Pokud jste alergičtí na lepek nebo prostě chcete jíst zdravěji, můžete kombinovat různé celozrnné mouky
Domácí chléb s bylinkami je jednoduchý na přípravu, s trochou zručnosti a fantazie. Pokud máte celiakii nebo prostě chcete jíst zdravěji, volte mouky bez lepku a celozrnné. Při míchání různých druhů nezapomínejte, že pohanková mouka má nejtěžší texturu a při jiných kombinacích by neměla tvořit více než 50 procent směsi.
Libový chléb ze lněné mouky s oreganem a semínky
Požadované:
- lněná moučka (3 šálky)
- celozrnná mouka (2 hrnky)
- mandlové mléko (2 hrnky)
- droždí (20 gramů)
- 1 lžička hnědého cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oregana
- 4 lžíce olivového oleje
- různá semínka (světlice, len, slunečnice, sezam)
Příprava:
Zahřejte šálek mandlového mléka, poté v něm rozpusťte droždí a cukr. Míchat. Poté přidejte 5 lžic lněné mouky a dobře promíchejte. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout až 10 minut. Přidejte sůl, olivový olej, zbylé mandlové mléko a oregano. Míchejte, dokud není směs jednotná, poté přidejte zbytek mouky. Uhněteme vláčné těsto, zabalíme do čisté utěrky a necháme 20 minut na teplém místě.
Na plech dejte pečící papír a těsto vyválejte na tenkou krustu. Poplácejte ho prsty a potřete olivovým olejem, poté posypte semínky. Necháme ještě dvacet minut teplé a poté pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 30 minut.
Tvrdý míchaný chléb s tymiánem
Požadované:
- zvolte tři z těchto druhů mouky (žitná, lněná, jáhlová, ovesná, špaldová, celozrnná – každá po 150 gramech)
- různá semínka (klíšťová, slunečnicová, len)
- kyselá voda (2 sklenice)
- jedlá soda (1 polévková lžíce)
- olivový olej (1 polévková lžíce)
- brutnákový olej (1 polévková lžíce)
- agávový sirup (1/2 lžičky)
- tymiánový esenciální olej (až 5 kapek nebo půl hrsti sušeného tymiánu)
Příprava:
Tento domácí bylinkový chléb je tvrdý a moc se toho nenajíte. Nicméně, má delší trvanlivost. Do kyselé vody přidejte olivový a dýňový olej a také agávový sirup. Pomalu po lžících přidávejte vybrané druhy mouky, poté jedlou sodu a zrní. Nakonec přidáme tymián. Troubu zahřejte na 220 stupňů a pečte na 200 stupňů až 45 minut.
Chléb z žitné mouky s olivami, chilli a sušenými rajčaty
Požadované:
- žitná mouka (500 gramů)
- celozrnná mouka (200 gramů)
- minerální voda (3 sklenice)
- olivový olej (3 lžíce)
- lněná semínka (1-2 polévkové lžíce)
- oregano (volitelné)
- sušená rajčata (nakrájená na několik kusů)
- vypeckované olivy (nakrájené 10-15 kusů)
- sůl (1 lžička)
- hnědý cukr (1 polévková lžíce)
Příprava:
Ze surovin uvedených v receptu uhněteme těsto. Mělo by být středně měkké a nebojte se, pokud je lepkavé. Na závěr se přidají sušená rajčata, lněná semínka a olivy. Pokud chcete, můžete to posypat i různými zrnky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40-45 minut.
Focaccia s rozmarýnem z kokosové mouky podle keto pravidel
- 3 vejce
- kokosová mouka (300 gramů)
- máslo (30 gramů)
- sýr (50 gramů)
- nízkotučná smetana na vaření (150 ml)
- prášek do pečiva (1 lžička)
- mletá lněná semínka (2 polévkové lžíce)
- rozmarýn (špetka)
- slunečnicová semínka a oregano (na posypání)
Příprava:
Vejce rozklepneme a osolíme. Rozdrobte sýr, poté přidejte rozpuštěné máslo a smetanu na vaření. Dále prášek do pečiva, kokosovou mouku, lněné semínko a rozmarýn. Směs by měla být středně hustá. Ideální je péct v nádobě s pečícím papírem. Focacciu posypte sušeným oreganem a slunečnicovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20-30 minut.
The post Domácí chléb s bylinkami je zdravý, chutný a aromatický appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.