Máte potíže s trávením mléka? Zde je důvod

před 10 měsíce 99
Máte potíže s trávením mléka? Zde je důvod

Příčiny problémů s trávením mléka mohou být různé. Pokud máte potíže s trávením mléka, zde je důvod, ve zkratce.

Než se pokusíme pochopit, proč je těžké mléko strávit, musíme si udělat nezbytný předpoklad. Samotné mléko je pro dospělé špatně stravitelná potravina, i když děti mohou také pociťovat nepohodlí kvůli problémům s trávením mléka. Důvodem je, že jde o velmi komplexní potravinu, která slouží k růstu, takže řekněme, že by nebyla považována za potravinu pro dospělé.

Detailně: to, co působí na lidský organismus a může způsobovat zažívací potíže, jsou živiny, ze kterých se skládá. To znamená, že mluvíme zejména o bílkovinách (kaseiny, albuminy a globuliny), lipidech (triglyceridech) a cukrech či sacharidech, známé a nechvalně známé laktóze.

Co způsobuje problémy s trávením mléka

Pokud zažijete potíže s trávením mléka měli byste také zjistit, zda existují i příznaky potravinové intoleranceVelmi častá je právě ta laktózová, která je dána nedostatkem enzymu ve střevě, který se používá k štěpení molekuly laktózy na glukózu a galaktózu.

Tento deficit může vést ke zvýšení střevní fermentace se zvýrazněnou bakteriální proliferací, která může způsobit poruchy, jako je tíže, tvorba plynu, průjem, křeče v břiše. Ale to není vše. Ve skutečnosti, i když nemáte intoleranci laktózy, zvláštní složení mléka znesnadňuje trávení kvůli výše zmíněným makroživinám.

Zejména mléko je z velké části složeno z vody a proto tento prvek působí již na žaludeční šťávy. Pak různé složky jeho molekulární struktury potřebují zvláštní podmínky, aby mohly být metabolizovány, především pH žaludku. Pak je třeba říci, že plnotučné mléko je obecně hůře stravitelné než mléko polotučné a ještě více než odstředěné mléko.

Důvod je jednoduchý, plnotučné mléko je obecně tučnější, i když mléko odstředěné (odtučněné nebo částečně odtučněné) je o něco bohatší na bílkoviny. Buďte však opatrní, mléko bez laktózy nelze to vždy považovat za dokonalé řešení v každém případě.

Ve skutečnosti mléko bez laktózy má určitě tu výhodu, že je stravitelnější než plnotučné mléko, ale má tu nevýhodu, že má vyšší glykemický index, tudíž má více cukrů než normální mléko. Pokud tedy chcete ochutnat dezerty bez laktózy doporučujeme zcela vyloučit mléko ze seznamu přísad. Podívejte se na naše recepty a najdete tu správnou inspiraci.

The post Máte potíže s trávením mléka? Zde je důvod appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek