Domácí rakytníkovo-pomerančový sirup

11 měsíce starý 262
Domácí rakytníkovo-pomerančový sirup

Rakytník je obrovským zdrojem vitamínu C. Jedna kulička rakytníku pokryje denní dávku vitamínu C.

Postup přípravy sirupu z rakytníku a pomerančů:

Nejprve si okrájíme kůru z několika pomerančů (můžeme přidat i dužinu a klidně i z mandarinek) a namočíme ji na několik hodin do vody, abychom z ní dostali nežádoucí látky.

Mezitím svaříme vodu s cukrem (na 1 l vody přibližně 2,5 kg cukru krystalu). Tak aby po vychladnutí vznikl hustší průhledný cukrový sirup - necháme vychladnout.

Vodu z kůry pomerančů slejeme a kůru ještě propláchneme, zalejeme čistou vodou tak, abychom ji mohli svařit v minimu vody. Za občasného promíchání táhneme kolem bodu varu 15 minut a pak necháme vychládnout.

Bobule rakytníku si na ostříhaných větvičkách dávám zamrazit a následně zmrzlé z větviček otrhávám. Napraskají pak při trhání a nevytéká tak z rakytníku důležitá šťáva.

Bobule rakytníku propláchneme studenou vodou a odstraníme zbylé nečistoty. Následně je smícháme s scezenou pomerančovou kůrou a cukrovým sirupem.

Ponorným mixérem rozmixujeme a přes cedník alespoň jednou přecedíme. Zbylou nepřecezenou hrubou hmotu (slupky, dužina a semínka) si dávám do šroubovací sklenice do lednice a přidávám ji do konvice při přípravě čaje.

Sirup můžete dochutit citrónovou šťávou, popř. konzervovat špetkou pyrosiřičitanu draselného (podobně jako mošy a vína), vydrží pak i přes rok.

Hotový sirup naplňte do řádně umytých lahví a uzavřete, uchovávejte v temnu.

Rakytníkový sirup s pomeranči - recept


Ingredience:

4-6 pomerančů

4kg cukru

1l rakytníkových bobulí



Zdroj