Mohou lidé s cukrovkou jíst hrušky?

před 1 rok 156
Mohou lidé s cukrovkou jíst hrušky?

Hrušky jsou vynikajícím zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, důležité pro zdraví trávení, ale také pro hladinu cukru v krvi

Hrušky jsou velmi výživné ovoce a jejich obsah vlákniny podporuje zdraví trávicího systému a regulaci krevního cukruzatímco antioxidanty v jejich kůži mohou bojovat s chronickým zánětem spojeným s různými chronickými onemocněními.

Stimul pro trávicí proces

Hrušky jsou vynikajícím zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákninydůležité pro zdraví trávení. Každá středně velká hruška obsahuje asi 20 procent denní hodnoty vlákniny. Rozpustná vláknina pomáhá změkčit stolici, zatímco nerozpustná vláknina dodává stolici objem, aby se zabránilo zácpě. Konzumace dostatečného množství vlákniny také pravděpodobně přispívá k udržení střevního mikrobiomu, který ovlivňuje nejen trávicí zdraví, ale také imunitní a duševní zdraví.

Hrušky mohou snížit riziko cukrovky

Rozsáhlá analýza zahrnující více než 200 000 účastníků zjistila, že konzumace jablek a hrušek byla spojena s 18procentním snížením rizika cukrovky 2. typu. Jíst jen jednu porci jablka nebo hrušky týdně je spojeno s o 3 procenta nižším rizikem cukrovky 2. typu. Tento výzkum ukazuje korelaci, nikoli příčinnou souvislost, ale tato souvislost je zajímavá a může naznačovat souvislost mezi příjmem tohoto ovoce a rizikem cukrovky. Jedním z možných důvodů je, že oni Hrušky jsou dobrým zdrojem flavonoidů – druh antioxidantu. Jiná metaanalýza zjistila, že vyšší příjem flavonoidů byl spojen se sníženým rizikem diabetu 2.

Co víc, Vláknina v hruškách může pomoci zmírnit výkyvy hladiny cukru v krvi. i když hrušky také obsahují sacharidy. Lékaři samozřejmě doporučují, aby lidé s cukrovkou kombinovali hrušky se zdrojem bílkovin, aby se zabránilo skokům v krvi, i když v tomto procesu pomáhá i vláknina.

Jak hrušky ovlivňují hladinu cukru v krvi

Glykemický index hodnotí jídlo a jeho vliv na hladinu cukru v krvi na stupnici od 1 do 100. Čím vyšší je hladina GI, tím rychleji glykémie stoupá. Hrušky jsou seřazeny na stupnici mezi 20 a 49 podle glykemického indexu a to z nich dělá potravinu s nízkým glykemickým indexem, to vše proto, že jsou bohaté na vlákninu.

Některé studie také ukazují, že pigmenty zvané antokyany, které dodávají hruškám jejich barvu, mohou snížit pravděpodobnost vzniku diabetu typu 2. Vědci tvrdí, že je zapotřebí více výzkumu, aby pochopili, proč tomu tak je a jak může konzumace hrušek pomoci, pokud má někdo cukrovku.

Když má někdo cukrovku, je vždy důležité myslet na sacharidy, protože malá hruška má asi 22 gramů sacharidů. Jako u každého ovoce je nejlepší sníst hrušku celou, protože slupka hrušky obsahuje většinu živin, zejména vlákninu a antioxidanty. Před jídlem ho samozřejmě musíte dobře umýt.

The post Mohou lidé s cukrovkou jíst hrušky? appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek