Existují nějaké potraviny, které „uklidní“ naše hormony: Vyzkoušejte těchto 7 potravin

před 1 rok 95
Existují nějaké potraviny, které „uklidní“ naše hormony: Vyzkoušejte těchto 7 potravin

Chronické stavy ovlivňující hormony jsou obvykle spojeny s nádory, autoimunitními onemocněními nebo poškozením žláz s vnitřní sekrecí, které uvolňují hormony do krve.

Hormony a jídlo může mít souvislost, protože téměř všechny procesy a poruchy v našem těle lze regulovat stravou. Výzkum na téma jídlo a hormony je jistě zajímavý, protože každé tělo má jiný hormonální stav.

Hormony, jídlo a hormonální nerovnováha

Hormony jsou látky, které hrají roli v různých tělesných funkcích, jako je metabolismus, růst a rozmnožování. Mnoho aspektů zdravého životního stylu může pomoci udržet hormonální rovnováhu a regulovat je. To platí nejen pro ženy, ale i pro muže.

Hormonální nerovnováha nastává, když máme v těle příliš málo nebo příliš mnoho určitého hormonu, říkají lékaři z Clevelandská klinika. Naše hladiny hormonů kolísají jak v průběhu dne, tak v průběhu života (puberta, těhotenství a menopauza) a faktory jako stres a některé léky mohou také vést k hormonální nerovnováze.

Chronické stavy ovlivňující hormony jsou obvykle spojeny s nádory, autoimunitními onemocněními nebo poškozením žláz s vnitřní sekrecí, které uvolňují hormony do krve.

Jaké potraviny pomáhají lépe vyrovnávat hormony

– Jídlo je základ péče o tělo a zásobárna živin a u hormonů je důležité i to, co jíme. Zdravá strava založená na rostlinných potravinách, zdravých tucích, bílkovinách, vláknině a vitamínech pomáhá tělu poskytovat energii, kterou potřebuje, a živiny pro efektivní metabolismus hormonů. – říká doktor Taz Bhatia, specialista na vnitřní lékařství.

Odborník doporučuje zařadit do jídelníčku následující potraviny:

1. Chia semínka a hormony: Mimořádně účinná potravina

Chia semínka jsou bohatá na vitamíny, antioxidanty a zdravé tuky a díky vysokému obsahu vlákniny jsou tou nejlepší volbou. Vláknina je důležitá pro hormonální rovnováhu, protože pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a inzulínovou rezistenci. Vláknina také zlepšuje pohyb střev a udržuje pocit sytosti.

Pro optimální trávení potřebujeme hodně vlákniny. Pokud jídlo správně nerozložíme, nejsme schopni vstřebávat živiny, takže metabolismus hormonů nebude tak efektivní.

2. Olivový olej

Tuky potřebujeme k tvorbě dobrého cholesterolu, který je základem pro tvorbu hormonů. Zdravé tuky vyživují tělo a mozek a pomáhají stabilizovat hladinu inzulínu a cukru v krvi. Zvýšení příjmu zdravých tuků může pomoci s hormonální rovnováhou a dobrou hladinou cholesterolu.

3. Losos

Omega-3 tuky obsahují cholesterol potřebný pro tělo pro tvorbu a regulaci nových hormonů a také protizánětlivé vlastnosti. Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, včetně kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Losos může také pomoci metabolizovat estrogen a zabránit jeho ukládání v těle. Kromě toho, že losos pomáhá tělu udržovat zdravou rovnováhu hormonů, je vynikajícím zdrojem bílkovin a většiny vitamínů.

4. Brukvovitá zelenina

Zelenina, jako je brokolice, květák, růžičková kapusta a zelí, může také hrát roli v metabolismu hormonů, včetně estrogenu. Tato zelenina je plná fytonutrientů, vitamínů a antioxidantů, které mohou pomoci udržet zdravou hladinu estrogenu a celkové zdraví hormonů. Brukvovitá zelenina je také bohatá na vlákninu a zasytí, což zabraňuje nutnosti jíst stále častěji.

Mimochodem, tyto potraviny obsahují živinu tzv sulforafano kterém se vědci domnívají, že poskytuje řadu pozoruhodných zdravotních výhod, od ochrany DNA až po obranu proti účinkům volných radikálů.

5. Zelená listová zelenina

Kapusta, listová zelenina a špenát jsou bohaté na vitamíny a minerály, které mohou pomoci udržet celkové zdraví, stejně jako zdraví jater a štítné žlázy. Jedná se o potraviny s vysokým obsahem glutathionu, důležitého antioxidantu, který může zlepšit zdraví mozku a srdce a snížit zánět. Listová zelenina často obsahuje vysoké množství vitamínů A, C a E a CoK10, které jsou důležité pro dobrou hormonální rovnováhu.

Pokud nejste příznivci listové zeleniny, udělejte si smoothie a přidejte nějaké ovoce. Základem není dělat ze zeleniny šťávu, ale nakrájet ji najemno nebo prolisovat, protože jedině tak můžeme využít veškerou vlákninu.

6. Sladký brambor (sladký brambor)

Batáty jsou chutná kořenová zelenina bohatá na vlákninu a draslík a především na vitamín A. Obsahuje beta karoten, který se v těle po jídle přeměňuje na vitamín A. Kromě toho pomáhá udržovat celkové zdraví a rovnováhu hormonálního stavu a také zdraví očí.

Jeden středně velký sladký brambor poskytuje množství vitamínu A, které během dne potřebujeme.

7. Brazilský ořech

Para ořechy jsou bohaté na selen, minerál potřebný k udržení funkce štítné žlázy. Selen se přímo podílí na produkci hormonů štítné žlázy, které pomáhají řídit metabolismus. Kromě selenu jsou para ořechy plné hořčíku a zdravých tuků. Potřebujeme pouze dva para ořechy denně, abychom dostali to, co naše tělo potřebuje. Jedna obsahuje asi 95 mikrogramů selenu a doporučený denní příjem pro většinu dospělých je 55 mikrogramů selenu.

Několik dalších důležitých tipů o výživě, která ovlivňuje hormony

Dr. Bhatia doporučuje vyhýbat se nebo minimalizovat přidané cukry, alkohol, kofein a zpracované potraviny.

Způsob, jakým jíme, je také důležitý, říká Dr. Taz Bhatia a dodává:

– Pravidelné jídlo může pomoci udržet hladinu cukru v krvi stabilní a stabilita krevního cukru pomáhá efektivněji řídit hormony. Myslete také na to, že výběr zdravých potravin není jedinou zárukou toho, že v určité chvíli nebudete potřebovat hormonální podporu. Léčba hormonální nerovnováhy závisí na základní příčině a často zahrnuje léky. Výživnější potraviny nám určitě neuškodí a budou mít významnou roli v regulaci hormonální hladiny.

The post Existují nějaké potraviny, které „uklidní“ naše hormony: Vyzkoušejte těchto 7 potravin appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek