Křehké ovesné těsto na koláč

před 8 roky 88
Křehké ovesné těsto na koláč

1 koláč ø 25 cm

10 minut příprava + 35 minut postup

JednoduchýJednoduchý

Quiche, galetky a nebo záviny z domácího listového těsta z celozrnné mouky se semínky jsou asi moje nejoblíbenější „koláče“. Musí mít ale hlavně hodně náplně nebo fakt perfektní křupavoučké anebo vláčné těsto a ideálně oboje dohromady. Tohle křehké těsto z ovesných vloček mi dokonce chutná tak moc, že se – víc než obvykle – naopak snažím vyšetřit pár „suchých“ centimetrů bez náplně navíc!

Křehké ovesné těsto

Na těstu, které je vhodné k pečení křehkých koláčů mě nejvíc baví, že se dá vymyslet z různých druhů obilovin, i podle toho, kterou mouku máte zrovna po ruce. Tak třeba, já mám nejraději tohle rozsýpavé z ovesných vloček, ale můžete použít třeba taky:

  • kombinaci ovesných vloček, pšeničné mouky a strouhaného kokosu (když mi dojdou vločky)
  • kombinaci pohankové a celozrnné pšeničné mouky
  • kombinaci pohankové, rýžové a kukuřičné mouky (bezlepková varianta)
  • celozrnnou pšeničnou mouku
  • špaldovou mouku
  • žitnou mouku

Galette - třešňová galetka s bezovým květem

Do sladké náplně pak můžete použít sezónní ovoce anebo kombinace s oříšky a semínky, tvarohem, kvalitní čokoládou i bylinkami. Moje další osvědčené a nejoblíbenější jsou:

  • třešně a bezinky
  • maliny s mátou
  • jablka se skořicí
  • borůvky s rybízem a mascarpone
  • jahody, rebarbora, vanilka
  • meruňky s levandulí
  • hrušky s čokoládou, badyánem a ořechy

Pokud máte chuť na koláč slaný, nepřidávejte do těsta javorový sirup, ale lžíci strouhaného parmesanu nebo lžíci máku anebo třeba černuchu (černý kmín), lžíci studené vody a o špetku více soli. Miluju třeba kombinace:

  • „Caprese“: čerstvá a sušená rajčata, mozzarella, bazalkové pesto, piniové oříšky a do těsta přidávám ten strouhaný parmesan
  • „Koza“: červená řepa, kozí sýr, tymián, černé olivy (ty krájím i do těsta)
  • „Bramborová“: plátky brambor, cibule, haloumi, rozmarýn

Suroviny:

Příprava:

1. Nakrájejte si máslo na malé kousky a nechte je lehce povolit při pokojové teplotě.

2. Rozmixujte vločky na mouku.

3. Do misky vysypte mouku, přidejte máslo, špetku soli i javorový sirup a vypracujte křehké těsto. Zabalte do potravinové folie a dejte ho odpočinout na pár minut do lednice.

Křehké ovesné těsto

TIP: Pokud chcete dělat koláč se slanou náplní, vyměňte javorový sirup za kousek strouhaného parmesanu anebo přidejte sůl, inspirovat se můžete v popisu receptu.

4. Rozehřejte troubu na 180°C bez horkého vzduchu.

Postup:

1. Těsto vyválejte dokulata na pečícím papíru a dejte na plech.

2. Do středu těsta vyložte náplň jeho čisté okraje přehněte dovnitř. Anebo použijte jen půlku těsta při přípravě těsta na obrácený koláč.

3. Pečte v předehřáté troubě 25 minut, pak zapněte horký vzduch a upečte koláč do zlatova, potrvá to ještě asi 5-10 minut.


Jana

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Ostatní Přečtěte celý článek