Rakytník je obrovským zdrojem vitamínu C. Jedna kulička rakytníku pokryje denní dávku vitamínu C.
Postup přípravy sirupu z rakytníku a pomerančů:
Nejprve si okrájíme kůru z několika pomerančů (můžeme přidat i dužinu a klidně i z mandarinek) a namočíme ji na několik hodin do vody, abychom z ní dostali nežádoucí látky.
Mezitím svaříme vodu s cukrem (na 1 l vody přibližně 2,5 kg cukru krystalu). Tak aby po vychladnutí vznikl hustší průhledný cukrový sirup - necháme vychladnout.
Vodu z kůry pomerančů slejeme a kůru ještě propláchneme, zalejeme čistou vodou tak, abychom ji mohli svařit v minimu vody. Za občasného promíchání táhneme kolem bodu varu 15 minut a pak necháme vychládnout.
Bobule rakytníku si na ostříhaných větvičkách dávám zamrazit a následně zmrzlé z větviček otrhávám. Napraskají pak při trhání a nevytéká tak z rakytníku důležitá šťáva.
Bobule rakytníku propláchneme studenou vodou a odstraníme zbylé nečistoty. Následně je smícháme s scezenou pomerančovou kůrou a cukrovým sirupem.
Ponorným mixérem rozmixujeme a přes cedník alespoň jednou přecedíme. Zbylou nepřecezenou hrubou hmotu (slupky, dužina a semínka) si dávám do šroubovací sklenice do lednice a přidávám ji do konvice při přípravě čaje.
Sirup můžete dochutit citrónovou šťávou, popř. konzervovat špetkou pyrosiřičitanu draselného (podobně jako mošy a vína), vydrží pak i přes rok.
Hotový sirup naplňte do řádně umytých lahví a uzavřete, uchovávejte v temnu.
Ingredience:
4-6 pomerančů
4kg cukru
1l rakytníkových bobulí