Co se může stát s naším tělem, když jíme červenou řepu

před 11 měsíce 81
Co se může stát s naším tělem, když jíme červenou řepu

Červená řepa je mocná rostlina, plná živin, které celkově posilují náš organismus, pomáhají mu snižovat krevní tlak a anémii, zlepšují krevní oběh, trávení, detoxikaci…

Červená řepa je sladká, kořenová zelenina plná překvapivých léčivých vlastností a zdravotních účinků na lidský organismus. Je to přírodní antianemický, antibakteriální, antipyretický, antioxidační, antisklerotický, detoxikační, diuretický… Je velmi bohatý na dusičnany, které tělo přeměňuje na oxid dusnatý – sloučeninu, která uvolňuje a rozšiřuje cévy a mění je na „dálnice“ pro naši krev obohacenou o živiny a kyslík. Sladkost ovoce pochází ze sacharidů, zejména sacharózy. Díky svým nutričním vlastnostem a bohatství vitamínů a minerálů může řepa regulovat krevní tlak, snižovat riziko srdečních onemocnění, čistit játra, léčit anémii, zlepšovat trávení a vyprazdňování. Obecně posiluje odolnost organismu.

Reguluje krevní oběh a krevní tlak

Bohatství dusičnanů a vysoká koncentrace vitamínů a minerálů kvalifikuje řepu jako výborný regulátor našeho krevního oběhu. Vzhledem k tomu, že řepa uvolňuje a rozšiřuje krevní cévy, může zlepšit krevní oběh a regulovat krevní tlak. Malá studie provedená v roce 2012 ukázala, že 13 mužů, kteří vypili jen jednu sklenici šťávy z červené řepy, mělo o tři hodiny později nižší systolický krevní tlak a nižší srážlivost krve ve srovnání s lidmi, kteří pili vodu.

Snižuje riziko srdečních onemocnění

Červená řepa nemá potenciálně pozitivní vliv pouze na krevní tlak. Toto ovoce je bohaté na rostlinné alkaloidy tzv betaina také vitamin B-folát. Tyto dvě složky spolupracují na snížení hladiny homocysteinu v krvi. Homocystein je aminokyselina vytvořená transmethylací methioninu. Zvýšení hladiny homocysteinu zvyšuje riziko nežádoucích kardiovaskulárních onemocnění, především poškození tepen poškození tepen a srdeční choroby. Mimochodem, řepa je také bohatá na betalainy, soubor silných antioxidantů a protizánětlivých látek, které bojují proti chronickým onemocněním spojeným s volnými radikály a záněty, jako jsou srdeční choroby, obezita a účinek červené řepy jako „bojovníka“ proti rakovině se v současnosti testuje.

Čistí a regeneruje játra

Náš játra odvádějí těžkou práci při čištění krve a „detoxikaci“ těla. Abychom jí tuto práci usnadnili, můžeme jí každý den dopřát porci červené řepy. Výzkum ukazuje, že betain, aminokyselina nacházející se v řepě, může pomoci předcházet a snižovat hromadění tuku v játrech. Studie na zvířatech například ukázaly, že krysy, kterým byl podáván řepný džus, mají v krevním oběhu vyšší hladiny detoxikačních enzymů. Na druhou stranu výzkumy na lidech s cukrovkou prokázaly, že betain zlepšuje funkci jater, mírně snižuje hladinu cholesterolu a také ovlivňuje redukci jater.

Přírodní lék pro chudokrevné lidi

Nedostatek červených krvinek nebo hemoglobinu v krvi je doprovázen stavem zvaným anémie. Hemoglobin je protein bohatý na železo, který dává krvi červenou barvu. Proto lidem trpícím anémií z nedostatku železa doporučuje zařadit do běžného jídelníčku červenou řepu, která je na železo velmi bohatá.. Vzhledem k tomu, jak působí na naše cévy, červená řepa nám pomůže přivést do těla více kyslíku. A na oplátku získáme zvýšení počtu červených krvinek v těle.

Postará se o nepravidelné vyprazdňování

Jedním ze způsobů, jak porazit nepravidelnost stolice a zácpu, je jíst potraviny bohaté na vlákninu, jako je řepa. Šálek řepné šťávy obsahuje asi 4 gramy vlákniny, zejména nerozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat riziko zácpy, hemoroidů a divertikulitidy. Betain, na který je řepa bohatá, také prokazatelně zlepšuje trávení. Samozřejmě je třeba vzít v úvahu, že naše moč není jediná věc, která změní barvu kvůli červené řepě na jídelníčku. Nelekejte se, pokud si také všimnete, že stolice má jinou barvu. To platí pro období od 24 do 72 hodin po jídle, které zahrnovalo červenou řepu.

The post Co se může stát s naším tělem, když jíme červenou řepu appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek