Lněné semínko konzervuje kosti, usnadňuje trávení a doporučuje se ženám proti rakovině prsu

před 11 měsíce 63
Lněné semínko konzervuje kosti, usnadňuje trávení a doporučuje se ženám proti rakovině prsu

Lněné semínko je nejlepší použít ihned po namletí nebo rozdrcení a touto obilninou můžete nahradit jakékoli vejce v receptu

Lněné semínko je malé zrno, které může mít obrovský dopad na zdraví. Obsahuje omega-3 mastnou kyselinu, známou jako kyselina alfa-linolová nebo ALA, která podporuje krevní oběh a působí protizánětlivě. Pomáhá také při osteoporóze tím, že snižuje riziko zlomenin kostí a poskytuje střední ochranu proti cukrovce 2. typu.

Bohaté na hořčík, mangan, fosfor, měď a thiamin

Dvě polévkové lžíce lněných semínek obsahují 6 gramů vlákniny, 4 až 5 gramů rostlinných bílkovin. Je bohatý na hořčík, mangan, fosfor, měď a thiamin. Hořčík dokáže ovlivnit lepší náladu a kvalitnější spánek, mangan produkuje kolagen a ovlivňuje tak zdraví kůže a kostí. Fosfor pomáhá při tvorbě buněčných struktur a posiluje kosti. Měď se podílí na tvorbě energie a kolagenu a je nezbytná pro tvorbu červených krvinek, které dodávají kyslík do našeho těla. Thiamin nám dodává energii a napomáhá činnosti nervové soustavy. Nejlepší je umlít a hned sníst, protože lněný olej je velmi citlivý na světlo a vzduch.

Zabraňuje předčasnému stárnutí

Lněné semínko je hlavním zdrojem antioxidantů nazývaných polyfenoly. Předpokládá se, že chrání před srdečními chorobami a rakovinou a před oxidačním stresem, který poškozuje buňky. Předpokládá se, že mohou prevence předčasného stárnutí a neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Bojovník proti špatnému cholesterolu

Dobré tuky ve lněném semínku snižují vysoký krevní tlak, zabraňují usazování plaku na tepnách, snižují „špatný“ LDL cholesterol a zabraňují mrtvici. V jedné studii lidé s vysokým cholesterolem užívali tři polévkové lžíce práškového lněného semínka každý den po dobu tří měsíců. Po třech měsících se jejich hodnoty „zlého“ cholesterolu snížily téměř o 20 procent.

Vláknina usnadňuje trávení

Lněné semínko obsahuje rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina urychluje metabolismus tím, že napomáhá snadnějšímu vylučování stolice. Na druhou stranu nerozpustná vláknina stimulují trávicí systém a ovlivňují tak správnou činnost střev.

Protirakovinné účinky

Výzkumy prokázaly, že lněné semínko zabraňuje vzniku nádorů, zejména rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva. Len je bohatý na ligniny, o kterých se předpokládá, že mají antiangiogenní vlastnosti, to znamená, že zabraňují růstu nádorů. Ukázala to studie zahrnující více než 6000 žen ženy, které pravidelně konzumují lněná semínka, mají menší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu.

Reguluje cukrovku

Ligniny ve lněném semínku byly spojeny s lepší hladinou cukru v krvi. Semena snižují riziko cukrovky. Ve studii zahrnující lidi s vysokým rizikem rozvoje diabetu vědci podávali subjektům 13 g nebo 26 g lněného semínka denně po dobu 12 týdnů.. Došlo k závěru, že ti, kteří jedli 13 g lněného semínka každý den, měli nižší hladinu glukózy v krvi a inzulínu.

Hladká pleť a pěkná linie

Existují náznaky, že lidé, kteří používají toto obilí ve své stravě, mají zdravější a silnější pokožku. Předpokládá se, že použití lnu snižuje citlivost pokožky, která se stává hladkou a hydratovanou. Lněné semínko ve spojení s vodou vytváří gelovitou strukturu, která zpomaluje vyprazdňování žaludku a poskytuje silný pocit sytosti. Jíst 30 gramů lněného semínka denně, nebo asi dvě polévkové lžíce, podle některých studií, pomáhá s procesem regulace tělesné hmotnosti.

Menopauza a boj s návaly horka

Některé studie naznačují, že lněné semínko může pomoci v boji s návaly horka v menopauze. Ženy, které dvakrát denně užívaly asi 20 gramů drceného lněného semínka smíchaného s jinými zrny v jogurtu, trpěly mnohem méně návaly horka ve srovnání s dámami, které lněné semínko nepoužívaly, ukázala jedna studie.

Nejlepší způsob použití

Lněné semínko je nejlepší použít mleté ​​nebo drcené. To je nejlepší způsob, jak tělo vstřebá všechny živiny této obiloviny. Lněné oleje jsou citlivé a rychle ztrácejí svou nutriční hodnotu, jakmile se dostanou do kontaktu se vzduchem nebo světlem. Doporučuje se lněná semínka rozemlít a ihned sníst. Vyberte si hnědá nebo zlatá lněná semínka. Pokud najdete lněné semínko v procesu klíčení, určitě ho použijte, protože je považováno za nejlepší. Použijte do kaší, salátů, jako přídavek do vařené zeleniny, pekařských výrobků jako rohlíky, koláče, záviny… V receptech na pečení je považováno za dobrou náhražku vajec, takže každé vejce můžete nahradit jednou lžící lněného semínka a třemi lžícemi vody.

The post Lněné semínko konzervuje kosti, usnadňuje trávení a doporučuje se ženám proti rakovině prsu appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek