Obezita – 5 nejčastějších mýtů a faktů, které je vyvracejí

před 11 měsíce 44
Obezita – 5 nejčastějších mýtů a faktů, které je vyvracejí

Nadměrná tělesná hmotnost je často multisystémovým problémem a neměla by se vůbec snižovat výhradně na číslech uvedených na stupnici

Obezita je závažné a rozšířené onemocnění definované nadváhou a tělesným tukem. Vede k četným komplikacím, dalším přidruženým onemocněním a dokonce smrtelným následkům. Zdá se, že žádný patologický stav nemá bližší vztah k narážkám, neověřeným informacím a dokonce nebezpečným tvrzením. Pokud máte nadváhu, nezapomínejte, že jde v první řadě o zdravotní, a až poté o estetický problém. Zde jsou nejčastější mýty o nadváze a fakta, která je vyvracejí.

Mýtus 1: Obezita je pouze výsledkem špatných návyků

Velké množství návodů či návrhů na léčbu obezity, které nejsou dostatečně prostudovány, uvádí jako hlavní důvody špatný výběr potravin a nedostatek fyzické aktivity. Je také běžné slyšet, že obézní lidé jsou líní nebo jim chybí motivace. To vše může být pravda, ale je to také jen část poruchy.

Fakt: Nadměrná tělesná hmotnost je často multisystémovým problémem

Strava a nedostatek pohybu mohou hrát roli v procesu, který vede k obezitě, ale důležité jsou i další faktory. Navíc většina lidí, i těch s normální hmotností a kteří nejsou obézní, není fyzicky aktivní. Samozřejmě existují výjimky. Také u největšího procenta obézních lidí to není jen o nepořádných návycích. Velkou měrou přispívá stres, nedostatek spánku, hormony, nástup chronické bolesti, užívání léků, genetika a vnější faktory. Léčba obezity by proto měla mít individuální přístup.

Mýtus 2: Pokud vyřešíte obezitu, vyřešíte všechny ostatní zdravotní problémy

Hubnutí aktivuje v těle mechanismy, které regulují ukládání, distribuci a výdej energie. Snižuje se tak riziko srdečních onemocnění, cukrovky a dalších komplikací. Narušení oběhu energie při hubnutí však může vést i k dalším zdravotním problémům.

Skutečnost: Hubnutí, zvláště pokud k němu dojde náhle, může také způsobit zdravotní problémy

Hubnutí zlepšuje celkové zdraví, ale je také spojeno se stresem, hormonálními poruchami a metabolickými komplikacemi. Příliš rychlé hubnutí tato rizika zvyšuje. Kromě toho se může objevit ztráta svalů, nedostatek živin, problémy se spánkem, žlučové kameny a další komplikace. Jako problém se po hubnutí může objevit i přebytečná povolená kůže. Někdy, hubnutí může ovlivnit duševní a emocionální stav. Proto je důležité sestavit si po dohodě s odborníkem plán co nejzdravějšího procesu hubnutí.

Mýtus 3: Hubnutí je rozdíl mezi přijatými a vydanými kaloriemi

Pokud jste zkoušeli zhubnout, určitě jste už alespoň jednou slyšeli větu „jen spálíte více kalorií, než přijmete“. Bylo by skvělé, kdyby to bylo tak jednoduché, ale bohužel není.

Fakt: Nestačí jen spálit více kalorií, než přijmete jídlem

Zatímco roli spálených kalorií v procesu hubnutí nelze ignorovat, toto uvažování je příliš zjednodušující. Makronutrienty jako bílkoviny, tuky a sacharidy mají na naše tělo různé účinky. Kalorie, které přijímáme (druh a množství), ovlivňují množství energie, kterou spotřebujeme a potřebujeme. Jídlo, které jíme, ovlivňuje naše hormony, takže některé potraviny mohou způsobit hormonální změny, které podporují přibírání na váze. Jiné potraviny zase mohou zvýšit pocit sytosti a zrychlit metabolismus. Výzkumy naznačují, že konzumace méně sacharidů při současném zvýšení tuků a bílkovin pravděpodobně povede k většímu úbytku hmotnosti než pouhému snížení kalorií.

Mýtus 4: Počet shozených kilogramů je jediným měřítkem úspěchu

Velmi často jsou programy na hubnutí omezeny pouze na čísla uvedená na váze. Nejen, že je to neúčinné, je to nezdravé a špatné pro váš duševní stav, stejně jako jakékoli nesprávné zaměření. Může vést k poruchám menstruačního cyklu a dokonce k bumerangovému efektu prostřednictvím přibírání na váze. K tomu zvýšený stres, poruchy spánku, poruchy příjmu potravy, problémy se sebevědomím a nezdravá posedlost dokonalým vzhledem.

Fakt: Úspěch by se měl měřit zdravím, ne běháním na menší čísla

Klíčem k dlouhodobému úspěchu je dlouhodobé zaměření na změny životního stylu. Kromě redukce hmotnosti to nakonec povede k regulace krevního tlaku, nižší riziko chronických onemocnění, lepší fyzický vzhled, více energie, a tedy i větší sebevědomí.

Mýtus 5: Více ovoce a zeleniny sníží epidemii obezity

V některých částech světa, kde je obezita velkým problémem, se otevírají další obchody s ovocem a zeleninou. To je důležité zejména pro místa, kde kvůli klimatickým nebo ekonomickým okolnostem nemají stále čerstvé potraviny. Také pro ty, kteří mají horší ekonomické postavení. Tento přístup je dobrý, ale nestačí.

Fakt: Přejídání a nedostatek vzdělání jsou větší problémy

Zlepšení výživy vyžaduje, aby potraviny byly dostupné a levné, ale také aby lidé byli dostatečně informováni. Občané tak budou mít možnost realizovat výhody, které sníží spotřebu nezdravých potravin.

The post Obezita – 5 nejčastějších mýtů a faktů, které je vyvracejí appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek