Placičky potěší skoro každého. Navíc v této podobě obvykle snědí zeleninu i ti, kdo se jí jinak snaží vyhnout. Medová zálivka s chilli je navíc pozvedne na zcela novou úroveň. Stala se jedním z bezkonkurenčních hitů našeho letního focení.
Suroviny
cuketa 2 ks
maximálně 500 g celkem, nastrouhaná
mouka pšeničná hladká 30 g
mouka rýžová 20 g
nebo kukuřičný škrob
kypřicí prášek do pečiva 0.25 ČL
sezamová semínka 2 PL
opražená + na posypání
pepř barevný 0.25 ČL
mletý
sýr halloumi 80 g
nastrouhaný
jarní cibulka 2 ks
nakrájená natenko
bylinky
čerstvé, na ozdobení – např. máta, koriandr, petrželka (nemusí být)
chilli sušené 0.5 ČL
vločky nebo nitky
citronová kůra
najemno nastrouhaná ze 2 citronů
Postup
Cukety dejte do síta a osolte (1/2 lžičky soli). Nechte 30 minut vykapávat.
Na medovou zálivku prohřejte v minirendlíčku med, 2 lžíce vody, chilli vločky či nitky a citronovou kůru. Zhruba po 3 minutách by směs měla připomínat sirup, což je váš cíl. Odstavte a odložte.
Z vykapaných cuket vymačkejte co možná nejvíc tekutiny. V míse smíchejte oba druhy mouky, kypřicí prášek, sezam a pepř. Přidejte mátu, haloumi a cuketu, zlehka promíchejte. Pak do mísy rozklepněte vejce, přisypte jarní cibulky a vmíchejte je do směsi vidličkou. Vytvořte husté těstíčko.
Ve velké nepřilnavé pánvi s těžkým dnem rozehřejte 1 lžíci oleje a rozlijte ji po dně. Na každou placičku dejte na pánev 2 vrchovaté lžíce těstíčka a zploštěte je obracečkou. Opékejte pár minut dozlatova, obraťte a opět zploštěte obracečkou. Opékejte dalších pár minut dozlatova a tak, aby byly propečené. Osušte na papírových utěrkách a posypte troškou vločkové soli. Podávejte s medovou zálivkou a posypané dalším sezamem, popřípadě ozdobené čerstvými bylinkami.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
10 oblíbených pochoutek, které vznikly omylem
Věděli jste, že spoustu celosvětově oblíbených pochoutek vzniklo omylem? Stojí za nimi čirá náhoda, nedostatek surovin nebo nějaký ten přešlap v kuchyni. Pojďte spolu s námi odhalit, jak vznikl nanuk, chipsy nebo třeba italské tiramisu...
Vychutnejte si pětici českých zrajících sýrů
Na své si nyní přijdou všichni milovníci sýrů s výrazným odérem a ušlechtilou plísní. Vychutnejte si romadur, olomoucké tvarůžky nebo jihočeskou nivu a dopřejte si výraznou sýrovou chuť v lahodných pokrmech. ...