Pečené masové pirohy

před 8 roky 203
Pečené masové pirohy

Masové pirohy pečené 500 gramů hladké mouky, 130 gramů sádla, 130 ml podmáslí, 2 větší vejce, 1 žloutek, 1/3 kostky droždí, cca 200 gramů vařeného drůbežího masa (např. z vývaru), 1 cibule, 150 gramů žampionů, cukr, sůl, celý pepř

Nasekanou cibulku si zpěníme na tuku, přidáme k ní nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a deset patnáct minut podusíme. Přidáme nakrájené uvařené drůbeží maso, pár minut společně prohřejeme, necháme trochu vychladnout a všechno umeleme nebo rozmixujeme.  Tím nám vznikne náplň do masových pirohů. Nyní si musíme připravit těsto. Do mísy si dáme sádlo, podmáslí, hladkou mouku, vejce, žloutek, droždí, přibližně půl lžičky soli a trošku cuku (ten můžeme nasypat na rozdrcené droždí). Vypracujeme si těsto (možná bude nutno přidat trošku mouky). To si rozdělíme přibližně na tři části, každou z nich rozválíme na tenko, pláty rozkrájíme na pravidelné čtverce (ořezané okraje přidáme k zbylému těstu a zapracujeme), do jejich středu vložíme nachystanou masovou směs, přehneme o roh, aby nám vznikly trojúhelníčky a ty pak velmi pečlivě slepíme (promačkáme prsty, někdo je ještě přimačká koncem vidličky). Syrové masové pirohy rozložíme na pečící papír (nebo vymazaný plech či silikon, podle toho, co máme doma) a dáme péci do trouby rozehřáté na dvě stě stupňů. Masové pirohy jsou hotové, když začnou dostávat hezkou zlatou barvu. Můžeme je podávat na teplo (chutné jsou i znovu ohřáté v troubě) i na studeno.

Kuchařka recepty Kuchařka recepty - Studené předkrmy Přečtěte celý článek