1 sklenice (500 ml)
3 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý
Každé jídlo je lepší, když má rozličnou strukturu. A tak často do polévek, salátů, na pomazánky i ranní kaše přidávám nějak opražená semínka, oříšky anebo mix všeho dohromady. A většinou je i různě dochucuju. Tak jsem vám to nafotila a přidávám pro inspiraci další recept, který by se vám mohl hodit!
Najdete tu hned tři moje oblíbené kombinace, i když věřím, že si vymyslíte další, podle vlastní chuti. A tak se s váma chci hlavně podělit o princip a způsob přípravy.
Jak na oříškovo-semínkovou „granolu“ bez lepku a vajec
Možná jste to nevěděli a možná že ano. Do běžné granoly se přidává vaječný bílek. Je to proto, že drží směs pěkně pohromadě a utváří v té opravdové granole hrudky. Pokud ale vejce nemůžete a nedělá vám dokonce dobře ani lepek, můžete si tuhle moji (ne)granolu vyrobit za pár minut bez potřeby zapínat troubu. Bude vám stačit plotna a pánvička.
A tuhle jen pár rad do začátku:
- ořechy a semínka – použijte jakékoliv máte rádi, jen nezapomeňte, že až je budete opékat, musíte začít od těch největších. A teprve pak postupně přidávat další, podle velikosti. Jinak si ty nejmenší semínka s velkými ořechy připálíte. A to by byla škoda!
- koření – doplňte přirozenou chuť oříšků a semínek dobrým kořením. U sladké „granoly“ mám nejradši skořici, vanilku, směs perníkového koření anebo chilli.
- slaná a sladká chuť – do obou směsí přidejte sůl i něco sladkého. Výsledek bude výraznější a harmoničtější.
- sirup – ráda používám javorový sirup, nejen kvůli chuti, ale i proto, že částečně nahrazuje bílek, drží hlavně lehčí semínka ve hrudkách při sobě, a navíc krásně glazuje ořechy
Sladká kokosová (ne)granola s pekany a skořicí. Nejlepší je na čokoládové mléčné rýži s malinama!
Slaná posypka s tamari. Dávám ji do polévek, salátů i na chleba s pomazánkou a výhonky nebo klíčky.
(Ne)granolu můžete použít do čeho vás napadne. A pokud hledáte inspiraci, uvařte si lososový chowder s kokosovou chilli směsí, krémovou mléčnou rýži s kokosovou sladkou posypkou s pekany, a slanou třeba jen tak na zobání anebo do salátu.
Sladká kokosová granola s pekany:
- 100 g pekanových ořechů
- 100 g kokosových chipsů
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky ibiškového solného květu
Slaná oříšková granola se semínky:
- 120 g pekanových ořechů
- 120 g oříšků kešú
- 120 g slunečnicových semínek
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 3 lžíce tamari
- 2 lžíce javorového sirupu
Kokosovo-sezamová granola s chilli:
- 50 g kokosových chipsů (kupuju třeba v DM)
- 1 lžíce černého sezamu
- 1 lžíce světlého sezamu
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1/2 lžičky solného květu s pomerančovou kůrou a chilli
- 1 lžíce javorového sirupu
Postup:
1. Ořechy na sucho orestujte na pánvi. Občas promíchejte.
TIP: Vždy začínejte s největšími kusy, ať se vám kokosové chipsy nebo drobná semínka nepřipálí!
2. Přidejte menší oříšky/semínka anebo kokosové chipsy, a míchejte častěji.
3. Přisypte koření, promíchejte.
4. Osolte nebo přilijte tamari (sojovou bezlepkovou omáčku) a dobře promíchejte.
5. Přilijte javorový sirup, vypněte plotýnku a „granolu“ rozprostřete na pečicí papír a nechte zatuhnout. Skladujte v suché uzavíratelné sklenici s těsněním.
Použijte, jak je libo! „Granola“ vydrží… no moc dlouho ne, protože ji strašně rychle sníte. :) Ale jinak o trochu déle než samotné oříšky. Nevystavujte ji ale případně vysokým teplotám, aby vám nezžlukla.