„Cukr živí rakovinu“ – konzumace cukru může způsobit rakovinu

před 11 měsíce 114
„Cukr živí rakovinu“ – konzumace cukru může způsobit rakovinu

Pokud někdo omezuje stravu v domnění, že to tělu pomůže, může se ve skutečnosti připravit o zdroje energie, které potřebuje k boji s některými nemocemi.

Určitě jste mnohokrát slyšeli frázi „cukr živí rakovinu“ a je to pojem, který nás nutí přemýšlet, zda konzumace cukru způsobí rakovinu. Kvůli tomuto strachu mnoho lidí přestává jíst cukr a obávají se budoucího rozvoje rakoviny. Žádné studie na lidech však neprokázaly, že snížení příjmu cukru předchází rakovině nebo ji léčí. Dále žádné studie neprokázaly, že příliš mnoho cukru způsobuje rakovinu, jinými slovy – mezi cukrem a rakovinou neexistuje přímá souvislost.

Cukr není karcinogenní látka

Odborníci to připomínají cukr není karcinogenní látka který způsobuje rakovinu. Základem je, že umírněná konzumace cukru v rámci zdravé výživy nezpůsobuje rakovinu. Nadměrná konzumace cukru, zejména přidaného do zpracovaných nápojů a potravin, však může přispět k obezitě a cukrovce – důležitým rizikovým faktorům rakoviny.

Národní rada pro zdraví a lékařský výzkum Austrálie například přezkoumala všechny dostupné dietetické důkazy a dospěla k závěru, že konzumace sacharózy není spojena se zvýšeným rizikem rakoviny. Bylo dostatek důkazů k závěru, že neexistuje žádná souvislost mezi cukrem a rakovinou slinivky, střev, prsu a močového měchýře. Nebyla také prokázána přímá souvislost mezi konzumací cukru a zvýšeným rizikem rakoviny jakéhokoli typu.

Kde se vzala myšlenka, že cukr živí rakovinu?

Když jíme potraviny, které obsahují sacharidy, včetně potravin, které obsahují cukr, naše tělo je rozkládá na glukózu. Tato glukóza pak pohání buňky, aby produkovaly energii, kterou potřebujeme k přežití, a tento proces se nazývá metabolismus. Normální a rakovinné buňky využívají glukózu jako energii. Vědci vědí, že rakovinné buňky metabolizují glukózu rychleji než normální buňky. Je to součást něčeho tzv Warburg efekt, pojmenovaný po německém vědci Otto Warburgovi, který na počátku 20. století studoval rakovinu.

Warburgův efekt má dokonce praktické uplatnění v diagnostice rakoviny. Při zobrazovacím testu, nazývaném pozitronová emisní tomografie nebo PET sken, lékaři vstřikují radioaktivní glukózu do krevního řečiště. Protože rakovinné buňky metabolizují glukózu rychleji, PET skeny osvětlují umístění rakovinných buněk a nádorů v našem těle. Lékaři mohou tento sken/snímek použít k nalezení rakoviny nebo k posouzení toho, jak dobře funguje léčba rakoviny.

Koncept „cukr živí rakovinu“ není podpořen vědeckými důkazy

Existuje názor, že „cukr živí rakovinu“, tedy rakovinné buňky. Výzkum podporuje myšlenku, že rakovinové buňky konzumují více cukru než normálně, ale neexistuje žádný nezvratný důkaz, který by prokázal, že konzumace cukru způsobí rychlejší růst nebo šíření rakoviny nebo že zastavení konzumace cukru zabrání rozvoji nádorů. O většině rakovinných buněk je známo, že rostou rychleji než normální buňky, a proto potřebují více energie.

Ukázalo se, že metabolismus glukózy je v rakovinných buňkách často měněn, aby uspokojil zvýšenou poptávku po glukóze. To však neznamená, že konzumace cukru urychlí růst rakovinných buněk nebo způsobí rakovinu. Veškeré jídlo se rozkládá na glukózu, protože všechny buňky, nejen rakovinné, potřebují glukózu jako energii.

Mají lidské tělo několik záložních strategií pro udržení hladiny cukru v krvi normální. I bez sacharidů bude tělo produkovat cukr z jiných zdrojů, včetně bílkovin a tuků. Během léčby rakoviny a rekonvalescence tělo potřebuje energii. Pokud ale někdo omezí stravu v domnění, že to tělu pomůže, může se ve skutečnosti připravit o zdroje energie, které potřebuje k boji s rakovinou.

I když cukr rakovinu nepřiživuje, neznamená to, že strava s vysokým obsahem cukru je zdravá

Zdravotníci vždy podporují zdravou stravu a udržování zdravé tělesné hmotnosti, aby chránili lidi před rakovinou, a doporučují lidem, aby si každý den užívali širokou škálu potravin. Také doporučují omezení příjmu potravin, které obsahují přidané cukry, jako jsou sušenky, dorty, sycené a nealko nápoje slazené cukrem, ale také energetické a sportovní nápoje. Zdůrazňují také, že to, že cukr není karcinogen, neznamená, že strava s vysokým obsahem cukru je zdravá, a připomínají, že příliš mnoho kalorií z cukru souvisí s obezitou a cukrovkou – rizikovými faktory pro rozvoj rakoviny.

The post „Cukr živí rakovinu“ – konzumace cukru může způsobit rakovinu appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek