Jak vybrat správnou dortovou formu nebo tác na výrobu dezertu? Prozradíme triky, jak používat správnou formu na základě množství těsta.
Když děláte moučník, ať už je to dort, piškot nebo švestkový koláč, není vždy snadné se přizpůsobit a okamžitě pochopit, jaký typ formy použít, tedy průměr formy nebo nejlepší tvar. Stává se to proto, že tyto detaily často nejsou uvedeny v receptech, které čtete, protože je autoři považují za samozřejmé. Jak bychom se tedy měli přizpůsobit?
Pokračujte ve čtení tohoto malého průvodce a okamžitě se naučíte rozumět jakou formu nejlépe použít, případně jakou dortovou formu či formu zvolit podle množství těsta, které máte k dispozici, a počtu osob, kterým je dort určen.
Jak vybrat správnou pánev
Pro každý typ receptu, ať je jakýkoli jednoduché dorty nebo propracovanější, potřebujete přesnou formu, vhodnou dortovou formu, speciální plech na pečení. Nedělejte tu chybu, že si nebudete myslet, že každá plíseň je stejná, protože tomu tak zjevně není. Chcete-li dosáhnout vynikajícího výsledku, musíte těsto upéct na správné pánvi.
To neznamená jen vybrat správný materiál nebo správný tvar, oba detaily, které jsou stále důležité, ale také velikost. Ve skutečnosti, pokud dáte příliš málo těsta v příliš velké pánvi riskujete připálení směsi. Naopak, pokud dáte příliš mnoho těsta na malou pánev, směs během vaření naroste a může jít přes okraje, což způsobí polokatastrofu.
Rozměry
Nakonec zde je návod, jak vyřešit vaše pochybnosti ohledně rozměrů. Dáme vám správné proporce, které jsou tyto:
- 6 osob: pánev musí mít průměr 18 cm
- 8 osob: pánev musí mít průměr 20 cm
- 10 osob: pánev musí mít průměr 22 cm
- 12 osob: pánev musí mít průměr 24 cm
- 14 osob: pánev musí mít průměr 26 cm
- 16 osob: pánev musí mít průměr 28 cm
Pro obdélníkové formy můžete postupovat podle těchto pokynů:
- 18×15cm je pro 6 osob
- 20×16cm je pro 8 osob
- 22×17cm je pro 10 osob
- 26×20cm je pro 14 osob
- 28×22cm je pro 16 osob
Vše jasné? Mějte tedy také na paměti podstatné pravidlo, které zní: pro i švestkový koláč pánev je obdélníková. Plech na pečení s otvorem uprostřed je určen pro koblihy. Dobré jsou dortové formy s nízkými stranami koláčese používají formy s vysokými okraji měkké koláče jako piškotový dort a podobné.
The post Nevíte, co dělat při výrobě dezertu? Ode dneška budete dokonale vědět, jakou formu použít appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.