Dýňová semínka neboli dýňová semínka regulují cukrovku, srdeční choroby, imunitu…

před 11 měsíce 45
Dýňová semínka neboli dýňová semínka regulují cukrovku, srdeční choroby, imunitu…

Pro zdraví mužů jsou tradičně důležitá mimo jiné dýňová semínka nebo golica

Dýňová semínka jsou cenným zdrojem minerálů a vitamínů. Jsou nejen „zubním koníčkem“, ale i dobrým jídlem, které může posílit zdraví. Dýňová semínka jsou výbornou svačinkou pro regulaci cukrovky 2. typu, potraviny, které posilují imunitu, zabraňují zánětlivým procesům, chrání srdce… Dýňová semínka jsou tradičně zvláště důležitá pro zdraví mužů, protože se věří, že aktivní složky semen chrání mužskou plodnost, posilují kvalitu spermií a prostatu.

Vysoce kalorické jídlo

Dýňová semínka se také nazývají golica a jsou vysoce kalorickou potravinou, protože 100 gramů obsahuje asi 545 kalorií, 30 gramů bílkovin, 12 gramů sacharidů a 6 gramů vlákniny. Tato semena mají asi 20krát vyšší kalorickou hodnotu než ovoce, obsahují více tuku, bílkovin a sacharidů. Dýně (Cucurbita pepo) byla po staletí potravou amerických indiánů, do Evropy se dostala v 16. století a velmi rychle se začala používat v lidovém léčitelství.

Jsou plné hořčíku a minerálů

Syrová dýňová semínka jsou dobrým zdrojem hořčíku, manganu, železa, zinku a mědi. Hořčík pomáhá zlepšovat náladu, umožňuje lepší spánek a mangan je nezbytný pro tvorbu kolagenu, posílení kůže a kostí. Železo a měď se podílejí na výrobě energie, protože železo transportuje kyslík do našich buněk. Zinek posiluje imunitní systém, činí pokožku elastickou a chrání zrak. Pouze jedna porce dýňových semínek může poskytnout 14 až 42 procent denních základních živin.

Jsou bohaté na antioxidanty

Dýňová semínka jsou nejen bohatá na minerály, ale také antioxidanty, které chrání zdraví našich buněk a vitamín E. Kromě toho, že antioxidanty snižují zánět, chrání také před předčasným stárnutím a chronickými nemocemi.

Dobré tuky

Dýňová semínka jsou plná zdravých tuků a jsou jedním z nejlepších zdrojů rostlinné omega-3 mastné kyseliny alfa-linolenové kyseliny (ALA). Předpokládá se, že kyseliny ALA chrání před srdečními chorobami, snižují riziko kornatění tepen a zabraňují zánětům.

Kontrola krevního cukru

Kromě toho, že mají nízký obsah sacharidů a vysoký obsah rostlinných bílkovin, výzkumy ukazují, že dýňová semínka chrání před cukrovkou 2. typu. Předpokládá se, že semena snižují možné komplikace cukrovky 2. typu, regulují inzulín a chrání orgány před účinky cukrovky.

Posilují imunitu

Dýňová semínka zlepšují imunitní systém. Kromě zinku a železa, které jsou nezbytné pro dobrou imunitu, má lechtání také protiplísňové a antivirové vlastnosti. Proto téměř nikdy nespouštějí potravinové alergie nebo intolerance.

Pro lepší kvalitu spermií

Výzkum ukázal, že dýňová semínka mohou zlepšit kvalitu spermií. Analýzy také ukázaly, že dýňová semínka a olej chrání zdraví prostaty. Obsah zinku v semenech může posílit mužskou plodnost, protože dýně je bohatá na tento minerál, který je spojen se sníženou kvalitou spermií.

Pro růst vlasů

Dýňový olej se také používá jako elixír pro lepší růst vlasů. Podle studie z roku 2019 zveřejněné v časopise Avicenna Journal of Phytomedicine, mastné kyseliny, vitamín E a fytoestrogeny z dýňového oleje mohou pomoci a urychlit růst vlasů.

Použití v potravinách

Dýňová semínka mohou být součástí téměř každého pokrmu. Můžete je přidat do vaječné omelety, salátu, dušeného masa, slaného pečiva a dezertů. Přestože mají v mírném množství hodně kalorií, dokážou zrychlit metabolismus a zvýšit pocit sytosti. Kvůli dobrým esenciálním mastným kyselinám a zinku se dýňová semínka často používají ve stravě sportovců, stejně jako lidí, kteří vykonávají namáhavou fyzickou práci.

The post Dýňová semínka neboli dýňová semínka regulují cukrovku, srdeční choroby, imunitu… appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek