Zdroj: healthline.com
Kromě sledování celkového zdravotního stavu oka pravidelnými prohlídkami u oftalmologa může výživa přispět ke zdravému stavu zraku.
Představujeme několik potravin, které mohou zlepšit celkovou funkci oka, chránit oko a snížit možnost vzniku degenerativních očních onemocnění, jako je šedý zákal, makulární degenerace (žlutá skvrna), glaukom a diabetická retinopatie.
Vaječné žloutky, játra a mrkev pro lepší vidění
Vitamin A je nezbytný pro udržení fotoreceptorů, neuronů citlivých na světlo a schopných přeměňovat světelnou energii na elektrické impulsy. Pokud tělu chybí vitamín A, může dojít k šerosleposti, suchým očím nebo i mnohem závažnějším stavům.
Vitamin A se nachází v živočišných produktech, zejména játrech, vaječném žloutku a mléčných výrobcích. Tento vitamín však lze získat také z rostlinných karotenoidních sloučenin provitaminu A, které se ve velkém množství nacházejí v některých druzích ovoce a zeleniny.
Karotenoidy provitaminu A zajišťují v průměru asi 30 procent potřeby vitaminu A a nejúčinnější z nich je betakaroten, který se nachází v kapustě, špenátu a mrkvi.
Kapusta, petržel a pistácie proti makulární degeneraci
Lutein a zeaxanthin jsou žluté karotenoidní antioxidanty známé jako makulární pigmenty. Jsou soustředěny v makule, centrální části sítnice, což je vrstva buněk citlivých na světlo. Působí jako přírodní opalovací krém a předpokládá se, že hrají ústřední roli při ochraně očí před škodlivými modrými paprsky slunce. Studie ukazují, že příjem luteinu a zeaxantinu je úměrný jejich hladinám v sítnici.
Výzkum prováděný na lidech středního a staršího věku ukázal, že konzumace šesti miligramů luteinu nebo zeaxantinu denně výrazně snižuje riziko makulární degenerace (žlutých skvrn). Bylo také zjištěno, že subjekty s nejvyšším příjmem luteinu a zeaxantinu měly o 43 procent nižší riziko makulární degenerace ve srovnání s těmi, kteří měli nejnižší příjem těchto dvou antioxidantů. Některé studie však naznačují, že lutein a zeaxanthin chrání pouze před pozdní fází makulární degenerace, nikoli v raných fázích jejího vývoje.
Lutein a zeaxanthin se v potravinách obvykle vyskytují společně. Špenát, kapusta, petržel, pistácie a hrášek patří mezi nejlepší zdroje těchto antioxidantů, velké množství obsahují také vaječné žloutky, kukuřice a červené hrozny.
Ve skutečnosti jsou vaječné žloutky považovány za jeden z nejlepších zdrojů díky vysokému obsahu tuku. Protože se karotenoidy lépe vstřebávají, když se jedí s tukem, je nejlepší přidat do salátu trochu avokáda nebo zdravých olejů.
Ryby pro správný vývoj očí a mozku
Omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová) jsou důležité pro zdraví očí. DHA se nachází ve velkém množství v sítnici, kde pomáhá udržovat funkci očí a je důležitá pro vývoj mozku a očí v raném dětství. Nedostatek DHA může snížit kvalitu zraku, zejména u dětí.
Užívání doplňků omega-3 může pomoci lidem se suchým okem a užívání doplňků EPA a DHA denně po dobu tří měsíců výrazně snižuje příznaky suchého oka zvýšením produkce slz.
Studie na diabeticích středního a vyššího věku zjistila, že konzumace alespoň 500 miligramů omega-3 mastných kyselin denně může snížit riziko diabetické retinopatie.
Nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou tučné ryby. Kromě toho jsou široce dostupné doplňky omega-3 mastných kyselin z ryb nebo mikrořas.
Protizánětlivý slunečnicový a pupalkový olej
Kyselina gama-linolenová je omega-6 mastná kyselina, která se nachází v malém množství v moderní stravě. Má protizánětlivé vlastnosti a nejbohatšími přírodními zdroji této kyseliny jsou pupalkový olej a slunečnicový olej. Některé studie naznačují, že užívání pupalkového oleje může zmírnit příznaky onemocnění suchého oka.
Paprika a citrusy chrání oko
Oči, více než mnoho jiných orgánů, potřebují velké množství antioxidantů. Antioxidační vitamin C se zdá být zvláště důležitý, protože koncentrace vitaminu C v komorové vodě je vyšší než v jakékoli jiné tělesné tekutině. Tam jsou hladiny vitaminu C přímo úměrné jeho příjmu v potravě, což znamená, že můžete zvýšit koncentraci tohoto vitaminu konzumací doplňků stravy nebo potravin bohatých na vitamin C.
Studie ukazují, že lidé s šedým zákalem, stavem rozmazaného vidění, mají nízké hladiny antioxidantů, což naznačuje, že lidé, kteří užívají doplňky vitamínu C, mají menší pravděpodobnost vzniku šedého zákalu. Zatímco vše nasvědčuje tomu, že vitamín C hraje ochrannou roli ve zdraví očí, není jasné, zda jeho doplňky poskytují další přínos pro ty, kteří nemají nedostatek tohoto vitamínu.
Vysoké množství vitamínu C se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, včetně papriky, citrusových plodů, kapusty a brokolice.
Mandle a slunečnicová semínka vyživují sítnici
Vitamin E je skupina antioxidantů rozpustných v tucích, které chrání mastné kyseliny před škodlivou oxidací. Vzhledem k tomu, že sítnice oka má vysokou koncentraci mastných kyselin, je pro zdraví očí důležitý dostatečný příjem vitaminu E. Vážný nedostatek tohoto vitaminu může vést k degeneraci sítnice a slepotě.
Výzkum naznačuje, že více než sedm miligramů vitaminu E denně může snížit riziko šedého zákalu souvisejícího s věkem asi o šest procent. Naproti tomu studie ukazují, že doplňky vitaminu E nezpomalují ani nezabraňují rozvoji šedého zákalu.
Nejlepšími zdroji vitamínu E jsou mandle, slunečnicová semínka a rostlinné oleje, jako je lněný olej.
Ústřice, maso a arašídy chrání před šeroslepostí
Naše oči obsahují vysoké množství zinku, který se podílí na tvorbě pigmentů v sítnici. Proto jeho nedostatek může vést k šerosleposti.
Ve studii zahrnující starší dospělé s časnou makulární degenerací byly pacientům podávány další dávky zinku. Jejich makulární degenerace byla zpomalena a zachovali si zrakovou ostrost lépe než ti, kteří dostávali placebo.
Mezi přírodní zdroje zinku patří ústřice, maso, dýňová semínka a arašídy.
The post Budete-li se takto stravovat, snížíte riziko KAARAKTU a degenerativních očních onemocnění appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.