Jak švestková šťáva reguluje krevní tlak

před 1 rok 56
Jak švestková šťáva reguluje krevní tlak

Zvýšení draslíku v potravě se doporučuje u dospělých s krevním tlakem nad 120/80 mm Hg, kteří jsou jinak zdraví.

Potraviny bohaté na draslík se doporučují lidem s hypertenzí a šťáva ze sušených švestek a samotné sušené ovoce jsou jen jednou z mnoha potravin, které pomáhají kontrolovat krevní tlak. Draslík snižuje účinky sodíku a čím více draslíku jíme, tím více sodíku ztrácíme močí. Draslík také pomáhá zmírnit napětí ve stěnách cév, což pomáhá v procesu snižování krevního tlaku.

U dospělých s vysokým krevním tlakem se doporučuje více draslíku

Zvýšení draslíku v potravě se doporučuje u dospělých s krevním tlakem nad 120/80 mm Hg, kteří jsou jinak zdraví. Je třeba si uvědomit, že draslík může mimo jiné škodit pacientům s onemocněním ledvin, a proto by o užívání tohoto minerálu měl rozhodnout lékař. Ovoce, zelenina, mléčné výrobky bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku (do 1 procenta) a ryby jsou dobrými přírodními zdroji draslíku. Například střední banán má asi 226 mg draslíku a půl šálku běžné bramborové kaše má 456 mg.

Šťáva ze švestek udržuje hladinu draslíku v rovnováze

Obsah draslíku ve šťávě ze švestek pomáhá vyrovnávat hladinu sodíku v krevním řečišti. Je známo, že zvýšená hladina sodíku přispívá k vysokému krevnímu tlaku a řadě oběhových a srdečních problémů. Lidé, kteří konzumují alespoň 4 700 mg draslíku denně, mohou například snížit riziko hypertenze. Odborníci tvrdí, že podle odhadů může za téměř polovinu případů ischemické choroby srdeční celosvětově hypertenze.

Cholesterol a tlak reagují na šťávu ze švestek

Přestože je šťáva ze švestek tradičně známá jako přírodní projímadlo, může mít také ochranný účinek na srdce. Studie prokázala, že sušené švestky a šťáva ze sušených švestek, konzumované denně po dobu 8 týdnů, mohou snížit krevní tlak u lidí s prehypertenzí, sérovým cholesterolem a „špatným“ LDL cholesterolem, ačkoli nebylo prokázáno, jak to funguje u lidí s vysokým krevním tlakem. . Lékaři poukazují na to, že šťáva ze švestek by nikdy neměla nahrazovat předepsané léky na nájem, ale že mohou být doplňkem stravy. také je třeba vzít v úvahu projímavý účinek sušených švestek, takže s konzumovaným množstvím to nepřehánějte a doporučuje se zařazovat tento nápoj do jídelníčku pomalu, v menších dávkách.

The post Jak švestková šťáva reguluje krevní tlak appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek