Červené maso zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu

před 10 měsíce 83
Červené maso zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu

Pokud konzumujeme pouze dvě porce červeného masa týdně, je to dostatečné množství ke zvýšení rizika cukrovky 2. typu

Nová studie naznačuje, že červené maso je spojeno se zvýšeným rizikem diabetu 2 vědec s Harvard TH Chan School of Public Health publikoval v American Journal of Clinical Nutrition. Zjištění naznačují, že lidé, kteří jedí pouze dvě porce červeného masa týdně, mohou mít vyšší riziko vzniku cukrovky 2. typu ve srovnání s lidmi, kteří jedí menší množství.

Ve stravě by mělo být omezeno zpracované i nezpracované červené maso

Podle vědců se riziko onemocnění zvyšuje s konzumací červeného masa. To také zjistili nahrazení červeného masa zdravějšími rostlinnými zdroji bílkovin, jako jsou ořechy a luštěninynebo menší množství mléčných potravin, snižuje riziko cukrovky 2. typu.

„Naše zjištění podporují dietní pokyny, které doporučují omezit spotřebu červeného masa, což platí pro zpracované i nezpracované červené maso,“ řekl Dr. Xiao Gu, výzkumník z oddělení výživy společnosti Harvard TH Chan School of Public Health.

Zatímco předchozí studie nalezly souvislost mezi konzumací červeného masa a rizikem diabetu 2. typu, tato studie, která analyzovala velký počet případů diabetu 2. typu mezi účastníky, kteří byli sledováni po dlouhou dobu, potvrzuje předchozí zjištění a zvyšuje úroveň jistého spojení..

Lidé, kteří jedí nejvíce červeného masa, mají o 62 procent vyšší riziko vzniku cukrovky 2. typu

Výskyt diabetu 2. typu celosvětově rychle stoupá, což je znepokojivé nejen proto, že toto onemocnění představuje vážnou zátěž, ale také hlavním rizikovým faktorem kardiovaskulárních a ledvinových onemocnění, rakoviny a demence. Pro tuto studii výzkumníci analyzovali zdravotní údaje 216 695 účastníků ze zdravotní studie zdravotních sester, NHS II a následné studie zdravotníků. Strava byla hodnocena pomocí dotazníků každé dva až čtyři roky až do věku 36 let. Během tohoto období studie zjistila, že u více než 22 000 účastníků se vyvinul diabetes 2. typu.

Účastníci, kteří jedli nejvíce červeného masa, měli o 62 procent vyšší riziko vzniku cukrovky 2. typu ve srovnání s těmi, kteří jedli nejméně. Každá další denní porce zpracovaného červeného masa byla spojena s o 46 procent vyšším rizikem rozvoje diabetu 2. typu a každá další denní porce nezpracovaného červeného masa znamenala o 24 procent vyšší riziko.

Červené maso se doporučuje nahradit rostlinnými bílkovinami

Vědci také hodnotili potenciální účinky nahrazení jedné denní porce červeného masa jiným zdrojem bílkovin. Zjistili to nahrazení porcí ořechů a luštěnin má o 30 procent nižší riziko cukrovky 2. a nahrazení části mléčných výrobků je spojeno s o 22 procent nižším rizikem.

– Vzhledem k našim zjištěním a předchozí práci jiných výzkumníků by omezení přibližně jedné porce červeného masa týdně bylo rozumné pro lidi, kteří chtějí optimalizovat své zdraví a chtějí si dělat dobře – upozornil profesor epidemiologie a výživy Walter Willett, jeden z vedoucích studie.

The post Červené maso zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek