Cuketa je ideální pro hubnutí a regulaci hladiny cholesterolu

před 11 měsíce 47
Cuketa je ideální pro hubnutí a regulaci hladiny cholesterolu

Z hlediska nutričních hodnot jsou cukety na samém vrcholu nejzdravější zeleniny, kterou odborníci na výživu doporučují všem kategoriím lidí

Cuketa jsou správnou volbou při výběru zeleniny, která má nízkou kalorickou hodnotu, dostatek vody a důležitých vitamínů. Proto by se jarní a letní měsíce měly využívat a musí je zařadit do jídelníčku jak zdraví lidé, tak lidé s určitými zdravotními problémy.

Proč je cuketa dobrá volba

Cuketa se možná mnoha lidem hned nevybaví, když se jich zeptáte, jaká je jejich oblíbená zelenina, ale její chuti je těžké odolat. K tomu si přidejte mimořádné zdravotní benefity, benefity pro celkové zdraví, efektivitu při hubnutí a jak je to s jejich konzumací nebyly zaznamenány žádné významné alergické nebo jiné negativní reakceadekvátnější doporučení je stěží možné.

Způsob přípravy může udělat cuketu ještě zdravější

I když je u nás stále populárnější trend konzumace syrové zeleniny, cukety se jí většinou tepelně zpracované, smažené nebo smažené. Jakékoli smažení, zejména na hlubokém oleji, snižuje energii a zvyšuje kalorickou hodnotu jídla. Cukety jsou nejzdravější, pokud je konzumujeme syrové (s přídavkem olivového oleje a citronu) nebo grilované. Také je lze péct v troubě bez velkého množství oleje nebo tuku. Zachovají si tak maximum živin a budou plně využity jako pokladnice vitamínů a minerálů.

Pokud je smažíte nebo smažíte, nezapomeňte z nich vypustit olej papírovou utěrkou.

Jaké užitečné ingredience cuketa obsahuje?

100 gramů cukety má následující nutriční obrázek:

  • kalorie (energetická hodnota): 17 kCal
  • sacharidy: 3,11 g
  • bílkoviny: 1,21 g
  • tuk: 0,32 g
  • vláknina: 1 g
  • cukry 2,5 g

Nejdůležitější vlastnosti cukety ve stravě obézních lidí a procesu hubnutí

Téměř 95 procent složení cuket tvoří voda, díky čemuž jsou neuvěřitelně nízkokalorické. To je nejdůležitější důvod, proč by cuketu měli zařadit do jídelníčku lidé, kteří mají problém s váhou či obezitou. Tuky v cuketách jsou navíc koncentrovány pouze stopově (0,32 gramu tuku ve 100 gramech cukety).

Jednou z nejdůležitějších věcí pro dobré trávení u zdravých i nemocných lidí je vláknina. Většina z nich je v cuketě nerozpustná a jejich charakteristikou je příznivý vliv na dobré bakterie ve střevech. To nejen urychlí trávení, ale také pomůže kondici a zdraví střevní mikroflóry, která je důležitá pro stav imunity. Vláknina v cuketě nám navíc dodává pocit sytosti, který je v procesu hubnutí často zásadní.

Cuketa je skutečný poklad a zásobárna důležitých vitamínů

Tato zelenina má silné antioxidační vlastnosti, takže působí i na redukci zánětlivých procesů. Jedním z nejsilnějších antioxidantů je vitamín A (betakaroten) se silným účinkem na zdraví očí a dobrou imunitu. Zeaxanthin a lutein jsou také aktivními antioxidanty.

Zajímavé je, že jedna cuketa má více draslíku než jeden banán. Obsahují také hořčík a mangan a také vitamíny C a K. Oba tyto vitamíny jsou důležité pro řadu procesů v našem těle, od zdraví kostí až po odolnost vůči infekcím. Pro regulaci hladiny cholesterolu, krevního cukru a prevenci kardiovaskulárních onemocnění se cuketa doporučuje, jak ukázaly studie.

Odborníci na výživu doporučují nekupovat přezrálé cukety, ale kvůli užitečnějším živinám vybírat i ty s tmavší slupkou.

The post Cuketa je ideální pro hubnutí a regulaci hladiny cholesterolu appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek