Potravinová barviva mohou způsobit zánětlivé onemocnění střev, varují vědci

před 11 měsíce 67
Potravinová barviva mohou způsobit zánětlivé onemocnění střev, varují vědci

Potravinová barviva přímo narušují funkci střevní bariéry a zvyšují produkci hormonu serotoninu ve střevech, což má za následek změnu složení střevní flóry a zvýšenou náchylnost ke kolitidě.

Běžná potravinářská barviva mohou způsobit zánětlivé onemocnění střev vzhledem k tomu, že některé z nich poškozují zdraví střev a podporují zánět, podle výzkumníků z McMaster University. Tento objev o vlivu potravinářského barviva na je zveřejněn v časopise Discovery Příroda komunikace.

Potravinová barviva přímo narušují funkci střevní bariéry

V experimentu na zvířatech Dr. Waliul Khan a jeho tým s McMaster University zjistili, že potenciálním spouštěčem může být dlouhodobá konzumace potravinářského barviva Allura Red zánětlivé onemocnění střev (IBD), Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Podle jejich znalostí barvivo přímo narušuje funkci střevní bariéry a zvyšuje produkci serotoninu, hormonu/neurotransmiteru nacházejícího se ve střevě, což následně mění složení střevní mikroflóry, což pak vede ke zvýšené náchylnosti ke kolitidě.

Dr. Khan říká, že Allura Red, potravinářské barvivo také označované jako FD&C Red 40 nebo Food Red 17, běžná přísada do cukrovinek, nealkoholické nápoje, mléčné výrobky a některé cereálie. Barva se používá jako přísada ke zvýraznění barvy a struktury cukroví, často k přilákání dětí.

Alergie, poruchy imunity, poruchy pozornosti a hyperaktivita jsou také způsobeny vlivem potravinářských barviv

Vědci varují, že používání syntetických potravinářských barviv, jako je Allura Red, se v posledních několika desetiletích výrazně zvýšilo, ale dříve bylo provedeno jen málo studií o účincích těchto barviv na zdraví střev.

– Tato studie ukazuje významné nepříznivé účinky červené Allura na zdraví střev a identifikuje střevní serotonin jako kritický faktor která tyto účinky zprostředkovává. Zjištění mají důležité důsledky v prevenci a kontrole zánětlivých procesů ve střevech. To, co jsme zjistili, je zarážející a alarmující, protože toto běžné syntetické potravinářské barvivo je možným dietním spouštěčem zánětlivého onemocnění střev. Výzkum je také významným pokrokem v varování veřejnosti před potenciální škodlivostí potravinářských barviv, která konzumujeme každý den – řekl Dr. Khan, jeden z autorů studie a profesor na Ústavu patologie a molekulární medicíny a hlavní výzkumník. Farncombe Family Digestive Health Research InstituteE.

Vědci ve své studii také uvádějí, že konzumace potravinářského barviva Allura Red ovlivňuje i určité alergie, poruchy imunity a problémy s chováním u dětí, jako je porucha pozornosti s hyperaktivitou.

„Západní strava“ obsahuje velké množství různých aditiv a barviv

Doktor Khan připomněl, že zánětlivé onemocnění střev je vážný chronický stav lidských střev, který postihuje miliony lidí na celém světě. Ačkoli jeho přesná příčina je stále nejasná, studie to ukázaly dysregulované imunitní reakce, genetické faktory, nerovnováha střevní mikroflóry a faktory prostředí mohou způsobit tyto stavy.

V posledních letech byl učiněn významný pokrok v identifikaci genů náchylnosti a pochopení úlohy imunitního systému a hostitelské mikroflóry v patogenezi zánětlivého onemocnění střev. Vědci poukazují na to, že environmentální spouštěče zánětlivých onemocnění střev zahrnují typickou západní stravu, která zahrnuje zpracované tuky, červené a zpracované maso, cukr a nedostatek vlákniny. A tato „západní strava“ a zpracované potraviny, jak zdůrazňují, zahrnují velké množství různých přísad a barviv.

The post Potravinová barviva mohou způsobit zánětlivé onemocnění střev, varují vědci appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek