Jak nakládané hrozny pomáhají trávení a imunitě: Vyrobte si účinné zimní probiotikum

před 10 měsíce 53
Jak nakládané hrozny pomáhají trávení a imunitě: Vyrobte si účinné zimní probiotikum

Kombinované blahodárné vlastnosti hroznů a kvalita, kterou fermentovaná strava našemu zdraví nabízí, jsou výbornou zimní kombinací pro silnější imunitu a lepší obranu proti infekcím.

Nakládané hrozny je dobrý nápad vyzkoušet něco, co jste možná ještě nezkusili, obohatit své zimní regály o něco exotického a udělat něco dobrého pro své zdraví a imunitu. Bohatství chutí, stejně jako minerály, vitamíny a dobré bakterie ovlivní několik důležitých segmentů zdraví.

Fermentované a nakládané potraviny: Co nám pomáhá a posiluje naše zdraví

Jsou známy četné zdravotní přínosy fermentovaných potravin. Například kyselé okurky mají vysokou koncentraci vitamínů, jako je vitamín K, vitamín C a vitamín A. Kombinace látek z přirozeně kyselých potravin a vody, ve které se navíc okyseluje, umocňuje blahodárné vlastnosti. Mezi další zdravotní přínosy kyselých a fermentovaných potravin patří:

  • podpora trávení: fermentované potraviny obsahují dobré živé bakterie známé jako probiotika
  • kontrola krevního cukru: kyselina chlorovodíková na bázi octa může pomoci stabilizovat hladinu glukózy v krvi a zabránit pocitu intenzivního hladu
  • boj proti infekcím a dalším nemocem: fermentované ovoce a zelenina jsou bohaté na antioxidanty, které posilují imunitní systém.

Nakládané hrozny: Zachovají si nebo ztratí své prospěšné vlastnosti

Hrozny mají velké zdravotní přínosy, především díky vysokému obsahu živin a antioxidantů. Pěstuje se po tisíce let, včetně několika starověkých civilizací, které jej pěstovaly nejen na víno, ale využívaly i vinné listy. Samotná výroba vína je procesem kvašení hroznů. Vědci po desetiletí zkoumali potenciální zdravotní přínosy hroznů a některé konkrétní studie se zabývaly i jinými formami zpracování.

Proces kvašení bez přídavku cukru nabízí některé výhody navíc, a tak se v poslední době stále více setkáváme s recepty na přípravu nakládaných hroznů. Nejdůležitější věcí, říkají výzkumníci, je anulovat potenciální dopad pesticidů, ale to platí i pro syrové hrozny před jejich přípravou na fermentaci za účelem výroby vína. Pokud jde o další výhody, které nakládané hrozny nabízejí, nejen že se prospěšné látky obsažené v hroznech neztrácejí, ale některé se ještě zvýší, vezmeme-li v úvahu kombinované hodnoty hroznů samotných a potenciální přínosy fermentovaných potravin, které obvykle jíst v zimě.

Nejdůležitější zdravotní přínosy hroznů: Vitamíny, minerály, antioxidanty

  • důležité vitamíny a minerály, včetně mědi a vitamínů B (thiamin, riboflavin a B6) a K
  • může posílit srdce (snížení krevního tlaku rozšiřováním tepen a žil, vylučování sodíku a zamezení zužování tepen a žil, které by jinak zvyšovaly krevní tlak, ovlivnění hladiny cholesterolu lepším vstřebáváním – středomořská strava je toho dobrým důkazem)
  • vysoký obsah antioxidantů, které zůstávají v hroznech i po fermentaci (anthokyan, resveratrol a kvercetin, vitamín C, beta karoten, lutein a kyselina ellagová)
  • může být prospěšný pro zdraví očí (méně známek poškození a lepší funkce sítnice, ochrana před ultrafialovým zářením A (UVA), nižší riziko makulární degenerace
  • zlepšuje paměť, pozornost a náladu (resveratrol nás může chránit před Alzheimerovou chorobou snížením zánětu mozku a odstraněním amyloid-beta peptidů)
  • podpora zdraví a hustoty kostí s tím, že zatím jde o laboratorní studie na zvířatech (obsah draslíku, manganu a vitamínů B, C a K)
  • ochrana proti bakteriím a plísním (resveratrol má silné antimikrobiální vlastnosti a antokyany, které mohou ničit buněčné stěny bakterií)
  • dokáže zpomalit známky stárnutí (resveratrol aktivuje gen SirT1 spojený s delším životem a protein sirtuin reguluje buněčné procesy, jako je stárnutí a buněčná smrt)
  • snížit zánět (silné protizánětlivé vlastnosti zánětlivých markerů, jako je tumor nekrotizující faktor-alfa (TNF-alfa) a interleukin-6 (IL-6) (60, 61)
  • může být prospěšný pro zdraví pokožky a vlasů (zvyšuje účinek kolagenu)
  • pozitivní účinky v boji proti obezitě a přidruženým onemocněním (cukrovka, srdeční choroby) – extrakt proanthokyanidinu z hroznových jader může zvýšit hladinu hormonu sytosti GLP-1
  • zlepšení trávení při zmírnění zácpy (vysoký obsah vlákniny) a 81 procent obsahu vody
  • lepší spánek (studie prokázaly, že hrozny jsou přirozeným zdrojem melatoninu, nejvíce se ho nachází ve slupce)

Jak vyrobit nakládané hrozny

Nezbytné (rozměry na 1 kg sklenici):

  • hrozny (1 kg
  • feferonky (50 g) – podle chuti
  • voda (0,5 l)
  • sůl (2 polévkové lžíce)
  • cukr (3 polévkové lžíce)
  • alkoholový ocet (1/4 l)
  • konzervant (1/4 sáčku)
  • hrozny (1/4 sáčku.

Příprava:

Hrozny dobře omyjte nebo je nechte hodinu uležet ve vodě s jedlou sodou. Uspořádejte zrna do sklenic tak, že mezi ně umístíte feferonky. Dobře přitlačte mřížkovým plastovým držákem.

Svaříme vodu, přidáme sůl, cukr, ocet, konzervant a vinnou révu a vše dobře promícháme, dokud nevychladne. a nechte vychladnout. Nalijte na hrozny tak, aby byly zakryté. Sterilizované sklenice pevně uzavřete a nechte stát měsíc na chladném a tmavém místě.

The post Jak nakládané hrozny pomáhají trávení a imunitě: Vyrobte si účinné zimní probiotikum appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek