Krémové husté polévky jsou rodinný hit: reputaci jim může pokazit jen smetana, která mívá tendenci se při skladování a ohřívání polévky oddělit. Když smetanu přidáte až do talíře, na tuhle záludnost vyzrajete a polévky můžete připravit klidně rovnou dvojnásobnou porci...
Suroviny
česnek 3 stroužky
nasekané
smetana ke šlehání 6 PL
viz Něco navíc
paprika sladká
mletá, na poprášení
pažitka
nasekaná, na posypání
bageta
nebo světlý chleba
Postup
1
Cibuli nakrájejte nahrubo, očištěnou mrkev nakrájejte na špalíčky. V hrnci rozehřejte máslo, vhoďte na něj cibuli a 3–4 minuty opékejte a míchejte, až zprůsvitní. Osolte špetkou soli. Přidejte mrkev, česnek a tymián, opékejte a míchejte, až se zelenina obalí v másle a společně zavoní. Pak přilijte vývar, přiveďte k varu a na mírném ohni asi 15 minut vařte, až zelenina změkne.
2
Mezitím rozpalte troubu na 200°C. Bagetu nebo jiné světlé pečivo nakrájejte na plátky a potřete olivovým olejem. Pak každý plátek posypte troškou strouhaného parmazánu. Vložte do trouby na plechu vyloženém pečicím papírem a nechte pár minut zapéct, až bude pečivo křupavé a sýr krásně zezlátne a rozteče se.
3
Když je mrkev zcela měkká, rozmixujte polévku dohladka. Před podáváním vmíchejte do každé porce pořádnou lžíci smetany, poprašte špetkou mleté papriky a posypte nasekanou pažitkou.
NĚCO NAVÍC
Pokud budete polévku rovnou mrazit, smetanu nepřidávejte. Polévku jí doplňte až po rozmrazení a rozehřátí.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu