnocení, kolikrát je pocit sytosti po konzumaci této potraviny větší ve srovnání s některými jinými. Potraviny jako brambory jsou proto důležité při redukčních dietách, protože pocit hladu je delší dobu po jídle menší.

Vědci předpokládají, že bramborový protein, známý jako inhibitor bramborové proteinázy 2 (PI2), je zodpovědný za „omezení“ chuti k jídlu. Totiž zvyšuje sekreci cholecystokininu (CCK), hormonu, který podporuje pocit sytosti.

Brambory jsou podle výzkumů jednou z nejoblíbenějších potravin

Brambory jsou nejen zdravé, ale také vhodné v kombinaci s jinými potravinami a velmi chutné. Dá se připravit mnoha způsoby, včetně vaření, pečení, pošírování, vaření v páře. Připomínáme, že smažení brambor může dramaticky zvýšit obsah kalorií, pokud se použije hodně oleje.

Místo toho je dobré brambory, řekněme, nakrájet, opéct v troubě s trochou extra panenského olivového oleje a posypat rozmarýnem. Neloupejte, ale dobře a důkladně omyjte, případně nechte v roztoku vody a jedlé sody chvíli odstát. Tím zajistíme, že z brambory získáme maximum živin.

The post Brambory jsou cenově dostupné bezlepkové jídlo a nejlépe se připravují na jeden způsob appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek