Jak dusičnany, které jsou obsaženy ve šťávě z červené řepy, ovlivňují svaly

před 11 měsíce 38
Jak dusičnany, které jsou obsaženy ve šťávě z červené řepy, ovlivňují svaly

Nová studie zjistila, že konzumace dietních nitrátů před cvičením může zvýšit sílu produkovanou čtyřhlavým svalem

dusičnany, obsahující šťávu z červené řepy, může zlepšit svalový výkon, aniž by způsoboval problémy, které se stále častěji spojují s dusičnany v mase, zpracovaném mase, sýru a slanině. Proto konzumace této šťávy 60-90 minut před cvičením naznačuje, že se jedná o účinnou nutriční strategii pro zlepšení výkonu při cvičení.

V nové randomizované, longitudinální studii vědci ukazují, že konzumace dusičnanů ve stravě zlepšuje svalovou výkonnost a vysvětlují, proč je to možné. Studie to zjistila během cvičení účastníci zaznamenali nárůst svalového točivého momentu nebo síly asi o 7 procent ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo. Studii provedli vědci z University of Exeter ve Velké Británii spolu s výzkumníky z University of Queensland v Austrálii a National Institutes of Health (NIH) Spojených států amerických. Výsledky studie byly publikovány v časopise Acta Physiologica.

Jak studie probíhala

Deset zdravých mužských dobrovolníků požádalo o účast ve studii. Konzumovali buď suspenzi dusičnanu draselného, ​​nebo v kontrolní skupině tekutinu obsahující placebo chlorid draselný. Výzkumníci provedli biopsii svalů účastníků čtyřikrát: před konzumací, 1 hodinu později, 3 hodiny později a poté, co účastníci provedli 60 maximálních kontrakcí extenzoru kolena. Ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo, jedinci, kteří konzumovali roztok dusičnanů, měli zvýšené hladiny dusičnanů ve svalech nohou vastus lateraliskteré jsou součástí kvadricepsu. Toto zvýšení trvalo několik hodin po konzumaci dusičnanů.

Dusičnany vs. dusitany

Studie se také zabývala tím, jak mohou dusičnany zlepšit výkon.

Dusičnany jsou přírodní chemické sloučeniny což může být zdraví prospěšné, alespoň částečně proto stimulují produkci oxidu dusnatého, který tělo potřebuje.

Oxid dusnatý je důležitý pro regulaci krevního tlaku, kardiovaskulární zdraví, produkci mitochondrií, tzv. elektráren buněk díky jejich ústřední roli při výrobě energie v lidském těle, transport vápníku, snížení oxidačního stresu a opravu kosterního svalstva.

Řepný džus obsahuje dusičnany a může snížit krevní tlak a zlepšit fyzickou výkonnost, jak ukázaly předchozí výzkumy. Dusičnany jsou bohaté na celer a salát.

Dusičnany se mohou rozkládat při kontaktu se slinami za vzniku dusitanů. Dusitany jsou podobné sloučeniny, i když jsou o něco aktivnější než stabilnější dusičnany. Produkují také oxid dusnatý. Nicméně, dusičnany se při vystavení vysokému teplu mohou změnit na nitrosaminy, které jsou karcinogenní. Nejpravděpodobněji k tomu dochází u dusičnanů, které potlačují aktivitu bakterií v šunce, sýru, slanině a ve zpracovaném mase.

Jak dusičnany ovlivňují svalovou sílu

– Poprvé jsme ukázali, že hladina dusičnanů ve svalech před cvičením souvisí s množstvím síly, kterou svaly dokážou vyvinout – říká autor studie Dr. Andrew M. Jones, profesor aplikované fyziologie na Univerzitě z Exeteru.

Mechanismus zvýšení točivého momentu zbývá plně vysvětlit. Dr. Jones předpokládá, že „sval zřejmě používá dusičnany ke zvýšení své schopnosti stahovat se, a my si myslíme, že to je přeměnou dusičnanů na oxid dusnatý, který zase ovlivňuje kontraktilní aparát.“

Dr. Paul Arciero, profesor na Ústav fyziologických věd člověka na Skidmore College v Sarasotě v New Yorku, který se na studii nepodílel, má jinou teorii. Podle něj „tyto zlepšené účinky na svalovou výkonnost vykazuje dietní dusičnany, nikoli oxid dusnatý“.

Dietní nitráty, říká Dr. Arciero, „specificky cílí na rychlá svalová vlákna, možná zvýšením uvolňování vápníku, který je nezbytný pro svalovou kontrakci a vytvoření maximální svalové síly.“ Věří, že by to velmi pomohlo těm sportovcům, kteří již na startovní pozici musí rychle dosáhnout zrychlení.

Toto zvýšení dusičnanů by bylo zvláště výhodné při vysoce výkonné sportovní námaze a mohlo by zlepšit svalovou výkonnost u starších lidí nebo těch, jejichž pohyb je postižen nemocí.

Dr. Jones poznamenal, že změny ve způsobu, jakým se svaly vyvíjejí po konzumaci dusičnanů, zůstávají neprozkoumané.

Mohou dusičnany v šťávě z červené řepy zlepšit výkon při cvičení

Přestože současná studie nezkoumala přínosy řepné šťávy, která je bohatá na dusičnany, Dr. Arciero již dříve studoval její hodnotu a význam pro zlepšení výkonu při cvičení.

„Většina vědeckých poznatků naznačuje, že konzumace dusičnanů a v mnoha případech šťávy z červené řepy 60-90 minut před cvičením jsou účinné nutriční strategie pro zlepšení výkonu při cvičení,“ říká Dr. Paul Arciero.

Zejména řepná šťáva může zlepšit trvalou vytrvalost během cvičení a výsledky současné studie nyní dodávají, že také podporuje produkci svalové síly s vysokou intenzitou, dodává Dr. Arciero.

„Tato studie jasně poskytuje přesvědčivé nové důkazy, které je třeba vzít v úvahu, pokud jde o konzumaci dusičnanů ve stravě pro zvýšení produkce špičkového točivého momentu, zejména čtyřhlavého svalu,“ říká Dr. Arciero.

Poznamenal také řadu dobře prostudovaných osvědčených výživových strategií pro zvýšení produkce síly a svalové síly. Patří sem i konzumace kreatin monohydrátu, o kterém psal i Dr. Arciero.

Dr. Jones doufá, že provede další výzkum s více genderově vyváženou skupinou účastníků. „Bohužel se do naší studie dobrovolně přihlásili pouze muži,“ vysvětlil. Chtěl by také vidět výzkum možných přínosů konzumace dusičnanů u starších lidí s klesající svalovou silou. Poznamenal, že takový stav u starších lidí může omezit jejich schopnost užívat si života a vykonávat každodenní činnosti.

The post Jak dusičnany, které jsou obsaženy ve šťávě z červené řepy, ovlivňují svaly appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek