Černý čaj na začátku dne a několik jeho zdravotních výhod

před 10 měsíce 70
Černý čaj na začátku dne a několik jeho zdravotních výhod

Pokud se každé ráno probouzíte s vůní černého čaje, děláte svému zdraví velkou službu

Černý čaj, ráno, když se probudíme, se svou bohatou a robustní směsí nabízí infuzi kofeinu a antioxidantů, které probouzejí smysly a poskytují jemnou dávku energie. Černý čaj si vychutná každý – někteří pijí tento tmavý elixír čistý, jiní do něj přidávají trochu mléka. Přestože je černý čaj pro milovníky čaje opravdovým požitkem, většina z nich o něm neví má několik zdravotních výhod. Černý čaj je fermentován z listů rostliny Camellia Sinensis. Maitri Gala, senior nutriční specialistka ve společnosti Nemocnice Fortis, MulundBombaj, vysvětlila HealthShots že černý čaj je jedním z nejoblíbenějších čajů na světě a že patří mezi čtyři druhy, které se vyrábějí z listů rostliny Camellia Sinensis.

Zdravotní přínosy černého čaje

Zatímco černý čaj prochází oxidací, což mu dává některé další výhody, pokud jde o zelený čaj, není tomu tak. Během oxidace se katechiny přeměňují na thearubiginy, theaflaviny a flavonoly, které v zeleném čaji chybí. Je to černý čaj plné antioxidantů a nabízí několik zdravotních výhod.

1. Zlepšuje zdraví střev

Je to černý čaj bohaté na antioxidační polyfenolkterý pomáhá snižovat oxidační stres, snižuje riziko chronických onemocnění a zlepšuje celkové zdraví. Polyfenoly a antimikrobiální vlastnosti mohou pomoci zlepšení zdraví střev a posílení imunity.

2. Snižuje cholesterol

Černý čaj se připravuje z plně fermentovaných listů rostliny Camellia Sinensis. Obsahuje katechiny a theaflaviny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

3. Zlepšuje zdraví srdce

Flavonoidy v černém čaji mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu, kontrolovat krevní tlak a nakonec snížit riziko onemocnění souvisejících se srdcem.

4. Zlepšuje koncentraci

Někdy je pro nás těžké zůstat během dne vzhůru. Dokonce jsou situace, kdy máme pocit, že máme méně energie. Řešení pro zlepšení zdraví nabízí černý čaj, protože obsahuje kofein a L-theanin – aminokyseliny, které zlepšují bdělost a koncentraci.

5. Pomáhá při hubnutí

Černý čaj je nízkokalorický a pokud ho pijeme neslazený, je ideálním zdravým nápojem a výbornou variantou pro všechny, kteří se chtějí zbavit přebytečných kil. Flavony také souvisí se snížením hmotnosti, BMI a obvodu pasu. Protože oni jsou flavony obsažené v černém čaji jsou vhodné pro redukci břišního tuku a redukci tělesné hmotnostizvláště v kombinaci se správnou stravou a cvičebním režimem, dodává Gala.

Nežádoucí účinky konzumace černého čaje

Přestože černý čaj nabízí mnoho zdravotních výhod, odborník na výživu Maitri Gala na to upozorňuje lidé, kteří jsou anemičtí nebo mají nedostatek železa, by měli tento nápoj konzumovat v omezeném množství. Důvodem jsou třísloviny, které se váží na železo rostlinného původu a ovlivňují jeho vstřebávání v trávicím traktu. To se také doporučuje tento nápoj pije mezi jídly. Jak řekl Gala, vedlejší účinky černého čaje mohou být následující:

  • přebytek tříslovin může dráždit trávicí trakt, zejména u osob se slabými střevy, což vede k bolestem břicha/zvracení/zvýšenému průjmu atd.
  • nadměrná konzumace kofeinu může zvýšit úzkost a neklid
  • černý čaj může snížit produkci melatoninu a narušit tak spánkový cyklus
  • může přispět ke komplikacím u těhotných žen, jako je potrat nebo nízká porodní hmotnost
  • nadbytek kofeinu může vést k pálení žáhy nebo zhoršit již existující kyselý reflux.

Nejlepší čas na černý čaj

Černý čaj může být skvělým doplňkem vaší stravy, vezmeme-li v úvahu, jak prospěšný pro vaše zdraví. Přestože je bezpečné pít, potřebujete ho pijte s mírou. Protože obsahuje kofein, děti by se tomu měly vyhýbat. Pro dospělí 2-3 šálky denně jsou tou správnou mírou. Je třeba se vyhnout nadměrné konzumaci tohoto nápoje, protože to může vést k vedlejším účinkům, říká Gala.

Nejlepší čas je pro něj pít ráno, doporučuje Gala. Začít den černým čajem pomůže zvýšit bdělost a hydratovat tělo. Dodá vašemu tělu okamžitou energii, která vám pomůže začít den.

The post Černý čaj na začátku dne a několik jeho zdravotních výhod appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek