Domácí chléb s bylinkami je zdravý, chutný a aromatický

před 11 měsíce 58
Domácí chléb s bylinkami je zdravý, chutný a aromatický

Pokud jste alergičtí na lepek nebo prostě chcete jíst zdravěji, můžete kombinovat různé celozrnné mouky

Domácí chléb s bylinkami je jednoduchý na přípravu, s trochou zručnosti a fantazie. Pokud máte celiakii nebo prostě chcete jíst zdravěji, volte mouky bez lepku a celozrnné. Při míchání různých druhů nezapomínejte, že pohanková mouka má nejtěžší texturu a při jiných kombinacích by neměla tvořit více než 50 procent směsi.

Libový chléb ze lněné mouky s oreganem a semínky

Požadované:

  • lněná moučka (3 šálky)
  • celozrnná mouka (2 hrnky)
  • mandlové mléko (2 hrnky)
  • droždí (20 gramů)
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oregana
  • 4 lžíce olivového oleje
  • různá semínka (světlice, len, slunečnice, sezam)

Příprava:

Zahřejte šálek mandlového mléka, poté v něm rozpusťte droždí a cukr. Míchat. Poté přidejte 5 lžic lněné mouky a dobře promíchejte. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout až 10 minut. Přidejte sůl, olivový olej, zbylé mandlové mléko a oregano. Míchejte, dokud není směs jednotná, poté přidejte zbytek mouky. Uhněteme vláčné těsto, zabalíme do čisté utěrky a necháme 20 minut na teplém místě.

Na plech dejte pečící papír a těsto vyválejte na tenkou krustu. Poplácejte ho prsty a potřete olivovým olejem, poté posypte semínky. Necháme ještě dvacet minut teplé a poté pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 30 minut.

Tvrdý míchaný chléb s tymiánem

Požadované:

  • zvolte tři z těchto druhů mouky (žitná, lněná, jáhlová, ovesná, špaldová, celozrnná – každá po 150 gramech)
  • různá semínka (klíšťová, slunečnicová, len)
  • kyselá voda (2 sklenice)
  • jedlá soda (1 polévková lžíce)
  • olivový olej (1 polévková lžíce)
  • brutnákový olej (1 polévková lžíce)
  • agávový sirup (1/2 lžičky)
  • tymiánový esenciální olej (až 5 kapek nebo půl hrsti sušeného tymiánu)

Příprava:

Tento domácí bylinkový chléb je tvrdý a moc se toho nenajíte. Nicméně, má delší trvanlivost. Do kyselé vody přidejte olivový a dýňový olej a také agávový sirup. Pomalu po lžících přidávejte vybrané druhy mouky, poté jedlou sodu a zrní. Nakonec přidáme tymián. Troubu zahřejte na 220 stupňů a pečte na 200 stupňů až 45 minut.

Chléb z žitné mouky s olivami, chilli a sušenými rajčaty

Požadované:

  • žitná mouka (500 gramů)
  • celozrnná mouka (200 gramů)
  • minerální voda (3 sklenice)
  • olivový olej (3 lžíce)
  • lněná semínka (1-2 polévkové lžíce)
  • oregano (volitelné)
  • sušená rajčata (nakrájená na několik kusů)
  • vypeckované olivy (nakrájené 10-15 kusů)
  • sůl (1 lžička)
  • hnědý cukr (1 polévková lžíce)

Příprava:

Ze surovin uvedených v receptu uhněteme těsto. Mělo by být středně měkké a nebojte se, pokud je lepkavé. Na závěr se přidají sušená rajčata, lněná semínka a olivy. Pokud chcete, můžete to posypat i různými zrnky.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40-45 minut.

Focaccia s rozmarýnem z kokosové mouky podle keto pravidel

  • 3 vejce
  • kokosová mouka (300 gramů)
  • máslo (30 gramů)
  • sýr (50 gramů)
  • nízkotučná smetana na vaření (150 ml)
  • prášek do pečiva (1 lžička)
  • mletá lněná semínka (2 polévkové lžíce)
  • rozmarýn (špetka)
  • slunečnicová semínka a oregano (na posypání)

Příprava:

Vejce rozklepneme a osolíme. Rozdrobte sýr, poté přidejte rozpuštěné máslo a smetanu na vaření. Dále prášek do pečiva, kokosovou mouku, lněné semínko a rozmarýn. Směs by měla být středně hustá. Ideální je péct v nádobě s pečícím papírem. Focacciu posypte sušeným oreganem a slunečnicovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20-30 minut.

The post Domácí chléb s bylinkami je zdravý, chutný a aromatický appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek