Měly by se brambory loupat před nebo po vaření? Možná jste se celou dobu mýlili!

před 1 rok 72
Měly by se brambory loupat před nebo po vaření? Možná jste se celou dobu mýlili!

Otázka, která se zdá být velmi jednoduchá a dokonce hloupá, a přesto se tolik lidí mýlí. Kdy přesně se mají brambory loupat?

Vaření se skládá především z mnoha příprav a technik. Může se to zdát hloupé, ale i ten nejjednodušší pokrm na přípravu se stal tak snadným právě proto, že tato technika byla během let, desetiletí a staletí zdokonalována pro ty nejslavnější a historické recepty. Pokud je dnes tak intuitivní vařit například špagety s rajčaty, je to proto, že lidé dlouho experimentovali.

A chyba za chybou vedla k téměř dokonalému, neprůstřelnému postupu, který každému umožňuje vychutnat si lahodný a ekonomický pokrm pomocí několika dobře naprogramovaných kroků. Právě proto, že nic není ponecháno náhodě a na vše je přesně stanovený postup, při přípravě špaget s omáčkou jen stěží uděláte chybu. A pokud je budete vařit jednou denně po dobu jednoho měsíce, je pravděpodobné, že dopadnou velmi podobně.

Základem se stává kodifikace receptu, kroku, postupu pro zpracování ingredience za sporákem. Protože zabraňuje chybám, náhodnosti při získávání stejného výsledku a v některých případech také tomu, že se nebezpečné látky a patogeny nedostanou přímo na stůl. Zamyslete se v tomto případě například na to, jak důležité je dobře uvařit kuře. A teď otázka: Měly by se brambory loupat před nebo po vaření?

Kdy loupat brambory: před nebo po uvaření?

Může se to zdát jako hloupá otázka, ale ve skutečnosti je mnoho lidí, kteří to stále nemají v hlavě nejlepší způsob ošetření brambor. Tato velká a chutná hlíza je jednou z základní kameny naší kuchyně, vzhledem k tomu, že se hodí pro mnoho různých přípravků a stojí velmi málo. Proto je pro úspěch mnoha receptů zásadní naučit se s ní zacházet.

Zdálo by se, že nejpřirozenější volbou je brambory před vařením oloupejteale opravdu dělá to právě naopak. Vařit brambory ve skutečnosti znamená naplnit slupku vodou, která má tendenci se mnohem snadněji odlupovat, a proto umožňuje snadnější čištění hlízy pro ty, kteří musí přísadu zpracovávat. Ale někdy to situaci zhoršuje, když se některé slupky odlomí a přilepí se k tělu zeleniny.

Řešení? Dělejte jako s rajčaty. Nakrájejte lehce po celé délce brambor, snad v kříži, slupka. Potom pokračujte vaříme je ve velkém množství osolené vody. Při tomto postupu by se měl vnější peeling odlepit mnohem rychleji, bez větších starostí.

The post Měly by se brambory loupat před nebo po vaření? Možná jste se celou dobu mýlili! appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek