Přírodní čaje jsou skutečnou terapií pro diabetiky: Jednomu druhu je však třeba se vyhnout

před 11 měsíce 62
Přírodní čaje jsou skutečnou terapií pro diabetiky: Jednomu druhu je však třeba se vyhnout

Jedna analýza dospěla k závěru, že pití tří nebo více šálků čaje denně je spojeno s nižším rizikem cukrovky

Přírodní bylinné čaje, bez umělých aromat a sladidel, jsou tou správnou volbou nápoje v letních dnech pro lidi trpící cukrovkou. Lze je pít vychlazené a dodají tělu, co je zvláště důležité, dostatek tekutin, aby koncentrace cukru nebyly příliš vysoké.. Předpokládá se, že bylinné čaje jsou pokladnicí antioxidantů a že zabraňují zánětlivým procesům, které často postihují lidi s cukrovkou.

Pokud máte cukrovku, lékaři vám pravděpodobně řekli, abyste se drželi dál od limonád, džusů a slazených sportovních nápojů. Ať už si vyberete jakýkoli čaj, neuděláte chybu, jediné na čem záleží je, aby byl nápoj bez cukru a držte se běžných zelených, bylinných nebo černých čajů.

Vyhněte se čajům, které jsou propagovány jako prostředek, který rychle shodí nějaké to kilo navíc. Odborníci varují, že mnohé z těchto čajů zvyšují vylučování tekutin z těla nebo mohou způsobit i průjem. To jsou stavy, kterých by se měl vyvarovat každý zdravý člověk, zejména diabetici.

Antioxidanty jsou silnou složkou čaje

– Čaj je vynikající volbou pro lidi s cukrovkou, neobsahuje sacharidy a poskytuje hydrataci a antioxidanty – říká Lori Zanini, expertka na výživu pro lidi s cukrovkou z Kalifornie.

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, které mohou poškodit buňky a genetický materiál. Podle Mayo Clinic majonézaK oxidačnímu stresu dochází, když je v těle příliš mnoho volných radikálů a ve stavu oxidačního stresu je možný vznik onemocnění, jako je diabetes 2. typu.

Na čaji je něco zvláštního, co nabízí výhody lidem, kteří se léčí s cukrovkou typu 2. Jedna analýza čaje dospěla k závěru, že pití tří nebo více šálků čaje denně bylo spojeno s nižším rizikem cukrovky.

Zelený čaj

Šálek zeleného čaje obsahuje 28 miligramů kofeinu a podle Mayo Clinic dokáže ochránit tělo před cukrovkou. Některé studie ukazují, že zelený čaj a extrakt ze zeleného čaje mohou pomoci snížit hladinu glukózy v krvi a zabránit tak diabetu 2. typu a obezitě. Některé výzkumy naznačují, že lidé, kteří pravidelně pili zelený čaj, měli nižší hladinu tuku a menší obvod pasu.

Jedním z důvodů, proč může zelený čaj hrát roli v prevenci diabetes je také skutečností, že obsahuje účinnou sloučeninu epigallocatechin gallát, o které se předpokládá, že usnadňuje pronikání glukózy do svalových buněk. Studie z roku 2019 publikovaná v International Journal of Molecular Sciences naznačuje, že epigalokatechin galát může být prospěšný při léčbě obezity. Jeden šálek zeleného čaje neobsahuje žádné sacharidy, cukry ani tuky a pouze 2,4 kalorií.

Černý čaj

Černý a zelený čaj pocházejí ze stejné rostliny a liší se pouze způsobem zpracování. Přehled z roku 2019 uvádí, že některé epidemiologické studie ukazují, že černý a zelený čaj může snížit riziko vzniku cukrovky nebo komplikací tohoto onemocnění. Vědci také naznačují, že tento čaj může částečně zlepšit inzulínovou rezistenci a snížit zánětlivé procesy v těle.

Studie na zvířatech zjistily, že černý čaj může snížit vstřebávání sacharidů a zlepšit kontrolu hladiny glukózy v krvi. Aby však tyto závěry byly platné, je zapotřebí více studií na lidech.

Další výzkum, publikovaný v roce 2017 v časopise Asia Pacific Journal of Clinical Nutritionzjistili, že pití černého čaje po konzumaci cukru může pomoci kontrolovat hladinu glukózy v krvi.

Heřmánek

Bezesná noc je to poslední, co diabetik potřebuje. Pouhá jedna noc špatného spánku může, jak varují odborníci, zvýšit hladinu cukru v krvi. Bylinný čaj z heřmánku je bez kofeinu a může být užitečný.

V jedné studii pily těhotné ženy, které trpěly nespavostí, dva týdny heřmánkový čaj. Bylo pozorováno, že měli méně problémů s kvalitou spánku a depresivními příznaky ve srovnání s kontrolní skupinou, která tento čaj nepila. Jak zdůrazňují odborníci, cukrovka je považována za zánětlivý stav, takže kromě správného příjmu potravy je důležitý také kvalitní spánek, aby se zánět zmírnil.

Heřmánkový čaj je spojován s lepší kontrolou glukózy a může pomoci snížit oxidační stres v těle. Studie zveřejněná v prosinci 2018 v časopise Trendy v praktickém lékařství prozradila, že jsou pacienti s diabetem 2. typu, kteří pili heřmánkový čaj třikrát denně po každém jídle po dobu osmi týdnů, lépe kontrolovali cukrovku a měli méně zánětlivých procesů.

Zrzavý

Šálek zázvorového čaje může být zvláště dobrý pro diabetiky, předpokládá se, že tento čaj dokáže snížit hladinu glukózy v krvi u lidí s diabetem typu 2. Malá studie publikovaná v únoru 2015 v časopise Journal of Complementary and Integrative Medicine všimla si, že lidé s cukrovkou, kteří neužívali inzulín a užívali zázvorové doplňky po dobu tří měsíců, měli lepší kontrolu krevního cukru.

Zázvor může ovlivnit kontrolu cukru inhibicí enzymů zapojených do metabolismu sacharidů a zvýšením citlivosti na inzulín.odhalila samostatná studie.

Ibišek

Ibiškový čaj může být prospěšný pro zdraví srdce a podle odborníků jsou pacienti s cukrovkou ohroženi rozvojem kardiovaskulárních onemocnění.
Bylo zjištěno pití ibiškového čaje dvakrát denně může snížit systolický horní krevní tlak u lidí s cukrovkou.

Na

Má se za to, že mátový čaj může mít dobrý vliv na tělo a psychiku v období zvýšeného stresu. Diabetici se každý den potýkají se spoustou stresových situací, proto se věří, že tento čaj může pomoci a regulovat hladinu glukózy v krvi.

Odborníci tvrdí, že stres může zvýšit hladinu cukru v krvi a ztížit kontrolu diabetu typu 2. Skupina vědců se domnívá, že aroma máty také pomáhá při stavech úzkosti, frustrace a únavy.

The post Přírodní čaje jsou skutečnou terapií pro diabetiky: Jednomu druhu je však třeba se vyhnout appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek