Každý den jíme jedovatá jídla: když to zjistíme, změní se vám život

před 10 měsíce 52
Každý den jíme jedovatá jídla: když to zjistíme, změní se vám život

Víte, jaká jedovatá jídla si můžete denně přinést na stůl a jíst? Objevte to s námi!

Možná jste nikdy nepřemýšleli o tom, že existují jedovaté potraviny, které každý den (téměř) skončí na talířích které se podávají na stůl. Pečlivě organizujete denní menu na oběd a večeři, tvrdě pracujete na vytváření konkrétních kombinací, abyste potěšili hosty při těch nejzvláštnějších příležitostech, jako jsou narozeniny nebo výročí, a pak možná připravíte jedovatý pokrm…

Samozřejmě to neděláte schválně, to je jasné, jen si nejste vědomi toho, že mohou existovat toxické potraviny, které škodí vašemu zdraví. Aby se tedy vaši hosté necítili špatně (pokud to není přesně ten cíl, kterého chcete dosáhnout!), zde je několik informací, které se vám rozhodně mohou velmi hodit.

Jedovaté potraviny, které jíme každý den

Jak jsme řekli, v přírodě se vyskytují potraviny, které nejsou zrovna zdravé, skutečně můžeme s jistotou říci, že jsou toxické nebo jedovaté, pokud se konzumují ve velkém množství nebo jsou připravovány určitými způsoby. Jako jsou smažené škroby, přepálené živočišné tuky atd., které mohou být karcinogenní.

Ale jaké jsou toxické potraviny co často konzumujeme? Nevěřte nikomu, kdo vám tvrdí, že rajčata jsou toxická, protože obsahují solanin. Ano je pravda, že jsou to Solanaceae a obsahují to, ale největší koncentrace je v zelených částech rostliny a ne v plodech a myslím, že se stonky salát běžně neděláte…

Pak další věc, kterou je třeba mít na paměti, je, že pokud jíte syrová rajčata jen si musíte dát pozor, abyste je vybírali hezké a zralé a ne zelené. Když už mluvíme o solaninu, také lilek obsahují, a pak všichni říkají, že lilek je jedovatý. Zamlčujeme vše, co si můžete přečíst online, protože mnoho zdrojů není ověřeno. Jen mějte na paměti, že abyste měli problémy s konzumací lilku, museli byste jich sníst alespoň kilo syrové.

The brambory? Jsou to také Solanaceae, musíte si dát pozor na výhonky a především eliminovat slupky a zelené části. Pokud naklíčily, klíček vyjmeme tak, že kousek níže zaryjeme do dužiny brambor a pokud je měkký a má scvrklé části, je lepší ho vyhodit.

Pak je tu rebarbora a červená řepa které obsahují hodně kyseliny šťavelové takže je nejlepší to s dávkami nepřehánět. Jablka a třešně nejsou toxické, ale je nejlepší nejíst jejich semena a pecky. Amygdalin se nachází v semenech jablek a v těle produkuje kyselinu kyanovodíkovou (kyanid). Museli byste ho ale sníst desítky kilo, abyste pocítili účinky. Stejná toxická látka je přítomna v hořkých mandlích a armelince (vnitřní semeno meruňkových a broskvových jader).

Koření, houby a luštěniny

Ale podívejme se, jací jsou ostatní jedovaté potraviny, které jíme každý den. Tam muškátový oříšeknapříklad skvěle ochucuje pěknou bramborovou kaši, ale pokud sníte příliš mnoho myristicinu, neurotoxické látky obsažené v petržel a vkopr. Ale pro běžné použití těchto bylinek nebo koření nejsou žádné zdravotní problémy.

Pochopitelně i jedovaté houby mohou však být i smrtelné, takže pokud se vydáte do lesa a nevíte, jak je poznat, vyhněte se jejich chytání a konzumaci. Taky jedlé houby mohou způsobit zažívací potíže, ale pouze při konzumaci syrové. Totéž platí pro i fazoleměly by se jíst vařené a ne syrové, lépe, když jsou dlouho namočené ve vodě.

Jedovatou potravou par excellence je čumák, který je pro člověka smrtelný. Je to japonská pochoutka, takže k její přípravě musí mít kuchaři speciální licenci, kterou získají po letech studia.

The post Každý den jíme jedovatá jídla: když to zjistíme, změní se vám život appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek