Dieta doporučená při onemocnění ledvin je považována za součást terapie

před 11 měsíce 105
Dieta doporučená při onemocnění ledvin je považována za součást terapie

Nemocné ledviny nejsou schopny filtrovat a odstraňovat všechny odpadní látky, proto je pro zachování funkce ledvin důležitá správná výživa.

Onemocnění ledvin vyžaduje určitý způsob stravování, který je považován za nepostradatelnou součást léčby chronických onemocnění ledvin. jehož cílem je snížit hladinu produktů rozpadu v krvi. Nemocné ledviny nejsou schopny filtrovat a odstraňovat všechny odpadní látky, takže správná výživa je způsob, jak zpomalit onemocnění a zachovat dobrou funkci ledvin.

Omezení závisí na formě a stádiu onemocnění ledvin

Výživa ledvinových pacientů může být pro řadu pacientů často nepříjemným úkolem, zejména na začátku terapie. Z jídelníčku jsou vyloučeny celé skupiny potravin, například některé druhy ovoce a zeleniny. Dietní omezení závisí na formě a stádiu onemocnění ledvin. V počátečních fázích je dieta při onemocnění ledvin založena na nízkém příjmu sodíku. Omezení příjmu soli je důležité zejména pro lidi, kteří mají přidružená onemocnění, jako je cukrovka 2. typu. Pokud onemocnění postupuje, doporučuje se také snížený příjem bílkovin a potravin bohatých na draslík a fosfor.

Sůl je první koření, které je třeba omezit

Sůl je jedním z prvních koření, které se při onemocnění ledvin omezuje. Poškozené ledviny nejsou schopny kontrolovat tok sodíku, což může vést ke zvýšení krevního tlaku. Pacient se může dostat do začarovaného kruhu, protože hypertenze navíc poškozuje činnost ledvin a zvyšuje riziko srdečních onemocnění. American Heart Association a National Kidney Foundation (American Heart Association a National Kidney Foundation) radí při výživě při onemocnění ledvin méně než 3 gramy soli, přesněji 2 300 miligramů denně. Krajíc bílého chleba obsahuje asi 170 mg soli a krajíc celozrnného chleba – 135 mg. Je možné, že pacienti s vážnějším poškozením ledvin budou muset dále snížit denní příjem soli.

Doporučuje se nahradit kuchyňskou sůl kořením, jako je bazalka, kari, zázvor, rozmarýn…, které může zvýraznit chuť pokrmu. Mleté koření se doporučuje přidat do jídla 15 minut před koncem přípravy. Čerstvé bylinky lze smíchat s olejem nebo máslem a přidat k masu nebo zelenině na konci vaření. Náhražky soli se nedoporučují, protože často obsahují draslík, který musí těžší pacienti omezit, říkají odborníci.

Bobule jsou zdravé, ale zvyšují hladinu draslíku

Bobule jsou bohaté na antioxidanty, vitamín C a obsahují malé množství draslíku. Lékaři říkají, že při těžkém onemocnění ledvin mohou potraviny, které se běžně doporučují, jako ovoce a zelenina, zvýšit hladinu draslíku v krvi. Příznaky zvýšené hladiny draslíku jsou slabost, necitlivost, brnění, bušení srdce. Bobule také regulují hodnoty krevního tlaku. Studie z roku 2011 zveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutritionzjistil, že antokyanin – antioxidant z borůvek a jahod má vliv na snížení krevního tlaku. Pacientům se doporučují i ​​další ovoce s nízkým obsahem draslíku, jako jsou jablka, třešně, broskve, švestky, hrušky a hrozny.

Výživa pacientů s ledvinami vylučuje použití ovoce bohatého na draslík, jako jsou banány, avokádo, melouny, pomeranče, sušené švestky a rozinky. Pokud jsou hodnoty draslíku v normálním rozmezí, je použití těchto druhů ovoce také povoleno, říkají odborníci.

Pacienti s ledvinami se musí vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám s vysokým obsahem fosforu. Doporučuje se číst etikety na potravinách, nepoužívat produkty obsahující fosforečnan vápenatý, fosforečnan sodný, fosforečnan sodný nebo kyselinu fosforečnou.

Při onemocnění ledvin se v omezeném množství jedí i vejce

Množství bílkovin musí být omezeno, protože mohou zvýšit množství odpadních látek, které nemocné ledviny nejsou schopny filtrovat. Neznamená to, že jsou ze stravy zcela vyloučeny bílkoviny, které jsou pro správné fungování organismu nezbytné. Doporučuje se používat bílkoviny živočišného původu z masa, drůbeže a ryb, vajec. Tyto bílkoviny jsou pro tělo snáze rozložitelné a využitelné než rostlinné bílkoviny. Vejce jsou zvláště dobrým zdrojem bílkovin pro pacienty s ledvinami, protože obsahují málo fosforu – minerálu, jehož použití je omezené.

Při špatné funkci ledvin dochází k hromadění fosforu v krvi, v důsledku čehož jsou navíc zatěžovány kosti, ze kterých fosfor vytahuje vápník. Tento stav může způsobit osteoporózu. Semena, ořechy a fazole jsou dobrou volbou bílkovin, ale jsou také bohaté na fosfor.

Olivový olej snižuje riziko chronických onemocnění o 42 procent

Nasycené tuky se nedoporučují, protože zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Olivový olej je dobrým zdrojem tuku, proto se doporučuje místo kalorické zálivky na saláty, s vysokým obsahem špatných tuků. Středomořská strava bohatá na ovoce, zeleninu, ryby a pro srdce zdravé tuky, jako je olivový olej, snižuje riziko rozvoje chronického onemocnění ledvin o 50 procent a riziko rychlého poklesu funkce ledvin o 42 procent.podle studie z roku 2014 zveřejněné v časopise Klinický časopis Americké nefrologické společnosti.

Květák, zelí, kapusta by se měly konzumovat syrové

Brambory jsou bohaté na draslík, proto se pacientům s poruchou funkce ledvin místo bramborové kaše doporučuje květáková kaše. Tato zelenina je bohatá na vlákninu, má nízký obsah draslíku a fosforu. Doporučuje se také zelí nebo kapusta, dobrá je brokolice, ale syrová, protože vařená obsahuje více draslíku, říkají odborníci. Zeleninu s vysokým obsahem draslíku, jako jsou brambory, batáty, mrkev, řepu… lze nakrájet a namočit na dvě hodiny do teplé vody a poté vařit s větším množstvím vody. Tímto způsobem lze ze zmíněných potravin odstranit vysoký obsah draslíku.

Nedostatek vody může zhoršit onemocnění ledvin

V těžkých stadiích onemocnění, u dialyzovaných pacientů, je možné omezit množství vody. Většině pacientů se však doporučuje pít dostatek vody. Voda pomáhá ledvinám filtrovat odpadní látky. Pokud není dostatečné množství vody, je možné vyvinout další poškození ledvin. Dostatečný příjem vody snižuje riziko ledvinových kamenů nebo infekcí močových cest. Studie z roku 2018 zjistila, že kofein může snížit šance na rozvoj onemocnění. Doporučuje se pít umírněné množství běžné kávy bez přidání mléka.

Otruby a celá zrna jsou také omezeny

Bílý chléb, těstoviny, rýže a další rafinované obiloviny jsou považovány za prospěšné pro lidi s velmi pokročilým onemocněním ledvin. Na druhou stranu otruby a celozrnné výrobky obsahují vyšší množství fosforu a draslíku, takže by měly být omezeny, říkají odborníci. Zvláště se zdůrazňuje, že by se nemělo přehánět příjem škrobu, který může ovlivnit přibírání na váze a vznik diabetu 2. typu, hlavní příčiny onemocnění ledvin, varují lékaři.

Na onemocnění ledvin je výborný česnek a cibule

Česnek a černá cibule, pažitka a pórek jsou vynikající koření pro pacienty s ledvinami. Všechny tyto druhy cibule obsahují allicin, látku, která reguluje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Studie z roku 2017 zveřejněná v International Journal Journal of Molecular Sciencezjistili, že vysoké dávky alicinu účinně regulují vysoký krevní tlak u pacientů s onemocněním ledvin.

The post Dieta doporučená při onemocnění ledvin je považována za součást terapie appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek