Jak jogurt ovlivňuje zdraví srdce a doporučuje se lidem s vysokým krevním tlakem

před 11 měsíce 46
Jak jogurt ovlivňuje zdraví srdce a doporučuje se lidem s vysokým krevním tlakem

Zdraví srdce je zachováno pomocí správné výživy a příznivé účinky kysaných mléčných výrobků mohou člověka ochránit před rozvojem řady onemocnění.

Jogurt může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění u žen a mužů trpících hypertenzízjistili vědci Oxfordská univerzita a výsledky studie byly zveřejněny v American Journal of Hypertension. Studie uvádí, že čím více je jogurtů ve stravě, tím nižší je riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Jogurt a mléčné výrobky mají příznivé účinky ve vztahu ke kardiovaskulárním onemocněním

Je známo, že vysoký krevní tlak, který postihuje asi jednu miliardu lidí na světě, je hlavním rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění. Klinické studie již dříve prokázaly příznivé účinky konzumace mléčných výrobků na kardiovaskulární zdraví, ale jogurt je nezávisle spojen s rizikem těchto problémů. Studie zjistila, že vyšší konzumace mléčných výrobků má příznivé účinky na komorbidity související s kardiovaskulárními chorobami, jako je hypertenze, diabetes 2. typu a inzulinová rezistence.

Mezi ženami snížil jogurt riziko infarktu myokardu o 30 procent

Vědci z Oxfordská univerzita do analýzy bylo zařazeno více než 55 000 žen ve věku 30 až 55 let, které měly vysoký krevní tlak a byly součástí programu Zdravotní studie sester a 18 000 mužů ve věku 40 až 75 let. Každý byl účastníkem Následná studie pro zdravotníky – studie o sledování zdravotního stavu zdravotnických pracovníků. Účastníci byli požádáni, aby v roce 1980 vyplnili dotazník o 61 položkách, aby uvedli svůj obvyklý dietní příjem jogurtu v předchozím roce. Všichni byli povinni následně hlásit všechny lékařem diagnostikované dočasné příhody, jako je infarkt myokardu, cévní mozková příhoda a revaskularizace, které byly sledovány prostřednictvím lékařských záznamů k potvrzení všech hlášených nových diagnóz.

Výsledky studie ukázaly, že vyšší příjem jogurtu byl spojen s 30procentním snížením rizika infarktu myokardu u žen, které se zúčastnily studie Nurses‘ Health Study, a 19procentním snížením rizika u mužů během sledování zdravotníci. Bylo také zaznamenáno 3 300 a 2 148 celkových případů kardiovaskulárních onemocnění (infarkt myokardu, cévní mozková příhoda a revaskularizace) a také to, že vyšší příjem jogurtů u žen byl spojen s o 16 procent nižším rizikem revaskularizace – bypass, což je typ operace, která zlepšuje krevní proudit v srdci.

Dvě sklenice jogurtu týdně udržují srdce zdravé

V obou skupinách, tedy jak ženy, tak muži, konzumovali více než dvě sklenice jogurtu týdně, což přispělo ke snížení rizika závažných ICHS nebo mozkové mrtvice v období sledování zhruba o 20 procent. Když byla revaskularizace přidána k celkové proměnné výsledku kardiovaskulárního onemocnění, odhady rizika se snížily pro muže i ženy, ale zůstaly významné.

– Předpokládali jsme, že dlouhodobá konzumace jogurtů by mohla snížit riziko kardiovaskulárních problémů, protože některé předchozí malé studie prokázaly příznivé účinky fermentovaných mléčných výrobků. Zde jsme měli velmi početnou skupinu hypertoniků a mužů, kteří byli sledováni až 30 let. Naše výsledky poskytují důležité nové důkazy, že jogurt může být prospěšný pro zdraví srdce jak jako samostatná potravina, tak jako nedílná součást stravy bohaté na vlákninu spolu s ovocem, zeleninou a celozrnnými výrobky, vysvětlil autor studie Dr. Justin Buendia z Texas ministerstvo státních zdravotních služeb.

The post Jak jogurt ovlivňuje zdraví srdce a doporučuje se lidem s vysokým krevním tlakem appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek