Nejznámějším jídlem v naší kuchyni jsou fake news, zprávy jsou neuvěřitelné

před 10 měsíce 74
Nejznámějším jídlem v naší kuchyni jsou fake news, zprávy jsou neuvěřitelné

Jsme si natolik jisti pevností italské kulinářské kultury, že bychom nikdy nevěřili tomu, co se právě chystáme číst. Ale bohužel je to tak: tento pilíř italské kuchyně je fake news!

Vyrůstáme ponořeni do kulturní historie naší rodiny, města a regionu. To neznamená jen naučit se znát a mluvit tím konkrétním dialektem a znát ulice centra města nazpaměť, ale také a především to znamená vyrůstat. s určitými vůněmi a příchutěmi které prostě chutnají jako doma.

Pokud to platí na místní úrovni, platí to ještě více na úrovni národní: existují některé pilíře, jako jsou těstoviny, pizza nebo omáčka z čerstvých rajčat, které chutnají pouze a jednoduše z Itálie. Ale co když jedna z nich byla falešná zpráva? No ano, přesně tak to je.

Víme, že tato zpráva je šokující a věřte nám, když vám to říkáme nechtěli jsme tomu věřit ani my ne. Tvrdá pravda je však vždy lepší než krásná lež, a proto je správné, že my Italové, tak silní a hrdí na recepty tradiční kuchyně, si také uvědomujeme, že jeden z pilířů, na kterých je založen náš vkus je to vlastně nepravdivé. Ale dost namlouvání, pojďme k věci: tady je lež, na které jsme založili naši představu o italské kuchyni.

Drama v italské kuchyni, vždy jsme se mýlili: pizza má něco do sebe

Pokud bychom požádali sto cizinců, aby jmenovali jedno jediné jídlo tradiční italské kuchyně, s největší pravděpodobností by velká část z nich označovala pizzu. A pokud jsme ho pak také požádali, aby to nakreslil, nejspíš toto byla by to klasická Margherita, s vysokou římsou, rajčatovým základem a mozzarellou navrchu, zdobené lístkem bazalky. Ale co kdybychom vám řekli, že historická pizza Regina Margherita ve skutečnosti Nebylo to tak vůbec?

No ano, královna Margherita, kterou si dnes užíváme pro jednoduchost jejího receptu, s největší pravděpodobností, nebylo to vůbec tak, jak si to dnes představujeme. Mluvil o tom romanopisec Alexandre Dumas, který během své cesty do Neapole v roce 1835 napsal: „Pizza je s olejem, pizza je se sádlem, pizza je se sádlem, pizza je se sýrem, pizza je s rajčaty, pizza je s rybičkami“. Rozumí se tedy, že první neapolské pizzy, tedy ty, které si oblíbila královna Margherita Savojská při své první návštěvě Neapole v roce 1889, rajčatový základ neměli vůbecjak si dnes myslíme.

Popis pizzy Alexandra Dumase

Francouzský romanopisec totiž v popisu tohoto pilíře italské kuchyně pokračuje a rozlišuje dva druhy. Ty obyčejné,“řekl s česnekem a olejem„, Jsem bílé pizzy ochucené solí, oreganem a stroužky česneku nasekané: bylo by to to, čemu dnes říkáme pizza marinara. Ostatní se však podle Dumasova popisu dochucují strouhaným sýrem, sádlem a pár lístky bazalky.

Zpočátku, pokud chcete něco přidat, jsou podle Dumase zvolené ingredience malá ryba nebo šunka, zatímco u druhých chodů je doplňkovou polevou nakrájená mozzarella. Historická královna Margherita, kterou si podle nás vychutnává sám panovník v typické restauraci v Neapoli ve vzdáleném devatenáctém století, nemělo to nic z toho, co si dnes myslíme: především úplně chybělo rajče.

Královna Margherita: příběh falešných zpráv

Ale jak je to tedy možné falešné zprávy tohoto typu se rozšířily co se týče pizzy, na které si pochutnávala královna Margherita s rajčaty a mozzarellou? Na jedné straně populární vyprávění tvrdí, že u příležitosti panovníkovy návštěvy v Neapoli připravil majitel pizzerie Raffaele Esposito v Capodimonte tři pizzy: jedna z nich byla vyrobena s rajčatovým základem, vrstvou mozzarelly a několika listy bazalky jako poctu italské vlajce.

Vzhledem k uznání od královny se to říká šéfkuchař pizzy ji přejmenoval na Reginu Margheritu a která proto začala vysněný kulinářský příběh. Ve skutečnosti se zdá, že o tom všem svědčí dokument vystavený dodnes v pizzerii Brandi, který však podle rentgenové analýzy provedené harvardským profesorem historie Zachary Nowakem může to být padělek.

Záhadu řeší svědek: Amedeo Pettini

V tomto složitém thrilleru zahrnujícím neapolské šéfkuchaře pizzy, samotnou královnu Margheritu a pizzu, existuje autoritativní svědek: Amedeo Pettini. Zdá se, že tento muž pracoval v královských kuchyních Savojska jako hlavní kuchař, a proto byl osobně svědkem těchto událostí. Ve svých příbězích vypráví o královniných neapolských pobytech nikdy, nikdy se nezmiňuje o této pizze s rajčatovým základem a mozzarellou, přejmenovaný na jeho počest.

Stručně řečeno: záhada se prohlubuje a pochybnosti, které královna Margherita Pizzu jsem nikdy neochutnal který dnes všichni objednáváme jeho jménem existuje a je založen. Zůstává však pochybnost: kdo ví, na jakých lahůdkách si suverénka za svých neapolských časů pochutnávala a kdo ví, proč se pojmenovala ta pizza s rajčatovým základem, která ještě neexistovala!

The post Nejznámějším jídlem v naší kuchyni jsou fake news, zprávy jsou neuvěřitelné appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek