1 koláč ø 25 cm
10 minut příprava + 35 minut postup
Jednoduchý
Quiche, galetky a nebo záviny z domácího listového těsta z celozrnné mouky se semínky jsou asi moje nejoblíbenější „koláče“. Musí mít ale hlavně hodně náplně nebo fakt perfektní křupavoučké anebo vláčné těsto a ideálně oboje dohromady. Tohle křehké těsto z ovesných vloček mi dokonce chutná tak moc, že se – víc než obvykle – naopak snažím vyšetřit pár „suchých“ centimetrů bez náplně navíc!
Na těstu, které je vhodné k pečení křehkých koláčů mě nejvíc baví, že se dá vymyslet z různých druhů obilovin, i podle toho, kterou mouku máte zrovna po ruce. Tak třeba, já mám nejraději tohle rozsýpavé z ovesných vloček, ale můžete použít třeba taky:
- kombinaci ovesných vloček, pšeničné mouky a strouhaného kokosu (když mi dojdou vločky)
- kombinaci pohankové a celozrnné pšeničné mouky
- kombinaci pohankové, rýžové a kukuřičné mouky (bezlepková varianta)
- celozrnnou pšeničnou mouku
- špaldovou mouku
- žitnou mouku
Do sladké náplně pak můžete použít sezónní ovoce anebo kombinace s oříšky a semínky, tvarohem, kvalitní čokoládou i bylinkami. Moje další osvědčené a nejoblíbenější jsou:
- třešně a bezinky
- maliny s mátou
- jablka se skořicí
- borůvky s rybízem a mascarpone
- jahody, rebarbora, vanilka
- meruňky s levandulí
- hrušky s čokoládou, badyánem a ořechy
Pokud máte chuť na koláč slaný, nepřidávejte do těsta javorový sirup, ale lžíci strouhaného parmesanu nebo lžíci máku anebo třeba černuchu (černý kmín), lžíci studené vody a o špetku více soli. Miluju třeba kombinace:
- „Caprese“: čerstvá a sušená rajčata, mozzarella, bazalkové pesto, piniové oříšky a do těsta přidávám ten strouhaný parmesan
- „Koza“: červená řepa, kozí sýr, tymián, černé olivy (ty krájím i do těsta)
- „Bramborová“: plátky brambor, cibule, haloumi, rozmarýn
Suroviny:
- 220 g ovesných vloček
- 80-100 g másla
- špetka himalájské soli
- 3 lžíce javorového sirupu
Příprava:
1. Nakrájejte si máslo na malé kousky a nechte je lehce povolit při pokojové teplotě.
2. Rozmixujte vločky na mouku.
3. Do misky vysypte mouku, přidejte máslo, špetku soli i javorový sirup a vypracujte křehké těsto. Zabalte do potravinové folie a dejte ho odpočinout na pár minut do lednice.
TIP: Pokud chcete dělat koláč se slanou náplní, vyměňte javorový sirup za kousek strouhaného parmesanu anebo přidejte sůl, inspirovat se můžete v popisu receptu.
4. Rozehřejte troubu na 180°C bez horkého vzduchu.
Postup:
1. Těsto vyválejte dokulata na pečícím papíru a dejte na plech.
2. Do středu těsta vyložte náplň jeho čisté okraje přehněte dovnitř. Anebo použijte jen půlku těsta při přípravě těsta na obrácený koláč.
3. Pečte v předehřáté troubě 25 minut, pak zapněte horký vzduch a upečte koláč do zlatova, potrvá to ještě asi 5-10 minut.