Kolikrát jste přemýšleli, zda čokoládu, kterou vám nabízejí ke kávě, byste měli jíst před nebo po vypití směsi?
Itálie patří k zemím, kde se konzumuje více kávy, než je evropský průměr. Pokud odhad udává průměrnou roční spotřebu kolem 4,5 kg kávy, v Bel Paese je průměr šest kilo na osobu v průběhu roku. Bez ohledu na průměrná data je jedna věc jistá. Okamžik kávy představuje skutečný rituál, který je třeba dodržet se všemi náležitostmi.
Například, co říká kávová etiketa o čokoládě který se podává s pohárem? Je dobrý nápad jíst ji před pitím kávy nebo po? Je tu spousta zmatků, trochu jako to, co se děje s problémem vody. I v tom případě existuje mnoho lidí, kteří nevědí, v jakém pořadí se mají tekutiny pít. Zkusme si to trochu ujasnit.
Sníte nejdřív čokoládu nebo vypijete kávu?
Před pár desítkami let to byla výjimka, dnes je to tak skoro všude: objednáte si kávu u barového pultu nebo u obsluhovaného stolu a dorazí šálek se sklenkou vody a čokoládou vedle. Tolik lidí neví, co dělat, který z nich by měl spotřebovat jako první? Má se čokoláda rozpouštět v kávě? Devátý. Zastavte všechny, pojďme popořadě.
V první řadě se voda používá k „čištění“ úst před pitím kávy. Tímto způsobem jsou chuťové pohárky připraveny, aby vychutnaly všechny vůně a nuance kávové směsi, aby ji plně ocenily. Nedělejte proto tu chybu, že byste si po kávě dali sklenici vody, protože byste na přítomné udělali také špatný dojem.
Pak se dostáváme k otázce, která je pro nás nejdůležitější, tzn čokoláda a káva. Takže vzhledem k tomu, že jste již vypili vodu na vypláchnutí úst, můžete nyní bez obav pít kávu, hořkou nebo slazenou, jak chcete, a teprve potom myslet na čokoládu. Což není povinné konzumovat, je to výstřednost a rafinovanost, kterou vám váš barman nabízí, ale můžete se také rozhodnout, že to nebudete jíst.
Kávová etiketa ukazuje cestu
V každém případě, pokud chcete jíst čokoládu, podle etikety tak musíte učinit vždy po vypití kávy. Kromě etikety existuje také malé vědecké vysvětlení, můžeme-li to tak říci.
To znamená, že káva „anestetizuje“ chuťové pohárky, které jsou probuzeny sladkou chutí kávy. čokoláda. To je cítit ještě více, když ochutnáte hořkou kávu. V tomto případě se čokoláda stává skutečným požitkem pro mlsné jazýčky. A pokud si chcete tento rituál zopakovat doma, udělejte to Domácí značkové čokolády s našimi recepty a naservírujte je svým hostům.
The post Káva a čokoláda: co by se mělo konzumovat jako první podle pravidel „etikety“ appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.