Co vzít v úvahu při výběru rostlinného mléka a alternativní mouky?

před 11 měsíce 75
Co vzít v úvahu při výběru rostlinného mléka a alternativní mouky?

Mléko nebo mouka jsou nedílnou součástí mnoha oblíbených jídel, ať už všedních nebo svátečních. Přestože většina lidí používá ve stravě mléko živočišného původu a klasickou bílou nebo pšeničnou mouku, existuje několik alternativních druhů mléka a mouky. Každému rozšíří obzory chutí v životě a navíc dají možnost vychutnat si kulinářské mistrovské kousky i těm, kteří tyto produkty nemohou zařadit do svého každodenního jídelníčku. Jak vybrat nejvhodnější rostlinné mléko a jaké jsou výhody alternativní mouky? Foodblogerka Anna Panna a výživová poradkyně Lizete Puga sdílejí své návrhy.

unsplash.com

Co zvážit před výběrem rostlinného mléka?

Jednou z největších výhod rostlinných nápojů je jejich rozmanitost. Budou užitečné pro každého, kdo se ve svém jídelníčku vyhýbá mléčným výrobkům, například vegansky, nebo pro ty, kteří nemohou používat mléčné výrobky ve své stravě, například kvůli alergii na mléčnou bílkovinu. Bylinné nápoje jsou navíc zpestřením jídelníčku pro děti po 1-2 letech, pokud se objeví alergie na bílkovinu kravského mléka.

Než se rozhodnete pro rostlinné mléko, přemýšlejte o tom, jaké jídlo hodláte použít k vaření. Rostlinné mléko lze použít jako přísadu do výživných snídaňových kaší, ale i jako přísadu do kávy a dezertů. Díky nim je možné zpestřit a vylepšit svůj svět chutí a vytvořit inspiraci na každý den.

„Z raného dětství si k snídani pamatuji kaši s marmeládou. Zdá se, že jsme všichni zesílili jako koně a jedli oves alespoň jednou denně. Ovesné vločky momentálně slaví vítězný pochod díky zvyšující se spotřebě alternativních mlék. Jedním z bonusů rostlinných mlék je, že mají nízký obsah kalorií a nízký obsah tuku. Navíc se dají skvěle využít jako základ omáček, stejně jako přidávat do různých kaší,“ říká foodblogerka Anna Panna.

unsplash.com

Které rostlinné mléko je lepší používat k jídlu?

„Složení rostlinného mléka se oproti běžnému mléku liší především množstvím bílkovin. Běžné mléko obsahuje 3-4 g bílkovin, zatímco rostlinné nápoje obsahují 0-1 g. Výjimkou jsou nápoje sójového původu, kde 100 ml obsahuje 3 g bílkovin. Bílkoviny jsou základním a nenahraditelným stavebním prvkem těla, proto při vyloučení jedné ze skupin potravin vždy sledujte alternativy a také složení rostlinných nápojů, protože často neobsahují přidaný vápník a množství bílkovin je 0 g,“ říká nutriční specialistka Lizete Puga.

Jedním z nejoblíbenějších a také nejekologičtějších je ovesné mléko. Je také jedním z nejsmetanovějších mlék a je vynikající pro „mléčné“ kávy – Latte a Cappuccino. Mandlové mléko je sladší, takže se bude skvěle hodit do receptů na cupcaky nebo čokoládové dorty. Pokud chcete mléko používat k přípravě slaných jídel, hodí se především ovesné nebo rýžové mléko, kokosové mléko se zase běžně používá do kari a dalších orientálních jídel. Jakékoli z rostlinných mlék lze navíc použít do smoothies, snídaňových kaší a těstíčků na palačinky. Kromě toho jsou kokosové, rýžové a ovesné nápoje také na seznamu antialergických nápojů a může je konzumovat každý.

unsplash.com

Alternativní mouka jako přísada pro výrobu zdravých svačin

Na pultech obchodů je k dostání široká škála druhů mouky, jako je celozrnná mouka nebo ovesná, špaldová, žitná, pohanková, s jejichž pomocí je možné vstřebat více vlákniny, vitamínů skupiny B, ale i minerálních látek. Existují také mouky „bez sacharidů“, jako je mandlová a kokosová. Tato mouka dokonale pomáhá zpestřit jídelníček a vstřebávat cenné mastné kyseliny a bílkoviny, snížit denní množství sacharidů a hodí se i v případech, kdy je třeba zvýšit zásoby živin, například při podváze.

Výživově cenné jsou i alternativní mouky, které využije téměř každý při přípravě různých přesnídávek, koláčů a palačinek. Při použití alternativní mouky v receptu na koláč nebo palačinku je důležité přidat vejce, aby drželo pohromadě, protože textura se liší od běžné pšeničné mouky. Alternativní mouka je také skvělým doplňkem k muslimské snídani, chia pudinkům nebo jogurtu.

Přidat komentář →

The post Co vzít v úvahu při výběru rostlinného mléka a alternativní mouky? appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek