Existují potraviny prodávané jako zdravé a dietní, které jsou ve skutečnosti ultrazpracované. Zde je pět „nepodezřelých“ potravin
V posledních letech se zvyšuje povědomí o potřebě lépe jíst. Desetiletí nezdravého jídla ve skutečnosti vedly a vedou k mnoha zdravotním problémům bez ohledu na věk. Dnes se například hodně mluví o zpracovaných potravinách, kterým bychom se měli pro zlepšení jídelníčku vyhýbat. Pokud tedy i vy věříte, že je potřeba změnit tempo ve způsobu, jakým jíme, věnujte pozornost těmto pěti velmi běžným potravinám: patří k nejvíce zpracovaným, a proto je třeba se jim vyhnout.
Několik studií nedávno spojilo a zdůraznilo souvislost mezi zpracovanými potravinami a nástupem infarktu a mrtvice. Je zřejmé, že existují země, které se zdají být tomuto druhu nebezpečí vystaveny více, včetně těch anglosaských. Ale nikdo se nemůže považovat za vyloučeného nebo mimo nebezpečí.
Jak bylo zmíněno, existuje nové povědomí. Dobře tedy víme, že potraviny jako mražená jídla, sladkosti a obecně balené potraviny nejsou vůbec zdravé. To jsou ty „samozřejmé“. Jsou ale i další, od kterých byste nečekali, že je najdete mezi těmi nejsilněji stíhanými. Zde je pět, kterým je třeba se vyhnout.
Pět zpracovaných potravin, kterým se vyhnout
Často je jíme, když máme v poledne málo času nebo když se snažíme shodit pár kilo. Promluvme si o proteinové ovocné tyčinky, často se prodává jako rychlá, zdravá a dietní svačina. Ale bohužel jsou velmi zpracované. Patří mezi ně sacharidy a lyofilizované ovoce, zpracované potraviny a některé obsahují také zahušťovadla, regulátory kyselosti a konzervační látky. Je také speciálně zpracován fazolový guláš, jak již bylo zmíněno, velmi rozšířené v anglosaských zemích a zejména ve Spojeném království: ačkoli jsou konzervované verze bohaté na luštěniny, zdravý zdroj bílkovin a bohaté na vlákninu, obsahují sůl, cukr a další příchutě. Ty mohou být při nadměrné konzumaci nezdravé a přispívají k hypertenzi a obezitě.
Pak věnujte pozornost cereálie. I v tomto případě jde o nic netušící jídlo, často prodávané jako zdravé a libové, ale ve skutečnosti ultrazpracované. Ve skutečnosti jsou cereálie často doslazovány extraktem z ječného sladu, cukrem a dalšími přísadami. Velmi často pak, částečně pro pohodlí, částečně z důvodů linky, kupujeme celozrnný chléb v obálce. No, vězte, že je vysoce zpracovaná potravina, protože tyto bochníky mohou obsahovat další přísady, jako jsou konzervační látky a emulgátory určené ke zvýšení jejich trvanlivosti.
Konečně to jogurt. Jedna z našich ideálních svačin, někdy vybraná jako náhrada jídla (obecně oběda). Jogurt obsahuje jak vápník, klíčový prvek pro silné kosti, tak bílkoviny užitečné pro podporu svalů. Nicméně i obyčejný jogurt v odrůdách prodávaných v obchodech je ultrazpracovaný. Některé obsahují umělé přísady, stabilizátory a konzervační látky určené ke zlepšení chuti, barva a trvanlivost. Jiní, kteří tvrdí, že mají nízký obsah cukru, místo toho používají umělá sladidla, jako je aspartam, který je klasifikován jako potenciálně karcinogenní pro lidi.
The post Extrémně zpracované potraviny: Těmto 5 je třeba se bez podezření zcela vyhnout appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.