Domácí huspenina z vepřových nožiček

před 7 roky 682
Domácí huspenina z vepřových nožiček

Domácí huspenina z vepřových nožiček a kolene2 vepřové nožičky, 1 menší koleno, 2 mrkve, 1 menší petržel, kus celeru (cca velký jako mandarinka), 1 cibule, 4 stroužky česneku, 4 bobkové listy, 6 nových koření, ocet, sůl, pepř

Vepřové nožičky i koleno velmi pečlivě vydrbeme pod tekoucí vodou. Dáme je do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby byla několik centimetrů nad nimi a uvedeme do varu, stáhneme plamen, necháme vařit a průběžně sbíráme usazeniny. Přidáme bobkový list, nové koření, pár kuliček pepře, dvě špetky soli a necháme klidně probublávat přibližně dvě hodiny. V mezičase si očistíme zeleninu, cibuli přeřízneme napolovic a na řezu opálíme a přidáme k bublajícímu vývaru z vepřových nožiček a kolene. Vaříme dokud kořenová zelenina nezměkne. Vše přecedíme (pokud jsme měli koleno a nožičky přeseknuté, někdy je dobré dvojí cezení s tím, že to druhé je přes gázu, abychom se zbavili zlomků kostí, které se při vaření mohly uvolnit). Z kostí obereme maso, podle chuti i trochu tuku a kůží, vše nasekáme nebo rozmixujeme a dáme do přecezeného ještě teplého vývaru (pokud nám příliš vychladl, ohřejeme ho). Ochutnáme a podle potřeby doladíme mletým pepřem, solí a octem. Přelijeme do připravené nádoby či nádobek, necháme trochu zchladnout a přeložíme do lednice, kde nám vznikne krásná tuhá huspenina. Podáváme ji s pečivem, octem a pokrájenou cibulkou.

tip: můžeme přidat i uvařenou a nakrájenou či rozmixovanou kořenovou zeleninu, někdo má rád, když je v huspenině také hrášek, kukuřice, kyselá okurka nebo pokrájené vajíčko. Fantazii se meze nekladou.

Kuchařka recepty Kuchařka recepty - Studené předkrmy Přečtěte celý článek