Ingredience
- 200 g sýra typu Eidam;
- 2 vejce natvrdo;
- 3 středně velké okurky;
- 3 středně velké nakládané okurky;
Na majonézu
- 2 lžičky se svazkem hořčice
- 7 kapek tabasca
- ½ lžičky soli
- šťáva z 1 citronu
- 4 žloutky
- 500 ml řepkového oleje
Příprava
- Vejce vařte natvrdo 10 minut tak, že je vložíte do vroucí vody. Když vejce trochu vychladnou, oloupeme je a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
- Okurky – nakládané i nakládané – se nakrájí na malé kostičky.
- Udělejte majonézu. Nejprve dejte do mísy hořčici a citronovou šťávu a dobře prošlehejte. Poté přidáme žloutky, tabasco a sůl a dále šleháme. Nakonec za stálého šlehání postupně přilévejte olej, dokud nezískáte konzistenci tekutého krému.
- Do jedné misky dejte polovinu vejce, polovinu sýra a nakládané okurky a do druhé misky druhou polovinu vejce, sýr a okurky. Obsah obou misek smícháme s našlehanou majonézou.
Dobrou chuť!
Dva gurmáni tentokrát z Valmiery – oba Mārtiņš Sirmais a Normunds Baranovskis, se proto dohodli, že uvaří něco na počest Valmiery – pravý a chutný salát Valmiera.
Protože nikdo nechce slevit z toho, jaké okurky do receptu dát, vzniknou dva celé recepty na salát Valmiera. Jediné, co musíte udělat, je získat vše, co potřebujete.
Normundové pojedou do Iecava, kde se vyrábí lahodný zlatý řepkový olej „Iecavnieks“, kterému se říká „severní zlato“, protože u nás olivy nepěstujeme.
Mārtiņš Sirmais se naproti tomu vydává hledat slepičí vejce z volného chovu a jedno z nich je poblíž Valdemārpils – „Laimīgo Vistu olas“. Bude tedy smět hledat vajíčka mezi zvonečky a heřmánky spolu s kuřátky, stejně jako děti o Velikonocích.
Ochutnejte Lotyšsko v celé jeho kráse v nové sezóně pořadu „Ochutnejte Lotyšsko“ v neděli v 18.20 na kanálu TV3 a poté také na portálu „tv3.lv“ a na platformě „TV3Play“.
The post Dva druhy salátu Valmiera od šéfkuchařů Mārtiņase Sirmāse a Normundse Baranovskise appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.