Lékořice zmírňuje nevolnost, bolesti žaludku a pálení žáhy, je dobrá i na vředy

před 11 měsíce 33
Lékořice zmírňuje nevolnost, bolesti žaludku a pálení žáhy, je dobrá i na vředy

Lékořice neboli kořen lékořice je rostlina, která obsahuje více než 150 léčivých sloučenin pro silné posílení imunity

Lékořice neboli sladký kořen je rostlina, která obsahuje více než 150 léčivých sloučenin, které silně posilují imunitu. V tradiční medicíně se po staletí používá k léčbě kašle, žaludečních vředů a k úpravě trávení. Přestože má mnoho výhod, lékořice se nedoporučuje pro každého. Kyselina glycyrrhizová způsobuje zvýšené vylučování draslíku a zadržování sodíku a vody v těle, v důsledku čehož může dojít ke zvýšení krevního tlaku a hypokalemii (snížené hladině draslíku).

Lékořice je sladší než sacharóza

Kyselina glycyrrhizová je látka, která dává lékořici chuť 50krát sladší než sacharóza. Lékořice se používá jako sladidlo ve sladkostech, předpokládá se, že některé sloučeniny lékořice mají antivirové a antimikrobiální vlastnosti. Klinické studie zkoumající výhody lékořice zatím přinesly slibné výsledky.

Lékořice může zmírnit kožní infekce

Ekzém je nepříjemný stav doprovázený svěděním, zarudnutím kůže. Extrakt z Glycirrhiza glabra, neboli extrakt z kořene lékořice, může být účinným bojovníkem proti bakteriím, které mohou infikovat pokožku. Byla prokázána antimikrobiální aktivita proti bakteriím Staphylococcus aureus, které mohou způsobit kožní infekce, jako je impetigo, celulitida a folikulitida.

Lékořice proti vředům

Glabridin a glabrene jsou flavonoidy v kořeni lékořice, účinné při zmírňování žaludečních potíží. Snižují nevolnost, bolesti žaludku a pálení žáhy. Infekce Helicobacter pylori může způsobit peptické vředy. Výzkum naznačuje, že extrakt z lékořice může působit proti bakteriím H. pylori. Klinická studie na 120 lidech ukázala, že přidání extraktu z lékořice může vést k úplnému zničení bakterií H. Pilory.

Glycyrrhizin pomáhá při léčbě hepatitidy C

Glycyrrhizin je složka lékořice, která může pomoci při léčbě hepatitidy C, která, pokud se neléčí, může vést k cirhóze jater. Vědci zjistili, že glycyrrhizin vykazuje antimikrobiální aktivitu proti hepatitidě C. Lékaři v Japonsku používají injekční formu glycyrrhizinu k léčbě lidí s chronickou hepatitidou C, která nereaguje na konvenční medikamentózní léčbu.

Lékořice zabraňuje vzniku zubního kazu

Některé výzkumy naznačují, že lékořice může působit proti bakteriím, které způsobují zubní kaz. Přestože však lékořice v laboratorních podmínkách prokázala antibakteriální aktivitu, studie na lidech dosud neprokázaly, že má skutečně sílu bojovat proti zubnímu kazu. Bylo zjištěno, že má schopnost inhibovat růst ústních bakterií, takže se předpokládá, že by v budoucnu mohl být i léčbou proti zubnímu kazu.

Bolest v krku se zastaví s lékořicí

V tradiční medicíně se lékořice používá také jako lék na bolest v krku. Vědci zjistili, že kloktání lékořicového roztoku 15 minut před operací snižuje frekvenci a závažnost bolestí v krku po anestezii.

Dávkování

Dávkování lékořice závisí na stavu, který má být léčen. Nadměrné množství lékořice by se nikdy nemělo používat ve formě potravin nebo potravinářských přísad. Lidé, kteří mají vysoký krevní tlak nebo nízkou hladinu draslíku, by se měli vyhýbat lékořicovým bonbónům a doplňkům glycyrrhizinu. Při nadměrném užívání lékořice může dojít k poruchám hladiny draslíku v těle, abnormálnímu srdečnímu rytmu, vysokému krevnímu tlaku. Nežádoucí účinky zahrnují vysoký krevní tlak, letargii, otoky a městnavé srdeční selhání.

Těhotné ženy by neměly užívat lékořici

Lékořice se nedoporučuje těhotným ženám. Jedna studie tvrdí, že glycyrrhizin v lékořici může poškodit vývoj mozku plodu a vést ke kognitivním problémům později v životě. Starší studie dokonce uvádí, že užívání lékořice v těhotenství může vést k předčasnému porodu.

Lékořice se také nedoporučuje pacientům, kteří užívají léky snižující hladinu draslíku, dále těm, kteří užívají antihypertenziva, diuretika, léky na normalizaci srdečního rytmu, antikoagulancia jako warfarin (Coumadin). Lékořice se nedoporučuje pacientkám na estrogenové terapii, ženám užívajícím antikoncepční pilulky a pacientkám užívajícím kortikosteroidy.

Jak používat lékořici?

Lékořice je dostupná ve formě žvýkacích tablet, tekutého extraktu, kapslí, prášku. Doporučuje se smícháním lékořice s gelem z aloe vera na pomoc při léčbě ekzému. Ve formě čaje se lékořice používá k léčbě bolestí v krku, extrakt z lékořice je léčbou vředů nebo žaludečních potíží. Lékořicové sladkosti, čaje nebo doplňky stravy by se neměly konzumovat po dlouhou dobu bez lékařského dohledu.

The post Lékořice zmírňuje nevolnost, bolesti žaludku a pálení žáhy, je dobrá i na vředy appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek