Zeleninové placičky jsou perfektní příloha, která na talíři hraje výraznými barvami. Servírovat je můžete podobně jako bramboráčky a v nejbližší době klidně i ke svatomartinské huse. Zbylé si vychutnejte třeba s oblíbeným dipem.
Suroviny
salát
jednoduchý zelený salát, k podávání
oloupané a nastrouhané na hrubém struhadle
velká, nastrouhaná nahrubo
kypřicí prášek do pečiva ¾ ČL
velká (nebo adekvátně více malých), nastrouhaná nahrubo
kypřicí prášek do pečiva ¾ ČL
Postup
Nastrouhané brambory a cibuli dejte do cedníku a nechte 15 minut vykapat, čas od času směs pomačkejte. Po vymačkání směs ještě osušte v utěrce. Vraťte do mísy, přisypte mouku, sůl, pepř, majoránku, česnek, přidejte prošlehané vejce a promíchejte na těsto.
Z mrkve vymačkejte co nejvíce tekutiny. Smíchejte mouku, sůl, pepř, kmín, prášek do pečiva. Do směsi přidejte rozšlehaná vejce a mrkev a promíchejte na těsto.
Z řepy, mrkve a cibule vymačkejte co nejvíc tekutiny. Pak smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř a koření. K sypké směsi přidejte rozšlehaná vejce a zeleninu a promíchejte na těsto.
Těsto nalévejte naběračkou do pánve na rozpálené sádlo, každou placičku zploštěte – neměly by být velké a silné jako typické bramboráky, tvořte spíš menší křupavé placičky. Placky opečte po obou stranách dozlatova. Hotové placky dejte odsát na papírový ubrousek. Než budou všechny opečené, udržujte je v teple ve vyhřáté troubě. Podávejte s jednoduchým zeleným salátem a zakysanou smetanou.
NĚCO NAVÍC
Placky můžete připravit i v troubě – plech vytřete trochou sádla a rozehřejte jej v troubě vyhřáté na 180 °C. Placičky nasázejte na plech a pokapejte je horkým sádlem. Pečte cca 25 minut, v polovině pečení obraťte, a pokud je to třeba, pokapejte je rozpuštěným sádlem.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/11 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu