Kolikrát týdně je můžete jíst? Zde je návod, jak dávkovat potraviny pro skutečně vyváženou stravu

před 10 měsíce 87
Kolikrát týdně je můžete jíst? Zde je návod, jak dávkovat potraviny pro skutečně vyváženou stravu

Kolikrát za týden můžete jíst určité potraviny? Zde vám dáváme několik tipů, jak dávkovat potraviny pro dokonalou dietu.

Někdy nemáte nejmenší ponětí o tom, jak dávkovat jídlo během týdne, abyste se řídili azdravá a skutečně vyvážená strava i když nedržíte skutečnou dietu. Každého jistě napadlo, kolikrát týdně je možné jíst těstoviny, maso, mléko nebo ovoce. No, zde najdete všechny odpovědi na své otázky.

Jak vysvětluje potravinová pyramida, v první řadě je nutné volit více potravin rostlinného původu jako je ovoce, zelenina a luštěniny. Maso měl by se konzumovat střídmě zatímco dezerty by se měly vybírat a vychutnávat méně často. Podívejme se podrobně.

Kolikrát týdně můžete jíst maso nebo uzeniny, luštěniny a zeleninu

Tam Středomořská strava dědictví UNESCO pomáhá nám ujasnit si, který typ stravy je pro naše zdraví nejlepší. Potravinová pyramida nám poskytuje souhrn, který nám umožňuje okamžitě pochopit, které potraviny preferovat každý den a které místo toho, je lepší jíst vzácnějimožná jednou týdně.

Pak je dobré vědět, že můžete jíst velké množství sezónní ovoce a zeleninake konzumaci vařené i syrové. Ano zálivce z olivového oleje jako hlavnímu zdroji tuku, vyhněte se máslu nebo sádlu. Ano i cereáliím v podobě chleba, těstovin, rýže a podobně.

Je také v pořádku jíst mléčné výrobky, sýry a jogurty, ale v omezené míře. Jakož i spotřeba musí být omezena z masa, ryb nebo vajec. Nakonec je tu kapitola dezertů, těch by se mělo konzumovat velmi málo. Podívejme se ale na detaily se seznamem potravin a časů, kdy mohou být během týdne konzumovány.

  • Ovoce a zelenina: minimálně 5 porcí denně
  • Chléb, těstoviny, brambory, rýže: 4/6 porcí denně
  • Extra panenský olivový olej: 3 porce denně
  • Mléko a jogurt: 2 porce denně
  • Bílé maso, ryby, sýry, luštěniny: 3 porce týdně na skupinu
  • Červené maso, klobásy, uzená masa, vejce: 1 porce týdně na skupinu
  • Cukroví: občas, jednou týdně, lépe párkrát za měsíc

Jak můžete vidět na základně pyramidy, tedy na začátku seznamu jsou potraviny konzumovat častěji a ve větším množství, které umožňuje zdravou výživu, tedy ovoce a zeleninu. Zatímco na vrcholu pyramidy, tedy na konci seznamu, těch, které je třeba brát s mírou.

Postupem času se objevily různé grafické verze potravinové pyramidy, která změnili umístění jídla v různých odvětvích a tedy i jejich četnost spotřeby. Příkladem je červené maso, které bylo dříve povoleno několikrát týdně, zatímco nyní se jeho konzumace snížila pouze na jeden týden.

The post Kolikrát týdně je můžete jíst? Zde je návod, jak dávkovat potraviny pro skutečně vyváženou stravu appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek