Ostružiny, proč je sbírat a jíst? Zde jsou vlastnosti a výhody

před 1 rok 37
Ostružiny, proč je sbírat a jíst? Zde jsou vlastnosti a výhody

Ostružiny, vlastnosti a výhody: v létě je správné sbírat ostružiny a jíst je, zjistit, proč jsou dobré pro vaše zdraví.

The ostružiny jsou to plané plody, které najdeme v přírodě prakticky všude, zejména na neobdělávaných místech. Měli by se sklízet, až když jsou dokonale zralé, a poznáte je podle toho, že mají tmavě fialovou barvu se sklonem k černé. Musí být vybrány tak, aby byly pevné a nepoškozené, a jsou bohaté na prospěšné vlastnostiproto uděláte dobře, když si jimi uděláte zásoby a sníte je.

Existuje mnoho receptů, které můžete s ostružinami udělat, ale výborné jsou i obyčejné, takže si nenechte ujít příležitost je ukořistit, pokud je cestou objevíte. Podívejme se podrobně na výhody, které ostružiny přináší a jak je využít.

Proč je dobré sbírat a jíst ostružiny

Jako všechny bobule, ostružiny obsahují antioxidační látky které jsou dobré pro vaše zdraví, protože pomáhají bojovat proti volným radikálům a stárnutí buněk, mluvíme o antokyaninech a flavonoidech. Jsou také bohaté na vlákninu, která je dobrá pro střeva, má protizánětlivé vlastnosti a je spojována s prevencí neurovegetativních onemocnění. A pak díky xylitolu, který obsahují, pomáhají kontrolovat zvýšení hladiny cukru v krvi.

Sbírat ostružiny, proto je dobré je jíst – buttalapasta.it

Nízkokalorický příjem by se také neměl podceňovat, ve skutečnosti má 100 gramů ostružin pouze 36 kalorií a jsou tvořeny z 15 % bílkovinami a z 85 % sacharidy. Detailně ke složení, opět jako příklad uveďme příjem 100 gramů ostružin, pokud je sníte, poskytují 1,39 gramů bílkovin a pouze 0,49 gramů lipidů (tuků). Jsou tedy prospěšné, pokud držíte dietu. Obsažená vláknina je rovných 5,3 gramů a sacharidů 9,61 gramů.

Vlastnosti a výhody ostružin

Vlastnosti a přínosy ostružin je mnoho, zde jsou prospěšné látky na 100 gramů:

  • 21 mg vitamínu C
  • 1,17 mg vitaminu E
  • 19,8 µg vitaminu K
  • 214 IU vitaminu A
  • 0,646 mg vitamínu B3 (niacin)
  • 0,020 mg vitaminu B1 (thiamin)
  • 0,030 mg vitamínu B6 (pyridoxin)
  • 0,276 mg vitaminu B5 (kyselina pantotenová)
  • 25 µg vitaminu B9 (folát)

A pak 100 gramů ostružin je zdrojem 162 mg draslíku, 29 mg vápníku, 20 mg hořčíku, 1 mg sodíku, 0,646 mg manganu, 0,62 mg železa, 0,53 mg zinku, 165 µg mědi, 0,4 ug selenu, 128 ug beta-karotenu, 118 ug luteinu/zeaxanthinu. Mezi již zmíněné flavonoidy patří antokyany, kyselina ellagová a třísloviny, ale také kvercetin, kyselina gallová, kyanidy, pelargonidiny, katechiny, kempferol a kyselina salicylová.

Kde sbírat ostružiny

Zralé ostružiny je možné sklízet od srpna do začátku října a najdete je v lesích, podél polních cest, na kopcích a dokonce i v rovinách, zejména v neobdělávaných oblastech. Keřovité ostružiníky, ze kterých visí ve shlucích, jsou trnité, a tak je třeba dávat pozor, když je začnete sklízet. Jakmile budete mít dobrou zásobu, můžete připravit vynikající ostružinový džem domácí, zdravé a pravé.

The post Ostružiny, proč je sbírat a jíst? Zde jsou vlastnosti a výhody appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek