Jaká potravina je pro játra nejlepší a jak je můžeme „vyčistit“.

před 11 měsíce 67
Jaká potravina je pro játra nejlepší a jak je můžeme „vyčistit“.

Detoxikace se stala velmi oblíbeným pojmem pro celý organismus včetně jater. I když hepatologové nesouhlasí s tím, že játra lze vyčistit, neznamená to, že pro naše játra nemůžeme nic udělat – říká na začátku ePodcastu naše partnerka na výživu – dietoložka Jovana Srejić Ferluga

Nejlepší jídlo pro játra, tedy výběr potravin, které pomáhají našim játrům zůstat zdravější a lépe plnit svou funkci, je velmi důležitým segmentem výživy a celkové péče o zdraví. Funkce jater je mnohočetná – regulují metabolismus, odbourávají tuky a přeměňují hodnoty přijaté potravy na energii a jsou důležitá i pro detoxikaci organismu.

Jovana Srejić Ferluga, výživová poradkyně a dietoložka v novém ePodcastu vysvětlila nám, které jídlo je pro naše játra nejlepší a které naopak játrům nedělá radost.

Jídlo, které bychom měli vynechat, protože netěší naše játra, je potravina s vysokým obsahem cukru, soli, alkoholu a nasycených nebo trans-tuků a všechny zpracované obilné produkty, tzn. bílá mouka. Naše játra mají nejraději zeleninu a ovoce, tzn. čerstvé jídlo s velkým množstvím vlákniny, například luštěniny a celozrnné výrobky – vysvětlila Jovana Srejić Ferluga.

V minulém díle ePodcastu jsme o tom mluvili Jak nedostatek vitaminu D ovlivňuje vznik parodontitidy

Na závěr dnešního ePodcastu se výživová poradkyně a dietoložka Jovana Srejić Ferluga podělila o recept, jak můžeme zdravě vylepšit chuť některých potravin, které potěší naše játra.

Pár slov o hostovi ePodcastu

Jovana Srejić Ferluga, odborná specialistka na výživu a dietoložka, jehož motto je „Buďte tou nejzdravější a nejkrásnější verzí sebe sama“, již řadu let propaguje a vzdělává zdravé stravovací návyky. Spolupracuje s organizacemi, centry a všemi, jejichž zdravý koncept či produkt je potřeba odborně prezentovat a přiblížit potenciálním uživatelům. Naštěstí pro mnoho spokojených uživatelů se zabývá i tvorbou personalizovaných výživových plánů.

The post Jaká potravina je pro játra nejlepší a jak je můžeme „vyčistit“. appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek