Chrono dieta: Dá se rychle zhubnout?

před 11 měsíce 73
Chrono dieta: Dá se rychle zhubnout?

Určitě jste již slyšeli o Dr. Anně Giffingové, majitelce Chrono Center po celém světě, pojmenovaných po jedinečném konceptu Chrono Diet, jehož je iniciátorkou. Chrono dieta je navržena jako typ diety pro gurmány a je plně přizpůsobena těm, kteří milují jídlo, ale chtějí zhubnout – s minimálními oběťmi a pár jednoduchými pravidly. Takže, o co vlastně jde?

Chrono jako způsob života

Podstatou chrono diety, kterou se liší od všech ostatních omezujících způsobů stravování, je právě – minimální odříkání. Pacientům je dovoleno kombinovat téměř jakoukoli živinu kromě cukru, mléčných výrobků a potravin s vysokým glykemickým indexem, kromě těch, které test intolerance prokáže, že jim nevyhovují. Klíčem je jíst schválené potraviny podle konkrétního rozvrhu, rozděleného do tří jídel s pětihodinovým mezi nimi, aby se hladina cukru v krvi a inzulinu udržely v normě. To, co dělá chrono výživu jedinečnou, je myšlenka přistupovat ke každému jednotlivci jako k jednotlivci se speciálně upraveným výživovým plánem, který zohledňuje jak přání pacienta, tak jeho zdravotní stav.. Co to vlastně znamená?

Pokud je důvodem pro zahájení chrono diety nadváha, pak toto období rozdělujeme na dvě fáze, z nichž první nazýváme období restriktivní a druhou chrono dietu. V první fázi pacient nejvíce hubne dodržováním individuálně vytvořeného schématu denního stravování a dodržování pravidel pro kombinování potravin. Ve druhé fázi je proces hubnutí pomalejší, ale s ohledem na pravidla chronické diety, Jakmile se kila shodí, už se nevracejí.

Malá pravidla pro velké výsledky

O asi nejznámějším pravidle chrono diety o pětihodinovém odstupu mezi jídly, nejdůležitější věc, kterou bychom měli vědět, je, že jídla by se neměla vynechávat. Chráníme se tak před pastmi hladu, které by mohly způsobit, že sáhneme po porci cukru a zakopneme tak do věčné pasti nováčků ve světě diet. Čím však chrono dieta v tomto smyslu vyniká, je jistě to, že chytrá kombinace potravin a jejich plynulý příjem předchází situaci, kdy by naše tělo mělo fyzické známky podvýživy, hladu a touhy po jídle. Mentální složka touhy je jistě přítomna, ale konzumací jídla, které je pro nás dobré, ji můžeme ovládat a překonávat.

Co je povoleno a co se nesmí?

Věční milovníci kávy si mohou vydechnout – konzumace tohoto nápoje je v chrono dietě povolena, ale v omezeném množství dva šálky denně, výhradně na plný žaludek po snídani a po obědě. Vzhledem k tomu, že mléko je v tomto způsobu stravování zakázanou potravinou, budeme muset zapomenout na všechny lahodné druhy moderních kávových nápojů a přijmout obyčejnou, tradiční, tureckou kávu. Dalším ze zákazů, který by mohl všemi mlsouny otřást mnohem více, je zrušení cukru, jak průmyslového v různých sladkostech, tak přírodního, z fruktózy z ovoce.. To by vás nemělo vyděsit, pokud jste se rozhodli zahájit proces změny svého jídelníčku, protože po skončení období omezení může váš odborník na výživu zavést některé potraviny s nízkým obsahem cukru, jako je citron nebo jablko.

Potraviny na červeném, oranžovém a zeleném seznamu

Pokud jste měli možnost mluvit s někým, kdo je právě v procesu hubnutí pomocí chronické diety, určitě jste slyšeli o tzv. potravinách z červeného seznamu, zakázaných živinách, které nesmíte konzumovat

během tohoto procesu. Mezi tyto potraviny patří mléko a jogurty, protože obsahují mléčný cukr laktózu, dále zelenina bohatá na škrob jako fazole, hrášek, řepa, brambory, mrkev a rýže, dále ovoce s vysokým glykemickým indexem – broskve, hroznové víno, melouny, vodní melouny.

Na oranžovém seznamu občas povolených potravin jsou mléčné výrobky jako zakysaná smetana, zakysané mléko, smetana a mladé sýry, které se smí jíst pouze k snídani a maximálně třikrát týdně. Je velmi důležité zdůraznit, že během jídla byste si měli vybrat pouze jeden z těchto mléčných výrobků. Z ostatních produktů na tomto seznamu vyniká svou nevšedností sycená kyselá voda jako další položka na tomto seznamu chronické výživy, jejíž konzumace je povolena v množství dvou sklenic denně. Alkohol je téměř úplně zakázán s výjimkou jedné sklenky červeného vína, které lze pít příležitostně k večeři.

Zelený seznam potravin, které můžeme každý den konzumovat, zahrnuje vepřové maso, ryby, avokádo, všechny druhy celozrnné mouky, krůtí maso, houby, tuňák, zelí… Důležité je vědět, že veškeré maso můžeme připravovat na sádle nebo olivovém oleji, přičemž se vyhneme máslu jako kalorické potravině. Maso lze dusit, vařit nebo grilovat, přičemž smažení nebo fritování je zakázáno.

Příjemný!

Vaření Přečtěte celý článek