Potraviny, kterým je třeba se ve stravě vyhnout při vysokém krevním tlaku

před 10 měsíce 60
Potraviny, kterým je třeba se ve stravě vyhnout při vysokém krevním tlaku

Dietní doporučení pro vysoký krevní tlak jsou na jedné straně extrémně komplexní a jsou neustálým středem zájmu výzkumu po dobu nejméně tří desetiletí, na druhé straně je naprostá většina z nich velmi podobná doporučením pro zdravou výživu. obecně.

Bez ohledu na nejnovější výzkum existují jisté potraviny, kterým je třeba se ve stravě vyhnout pokud máme vysoký krevní tlak. Pokud tedy zavádíte dietu s vysokým krevním tlakem, abyste si pomohli zvládnout svůj stav, nezapomeňte si dávat pozor na tato tři potenciální nebezpečí.

Při hypertenzi je třeba se vyvarovat alkoholu

Lidé s vysokým krevním tlakem by neměli pít alkohol. Zatímco studie prokázaly, že nízký příjem alkoholu může mít ochranné účinky na srdce a může snižovat riziko rozvoje vysokého krevního tlaku, výzkum jasně uvádí, že pití alkoholu s existujícím vysokým krevním tlakem je nezdravé.

Alkohol přímo zvyšuje krevní tlak a dále působí na poškození stěn cévcož může dále zvyšovat krevní tlak a ztěžovat léčbu a zároveň zvyšovat riziko komplikací.

Pokud nechcete alkohol úplně vynechat, American Heart Association radí, abyste ho pili pouze s mírou. ne více než 1 až 2 nápoje denně (jeden pro většinu žen, dva pro většinu mužů).

Sůl zhoršuje vysoký krevní tlak

U některých lidí přílišná konzumace soli může vysoký krevní tlak mnohem zhoršit. U jiných nemusí mít stejné množství zkonzumované soli žádný účinek. Problém je v tom, že žádný lékař ani vědec nedokáže říct, jaká je situace u konkrétního pacienta, dokud není příliš pozdě.

To v kombinaci se skutečností, že příliš mnoho soli je špatné pro srdce, bez ohledu na stav krevního tlaku, znamená, že v rámci zdravé výživy se doporučuje především snížené množství sodíku. Tato doporučení jsou zvláště důležitá při zvládání sekundárního vysokého krevního tlaku v důsledku problémů s ledvinami.

Ačkoli může být zpočátku obtížné přijmout dietu s nízkým obsahem sodíku, náš chuťový smysl se rychle upraví, pokud budeme několik týdnů dodržovat tato pravidla. Příprava vlastních jídel doma z celých surovin namísto konzumace zpracovaných potravin nebo stolování je snadný způsob, jak kontrolovat sodík v jídle.

Tuky jsou špatné jak pro srdce, tak pro krevní cévy

Nasycené tuky a trans tuky jsou špatné pro srdce a krevní cévy. Vzhledem k tomu, že oběhový systém je již nyní pod velkým tlakem vysokého krevního tlaku, může být přidaná zátěž zničující.

Vyvážená strava pro vysoký krevní tlak by měla zahrnovat malé množství nasycených a trans-tuků (červené maso, rychlé občerstvení) a střední množství jiných tuků (olivy, řepkový olej), přičemž se vyhýbejte tropickým olejům. Místo červeného masa, vychutnejte si ryby, drůbež, semena, ořechy a fazole. Stále můžete příležitostně jíst libové kusy červeného masa. Užij si mléčné výrobky bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku.

The post Potraviny, kterým je třeba se ve stravě vyhnout při vysokém krevním tlaku appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek