Nasycené tuky vs. Omega-3: Jak některé diety ovlivňují náš mozek

před 1 rok 44
Nasycené tuky vs. Omega-3: Jak některé diety ovlivňují náš mozek

Předchozí výzkumy ukázaly, že strava s vysokým obsahem tuků může přispívat k poruchám paměti. Nedávná studie zkoumala, jak palmitát nasycených tuků ovlivňuje určité mozkové buňky a ochranné faktory omega-3 mastné kyseliny dokosahexaenové.

Ukazují to výsledky nedávné studie kyselina dokosahexaenová (DHA) může pomoci zmírnit některá poškození mozkových buněk spojená s dietou s vysokým obsahem tuků. Přestože je tuk nezbytnou složkou stravy, konzumace příliš velkého množství nasycených tuků může přispět k řadě zdravotních problémů.

Jak tuk, který konzumujeme, ovlivňuje funkci našeho mozku

Nedávná studie se zabývala některými základními mechanismy, které stojí za tím, jak se nasycené tuky mohou podílet na poškození určitých mozkových buněk. Vědci dále prokázali, že omega-3 mastná kyselina dokosahexaenová (DHA) může zmírnit některé z těchto škod způsobených nasycenými tuky. Výsledky ukazují dopad stravy na zdraví mozku a potenciální přínosy omezení spotřeby nasycených tuků a hledání způsobů, jak zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin.

Zjištění byla zveřejněna v Hranice v buněčné neurovědě.

Nasycené tuky často pocházejí z potravin živočišného původu. Mnoho skupin a vládních agentur zdůrazňuje, jak příliš mnoho nasycených tuků může zvýšit riziko srdečních problémů. Jak však ukazuje tento výzkum, nasycené tuky ovlivňují také zdraví mozku.

Na rozdíl od negativního vlivu nasycených tuků, omega-3 mastné kyseliny se často vyskytují v rybách a rostlinných zdrojích, jako jsou rostlinné oleje, vlašské ořechy, losos a tuňák. To bylo spojeno s několika zdravotními přínosy, včetně sníženého rizika kardiovaskulárních onemocnění a možného zlepšení kognitivních funkcí.

Tato konkrétní studie staví na předchozích údajích o účincích tuku na funkci mozku.

Nejprve to vědci poznamenali strava s vysokým obsahem nasycených tuků může přispět k neurozánětům a špatným kognitivním funkcím. Může přispět a poškození dlouhodobé paměti, na základě údajů ze studií na starších krysách. Předchozí výzkumy to také ukázaly polynenasycené mastné kyseliny mohou pomoci zlepšit neurozánět.

Vědci, kteří provedli tuto studii, se chtěli hlouběji podívat na základní mechanismy tohoto předchozího výzkumu. Ke sběru dat použili myši a buněčné kultury. Zkoumali účinky palmitátu, běžného nasyceného tuku, a ochranné omega-3 mastné kyseliny, kyseliny dokosahexaenové (DHA).

Zabývali se vztahem mezi palmitátem a kyselinou dokosahexaenovou ve dvou specifických typech mozkových buněk: BV2 mikroglie a neurony HippoE-14.

Vysoký obsah tuku vede k většímu poškození mozku

Z jejich práce se staršími myšmi vědci zjistili větší poškození mozku u myší krmených stravou s vysokým obsahem tuku. To předpokládá, že strava s vysokým obsahem tuků mění mozek a podporuje degradaci mozku.

Jejich analýza buněk to odhalila DHA může pomoci zmírnit některé nepříznivé účinky palmitátu, včetně snížení zánětu.

– Studie se zaměřila na mikroglie, mozkové buňky, které podporují zánět, a hipokampální neurony, které jsou důležité pro paměť a učení. Ukázala, že kyselina palmitová zvyšuje zánět jak v mikroglii, tak v neuronech, což může mít negativní vliv na paměť nebo kognici. Důležité je, že bylo prokázáno, že předúprava DHA zabraňuje nebo snižuje účinky palmitátu, což naznačuje, že konzumace DHA by mohla chránit mozek před účinky nezdravé stravy s vysokým obsahem nasycených tuků potlačením zánětu vyvolaného tukem, řekla Beata Rydyger, holistická nutriční specialistka, se sídlem v Los Angeles v Kalifornii, která se studie nezúčastnila.

Budoucí studie by mohly prozkoumat buněčné účinky omega-3

Tato studie má omezení. Hlavním omezením je, že výzkum používal myši a zkoumal specifické buňky. To naznačuje potřebu dalšího výzkumu a další replikace zjištění.

Je zapotřebí další výzkum pochopit více buněčných nuancí a jasný vliv palmitátu nebo DHA na buněčné složky, jako jsou mitochondrie. Mohla by dále zkoumat jakékoli související kauzální vztahy. Vědci byli také omezeni v tom, kolik bílkovin mohli shromáždit od myší.

Budoucí výzkum může prozkoumat, jak tato zjištění souvisí s klinickou praxí a jak mohou lidé zmírnit určité mozkové změny.

Sarah Wagner, registrovaná klinická dietoložka v Památník Hermannkterý se také do studie nezapojil, řekl Medical News Today (MNT) Ano oni jsou takové studie položily základ pro další výzkum, „ze kterého se můžeme i nadále učit a zkoumat“.

– Populační studie ukazují, že lidé, jejichž strava obsahuje více zdrojů omega-3 mastných kyselin, jsou obecně zdravější než ti, kteří mají ve stravě více nasycených tuků. Tato buněčná studie pomáhá identifikovat specifické procesy, které těží z omega-3.

Varovala také před přeceňováním zjištění.

– Je důležité si uvědomit, že lidé nežijí v bublině nebo v laboratoři. Lidská výživa je mnohem rozmanitější, protože každý z nás si každý den vybírá, co jíme, na základě široké škály faktorů, dodala.

Ryby a vegetariánské zdroje omega-3

Přestože je v této oblasti zapotřebí další výzkum, údaje poukazují na některá nebezpečí konzumace příliš velkého množství nasycených tuků a potenciální ochranu omega-3 mastných kyselin.

Rydyger poznamenal, že příjem DHA lze zvýšit prostřednictvím různých živočišných a rostlinných zdrojů, jako jsou:

  • tučné ryby (losos, makrela, sardinky)
  • kaviár
  • doplňky s rybím olejem (tj. olej z tresčích jater)
  • lněná semínka, chia a konopná semínka
  • sójové boby
  • ořechy
  • pasterizovaná vejce
  • maso a mléčné výrobky ze zvířat chovaných na trávě
  • některé druhy zeleniny (například špenát, růžičková kapusta, portulaka nebo růžičková kapusta)

Rydyger dodal, že pro vegany nebo vegetariány lze DHA nalézt také v určitých doplňcích řas.

Pokud jde o začlenění více zdravých tuků, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, do jídelníčku, měli byste začít změnou potravin.

– Na výživu je třeba pohlížet jako na spektrum barev, nikoli jako na černou a bílou. Pokud jde o tuky, doporučuji pacientům přejít na více nenasycených tuků, více omega-3 a méně nasycených zdrojů tuků, a to lze provést mnoha způsoby, říká Wagner.

Jak omezit nasycené tuky

Nahraďte červené maso tučnými rybami, jako je losos. Rozhodněte se pro bezmasé jídlo alespoň jednou týdně. Sušené masné výrobky nahraďte tuňákem. Na vaření používejte řepkový olej místo másla, kokosového oleje nebo tuku. Místo mletého mixovaného masa zvolte libové hovězí nebo krůtí – radí Sarah Wagner.

– Přidání mletých lněných semínek, chia semínek a/nebo vlašských ořechů do vaší ranní misky s ovesnými vločkami, jogurtem nebo smoothie je skvělý způsob, jak získat omega-3 mastné kyseliny. Lněnou moučku a/nebo vlašské ořechy můžete přidat i do pečiva nebo salátů – dodává Wagner.

The post Nasycené tuky vs. Omega-3: Jak některé diety ovlivňují náš mozek appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek