Co přidat, aby byla káva chutnější a zdravější a čemu se vyhnout, rady odborníků

před 11 měsíce 56
Co přidat, aby byla káva chutnější a zdravější a čemu se vyhnout, rady odborníků

Někoho ani nenapadne do kávy něco přidávat, aby „nepokazil“ její chuť, a někdo si našel svou ideální recepturu na aditiva, takže si pochutná ještě víc… Je zdravější?

Káva je něco, bez čeho bychom si moderní lidstvo jen těžko dokázali představit. Rituál, potřeba, zvyk, něco, kolem čeho se točí velké peníze a co spojuje lidi. Kromě nejčastějšího dilematu, jaké množství kávy denně je ideální vypít, aby neohrozilo zdraví, je jednou z nejčastějších otázek, zda do kávy něco přidávat a zda to přináší užitek nebo škodu.

Perišić pro portál eKlinika: Doporučuje se 4 až 6 káv denně, ale…

Slavný gastroenterolog Vojislav Perišić, Ph.D řekl v rozhovoru pro portál eKlinika, že pro průměrného dospělého lze bez problémů doporučit konzumaci 4 až 6 šálků kávy denně. Na první pohled to mnohé šokovalo, ale profesor vysvětlil:

– Ne každý člověk do sebe potřebuje nekriticky „sypat“ najednou to množství. Každý člověk zná své tělo a pokud nejsou žádné kardiovaskulární problémy, bušení srdce, hypertenze, kofein je užitečný. Ideální směs síly a aroma by byla 70 procent kávy Arabica a 30 procent kávy Robusta. Pro ty, kteří konzumují alkohol, kofein chrání před rakovinou jater. Ethanol je prooxidant a samotný kofein má silné antioxidační vlastnosti. Výzkumy ukazují, že milovníci kávy mají nižší procento rakoviny konečníku. Kofein má pozitivní vliv na kognitivní schopnosti, čímž snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Nový výzkum říká, že kofein také chrání slinivku břišní před rakovinou. Ovlivňuje hladinu inzulinu a tím předchází cukrovce.

Jaké koření může udělat kávu zdravější a chutnější

Jackie Newgent, odborník na výživu ze Spojených států, se zajímá především o blahodárné vlastnosti rostlin. Do kávy doporučuje přidat skořici a kořen čekanky. Věří, že dokážou vylepšit výraznou chuť a vůni, nezkazí ji a zároveň poskytují další zdravotní benefit.

– Toto mleté ​​koření lze přidat do kávy před nebo po vaření. Když je po uvaření přidáte, měli byste je počkat, až budou přikryté pět minut stát, aby se vůně koření dobře vstřebala. Toto koření můžete také přidat do kravského nebo rostlinného mléka, než je nalijete do uvařené kávy, říká Newgent a vysvětluje další výhody těchto nápadů:

Káva, skořice a kořen čekanky

– Skořice, která je považována za „sladké koření“, je výbornou náhradou cukru. Kávu osladí bez dalších kalorií. Spolu s dobrými kardiometabolickými benefity je kromě toho, že neobsahuje mnoho kalorií, ještě jedna aktuální kuriozita. Zkoumá se možná role skořice jako doplňku při léčbě respiračních infekcí, včetně covidu 19. Kořen čekanky se dodává v mleté ​​formě podobně jako káva, takže je lze vařit společně. Je to skvělá volba pro ty, kteří nemají rádi přirozenou hořkost kávy. Čekanku lze použít i jako úplnou náhradu kávy. Zdravotní přínosy jsou obrovské, protože kořen čekanky má trávicí vlastnosti částečně díky obsahu inulinu – říká Jackie Newgent.

Souhlasí s ní i profesor Perišić, který pro její antioxidační a protizánětlivé účinky dokonce doporučuje vařit z této rostliny dětem bílou kávu.

Zázvor, hřebíček, kakao a syrovátkový protein

Výzkum ukazuje, že přidání 1,5 gramu (g) ​​syrovátkového proteinu na kilogram tělesné hmotnosti každý den pomáhá snížit tělesný tuk, zvýšit svalovou hmotu a zlepšit trávení. Jelikož by se syrovátkový protein neměl přijímat ve velkém množství najednou, lze jej přidat do kávy, záleží na chuti a na tom, zda vám bude chutnat.

A kakao jako přídavek do kávy zvýrazňuje její chuť zdravotními benefity, především díky polyfenolům. Antioxidanty z kakaového prášku mají protizánětlivé schopnosti. Podílejí se také na ochraně před rizikovými faktory maligních a kardiovaskulárních onemocnění a neurodegenerativních poruch.

Zázvor zrychluje metabolismus a podporuje vylučování toxinů z těla. Obsahuje však kofein, takže lidé, kteří pijí hodně kávy, musí být opatrní, pokud mají rádi intenzivnější chuť. Hřebíček je chutný a bohatý na vitamíny A, C, E, K a skupiny B. Obsahuje selen, který zpomaluje stárnutí a zlepšuje náladu.

Co odborníci nedoporučují jako doplňky

Přestože je výběr kávy a doplňků věcí vkusu, odborníci na výživu se shodují na jednom: nejhorší, co můžete pro své zdraví udělat, je přidat do ní hodně bílého cukru a kravského mléka. Někteří nedoporučují používat umělá sladidla nebo hnědý cukr.

Pokud je pro vás chuť kávy příliš silná a k vychutnání její chuti je nutný cukr, vyzkoušejte některé z navrhovaných tipů.

The post Co přidat, aby byla káva chutnější a zdravější a čemu se vyhnout, rady odborníků appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek